notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A képzőművészet 12 leghíresebb nőalakja

hirdetes

A képzőművészet 12 leghíresebb nőalakja

Puskás Rékka

Bizonyára mindenki hallotta már Picasso, Klimt, vagy Leonardo da Vinci nevét, ahogy egyes műveiket is ismerik azok is, akik egyébként nem érdeklődnek a képzőművészet iránt. Ebben a cikkben nem csak a legnagyobb festők egy-egy művéről lesz szó, hanem olyan alkotásokról, melyek nőket ábrázolnak, így a nőalakok is világhírűvé váltak.

A képzőművészet leghíresebb nőalakjai

1. A willendorfi Vénusz

Ez az egyik leghíresebb őskori lelet, melyre 1908-ban talált rá Szombathy József régész. A 11 centiméteres mészkőszobrot egy onnan 136 kilométerre található csehországi mészkőből készítették, feltételezhetően vörös okker színnel volt bevonva, a maradványok erre utaltak. Szakrális jelentősége lehetett, de nem csak halottakat temettek ilyen szobrokkal, hanem az élők is maguknál tartották. A telt idomú hölgy a kor szépségideálját testesíti meg; a termékenység, a bőséges táplálék és gazdagság szimbóluma volt. Az akkori emberek nem éltek annyi ideig, hogy olyan betegségeik alakuljanak ki, melyek kóros elhízáshoz vezetnek, így aztán a szobron lévő túlsúly a túléléssel függ össze.

2. Sandro Botticelli: Vénusz születése

Ez a Vénusz ábrázolás merőben eltér az előzőtől. Botticelli ezt a festményt feltehetően 1485-87 között készítette el, Lorenzo di Pierfrancesco de Medici felkérésére. Vénusz, vagy ahogy a görög mitológiában hívják, Aphrodité a szépség és a szerelem istennője, a kép az ő születésének pillanatát ábrázolja, ahogy az istennő kilép a kagylóból, melyben született. Ez a gyönyörű festmény ma a firenzei Uffizi Galériában van kiállítva.

hirdetes

3. Leonardo da Vinci: Mona Lisa

A képzőművészet talán legtöbb rejtélyt magába foglaló darabja a Mona Lisa (La Gioconda). Da Vinci leghíresebb munkája 1503-1519 között készült egy firenzei kereskedő feleségéről, mely képtől aztán sosem vált meg a művész. A mai napig foglalkoztatja a kutatókat, hiszen a horizont más-más magasságban lévő ábrázolása, a férfi-női perspektíva megjelenítése, az alig észrevehető mosoly, a kezek drámai elhelyezkedése, illetve a művész zseni mivolta fényében sokan még mindig valamilyen titkot sejtenek a háttérben. Ma a párizsi Louvre múzeumban tekinthető meg.

4. Jan Vermeer van Delft: Leány gyöngy fülbevalóval

hirdetes

Más néven a Turbános nő, szintén nagyon közismert portré, a holland Jan Vermeer van Delft alkotása 1665-ből. Ezt a képet a holland arcképfestés csúcsának tartják, egyetlen vetélytársa, akihez hasonlítani lehet, Rembrandt. A festmény jelenleg a hágai Mauritshuis múzeumban tekinthető meg.

5. Leonardo da Vinci: Hölgy hermelinnel

Da Vinci másik híres nőalakja a Hölgy hermelinnel (Dama con l’ermellino), vagy Hermelines hölgy, mely 1489-90 körül készülhetett. Ez a kép a Mona Lisával ellentétben a művész korai alkotásai közé tartozik, egyike az első olajfestményeknek, így újításnak számított a festészetben is. Bár eltérnek a vélemények arról, hogy a hölgy kezében valóban hermelin látható-e, nem pedig vadászgörény, a milánói herceg kedvesét, Cecilia Galleranit ábrázoló mű mindkét esetben magával ragadó. Ma a krakkói Czartoryski Múzeumban látható.

6. Edouard Manet: Olympia

1863-ban készült a festmény, ekkoriban a művész jellemzően több műfajban is próbálgatta a szárnyait, csendéletet, tájképet, portrét. Ennek a kísérletező időszaknak az eredményeként előállt saját Vénuszával, az Olympia című képpel. A közönség mélységesen fel volt háborodva a festményen, holott a művész munkásságában meghatározó fordulatot jelentett. Ma a párizsi Orsay múzeumban van kiállítva.

A következő oldalon vár még hat alkotás!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ezek a jelek elárulják, hogy a párod hazudik!

2020-07-08

Ezek a jelek elárulják, hogy a párod hazudik!

Ha neked is sok nehézséget okoz eldönteni, hogy hihetsz-e vagy nem a párodnak, akkor be kell vetned néhány trükköt, ami segíthet. Itt van 5 dolog, ami arról árulkodik, hogy a partnered füllent…

Mit nem illik felvenni egy esküvőre?

2020-07-07

Mit nem illik felvenni egy esküvőre?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, mit vegyél fel? Ebben a cikkben megmutatom, mi az, amit mindenképp kerülj el, ha alkalomhoz illően akarsz öltözni!

Mire számíthatsz, ha szeretőből lettél barátnő?

2020-07-07

Mire számíthatsz, ha szeretőből lettél barátnő?

A más pasijára finoman szólva nem túlságosan sportszerű szemet vetni. Ez a cikk arról szól, hogy mire számíthat az, akinek mégis a tiltott gyümölcs kellett.

Mitől lesz egy férfi szerelmes beléd? - 5 dolog, amit keres

2020-07-08

Mitől lesz egy férfi szerelmes beléd? - 5 dolog, amit keres

Nehéz megmondani, hogy az emberek miért esnek szerelembe, azonban el kell ismerni, hogy vannak bizonyos dolgok, amik hasonlóak, ha arról van szó, hogy egy férfi miért és hogyan lesz szerelmes. Ha ezeket megtalálja benned, sokkal nagyobb esély lesz rá, hogy menthetetlenül beléd szeret!

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

2020-06-25

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

Az olvasás remek időtöltés, akár magától olvas valaki, akár felolvasnak neki. Ebben a cikkben gyerekeknek való könyveket gyűjtöttem össze, több korosztályban!

Mit tanított nekünk a koronavírus a tanárokról?

2020-05-07

Mit tanított nekünk a koronavírus a tanárokról?

A szülők azon fáradoznak, hogy kitalálják, hogyan segíthetnek a gyerekeiknek, mióta digitális oktatás zajlik. Ez az új rendszer szinte minden családban okozott már könnyeket, nevetést és ami a legfontosabb, segített rájönni, hogy milyen keményen is dolgoznak a tanárok, egyszerűen jobban értékeljük a munkájukat. Nézzük, mit tanultunk mi magunk!

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
47 405
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 514 329
Érdekességek Kreatív Tanulás