Citromos szelet

helloladies.hu

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A citromos szelet tökéletes édesség az édes és savanyú ízek kedvelőinek, egy igazán omlós tészta isteni krémmel a tetején. Az elkészítése sem bonyolult a krém és a tészta szinte egybeolvad a sütőben, a teteje ugyanakkor finom, ropogós lesz, remekül kiegészítik egymást a rétegek. Ha egy könnyed édességre vágysz, vagy akár vendégeket vársz, bátran ajánljuk ezt a receptet, hiszen tényleg nagyon finom, hamar elkészül és nagyon jól is mutat. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű!

Ha nem kedveled annyira a savanyú ízeket, bátran tegyél bele kevesebb citromlevet, így nem lesz olyan tolakodó, mégis benne lesz az aromája, ugyanakkor szerintünk ez így tökéletes, ahogy van – nálunk pillanatok alatt elfogyott, az íze és az állaga is fantasztikus!


Omlós citromos szelet


Hozzávalók


Az omlós tésztához:

 

  • 30 gramm porcukor
  • 115 gramm szobahőmérsékletű vaj
  • 125 gramm liszt
  • 1 csipet só


A citromos krémhez:

 

  • 2 nagy tojás és egy nagy tojássárgája, szobahőmérsékleten
  • 200 gramm cukor
  • 80 milliliter frissen facsart citromlé
  • 2 teáskanál citromhéj apróra reszelve
  • fél teáskanál vanília kivonat
  • ¼ teáskanál sütőpor
  • hirdetes
  • 2 evőkanál liszt
  • porcukor a tetejére


Elkészítés

 

hirdetes
  1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Véknyan vajazz ki egy tepsit, majd tegyél bele sütőpapírt (a vaj segít, hogy a papír a tepsihez tapadjon és ne csúszkáljon el).
  2. Egy mixer segítségével keverd össze a vajat és a porcukrot, amíg puha nem lesz. Add hozzá a lisztet, sót és jól keverd össze. Nyomkodd egyenletesen az előkészített tepsi aljába.
  3. Süsd 20 percig, vagy amíg a széle el nem kezd barnulni, majd vedd ki a sütőből.
  4. Amíg sül a tészta, a tojásokat, tojássárgáját és a cukrot közepes fokozaton verd fel a habverővel – nagyjából 2-3 percig. Add hozzá a citromlevet, citromhéjat és a vaníliát, majd szitáld a tetejére a lisztet és a sütőport és jól keverd össze.
  5. Öntsd a meleg tészta tetejére a krémet és tedd vissza a sütőbe további 18-20 percre. Ha elkészült, hagyd teljesen kihűlni. A könnyebb szeleteléshez tedd a hűtőbe legalább 2 órára, vagy akár egész éjszakára.
  6. Ezzel el is készült ez az egyszerű és finom édesség, tálalás előtt szórd meg porcukorral és már fogyasztható is.


Jó étvágyat kívánunk hozzá!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

Főzés Gasztró Konyha Otthon Recept