notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

hirdetes

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

Puskás Rékka

Nincs is jobb annál, mint amikor egy jó könyv elrepít egy másik világba, akár mi magunk olvasunk, akár nekünk olvasnak fel. Épp ezért összeválogattam tíz olyan könyvet és mesekönyvet, amelyek közül minden gyerek talál kedvére valót. Vannak olyanok, amik az egészen apróknak szólnak, másokat a kisiskolás korosztálynak találtak ki, emiatt minden mű mellett feltüntetem azt is, hogy melyik korcsoport számára a leginkább szórakoztató.

A gyerekeknek jó elfoglaltság az olvasás

1. Zdeněk Miler, Eduard Petiška: A kisvakond nadrágja

Szerintem nincs a világon olyan ember, aki ne ismerné a kisvakondot. Könyvekben, sőt, már animációkban is gyakran találkozni vele. Egy külön könyv szól arról, hogy mindenki kedvenc vakondjának hogyan születik meg a vágya, hogy zsebes nadrágja legyen, és hogyan sikerül megvalósítania. Kedves történet, a képek nagyok, igényesek és színesek. Elsősorban az óvodás korosztálynak nyújt szórakozást, ezért hároméves kortól már bátran olvasható.

2. Böszörményi Gyula: Gergő-sorozat

Ugyan ez egy összesen öt kötetes sorozat, ráadásul elsőre kicsit ijesztő lehet a terjedelme, mert elég vastag könyvek, de ne tévesszen ez meg senkit, nagyon könnyen olvastatja magát. A magyar mondavilágot dolgozza fel elsősorban, főhősei olyan kalandokba keverednek, melyek nem csak izgalmasak, tanulságosak, de ráadásul megismerkedhetnek a hazájuk mondakörével is, mindezt nem erőltetetten, hanem élvezettel. Akár szülői segítséggel (tehát egyik szülő felolvassa) is olvasható, de egyedül is neki lehet fogni. 9-10 éveseknek már nagyszerű szórakozást nyújt, de az idősebbeknek is.

hirdetes

3. Döbrentey Ildikó: Égbőlpottyant mesék

Talán ez sem ismeretlen mindenki előtt, mivel a televízióban is előkerültek ezek a mesék, ahol Levente Péter és Gryllus Vilmos koordinálták a mesemondást. Olyan mesegyűjtemény, melyben csupa kedves, de tanulságos történet olvasható, illusztrációikat pedig gyerekek készítették. Ezek elsősorban kisgyerekeknek szólnak, már kétéves kortól remek olvasmány, a történetek ugyanis tanítanak, a színes képek pedig fejlesztenek.

hirdetes

4. Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

Egyik személyes kedvencem ez a könyv, felnőttfejjel még mindig élvezettel olvasom. Egy dúsgazdag kislányról szól, akit apukája egy nagyon előkelő leányintézetbe irat, de egy szerencsétlenség folytán a kislányból nincstelen koldus lesz. Hányatott sorsa ellenére is megmarad kedves, jó, a könyv végére pedig megtérül minden kemény munkával töltött perce. 9-10 éves kortól már élvezettel olvasható, elsősorban lányoknak.

5. A Grimm testvérek legszebb meséi

Grimm-meséket tartalmazó könyvekből elég sok fellelhető, Olyan is, amelyik az eredeti történeteket meséli el (bár ezeket nem annyira ajánlom gyerekeknek, ugyanis ezek inkább arra szolgáltak, hogy úgy megijesszék a kicsiket, hogy azok szót fogadjanak, ne csatangoljanak el, ne essenek a kútba stb.), és vannak finomított változatok is, amelyek már egy cenzúrázott változatot közölnek. Ezek remek szórakozást nyújtanak fiúknak-lányoknak egyaránt. Változatoktól függően lehet óvodásoknak, kisiskolásoknak egyaránt szórakoztató olvasmány, sőt, ha valaki mesekedvelő, akkor idősebb korban is örömét leli bennük.

A következő oldalon még 5 könyv vár!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

2020-08-03

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

Ha figyelted mostanában a híreket, lehet, hogy a kezdés után néhány hónappal változik meg a helyzet. Mint minden más esetében, itt is a felkészülés a lényeg, és az, hogy megfelelően tájékoztasd a gyerekedet is arról, hogy mire számíthat ebben az évben!

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

8 program gyerekeknek a nyárra

2020-06-24

8 program gyerekeknek a nyárra

Ebben a cikkben olyan elfoglaltságokat gyűjtöttem össze, amelyekkel le lehet foglalni a gyerekeket, miközben nem csak szórakoztatja, fejleszti is őket.

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

2020-07-29

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

Gyönyörű az idő, de a gyerek nem akar kint játszani a jó levegőn, hanem bent poshad a szobában? Ezzel a módszerrel garantáltan alig tudod majd beparancsolni!

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

2020-09-21

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

Sok ember azt gondolja, hogy az egyedüli gyerekek önzőek, elkényeztetettek és sok sztereotípia él velük kapcsolatban. Azt pedig pontosan tudják azok, akik így nőttek fel, hogy ezeket egyáltalán nem olyan könnyű megdönteni, lássuk tehát, milyen gyakori félreértések van velük kapcsolatban.

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

2020-03-03

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Gyakori kérdés a leendő szülők körében, hogy vajon mikor is érdemes családot alapítani? Ha elmúltál 40, akkor sem kell lemondanod az anyaságról, hiszen a mai világban a gyermekvállalás egyre jobban kitolódik.


Anyaság Család Fejlesztő gyerek Gyereknevelés Kisfiú Kislány Mese Nevelés Tanulás