Laboratóriumi körülmények között előállított csirkehús értékesít Szingapúr

Bettina

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Mesterséges csirkehúst állítanak elő laboratóriumban, és engedélyezték ezeknek a termékeknek az értékesítését. Miben előny és miben hátrány a mesterséges csirkehús előállítása?

A Szingapúri Élelmiszerbiztonsági Hivatal (SFA)  engedélyezte a Eat Just nevű San Franciscó-i startup számára a legújabb helyi fejlesztést, amit már véghez is vittek. Megkezdheti a "tiszta" azaz az élő állat levágásától mentes húsok előállítását és értékesítését.

Ezekből a mesterséges húsokból előszőr “csirkehús falatkákat” fognak előállítani, viszont azt, hogy ez a termék mikor lesz elérhető a boltok polcain még nem árulta el a vállalat.

Az SFA szerint egy szakértői munkacsoport vizsgálta meg az Eat Just gyártásellenőrzési és teszteléseit és az adatok között mindent teljesen rendben találtak. Ezt írta az SFA hivatal: "A tervezett felhasználási mennyiség az emberi fogyasztás szempontjából biztonságos, ezért Szingapúrban értékesíthető a termék az Eat Just csirkefalatkáinak összetevőjeként."

A hagyományos húsfélék iránti kereslet az elmúlt években nagyon megváltozott, és egyre jobban növekszik az élelmiszeripar azon területe, ami a legkevesebb mesterséges anyagot tartalmazza, illetve védi az állatok jólétét és a környezetet is.  Az alternatív húsok piaca akár 140 milliárd dolláros (41 ezer milliár forint) is lehet a következő évtizedben. Ez globális húsipar nagyjából 10 százalékát jelenti. Ma már számos élelmiszeráruház és étterem kínálatában megtalálhatóak a növényi alapú húshelyettesítők.

hirdetes

Az Eat Just “csirkehús falatkái” viszont nem növényi alapúak. Állati izomsejtekből állítják elő őket laboratóriumi körülmények között, és az eljárás során nem használnak antibiotikumokat. Ez a legtöbb ember számára nagyon megnyugtató, mert egyre többet hallunk és olvasunk arról, hogy az állati eredetű húsok tele vannak antibiotikumokkal, és ismerjük a mondást: “ az vagy amit megeszel”, tehát a szervezetünk tele van ezekből a húsokból nyert antibiotikumokkal. 

hirdetes

A mesterséges hússal foglalkozó cégek legnagyobbjai, az izraeli székhelyű Future Meat Technologies és a Bill Gates támogatását élvező Memphis Meats. Ezek a cégek hatalmas gőzerővel dolgoznak azon, hogy sikerüljön belépni a piacra megfizethető és ízletes termékeikkel.

A szingapúri Shiok Meats laboratóriumi körülmények között próbál húst előállítani jelenleg. Ezek a cégek akik mesterséges húsokat állítanak elő, nagyban hangsúlyozzák a környezeti előnyöket, bár ebben a témában is akad olyan személy aki teljesen máshonnan közelíti meg. Néhány kutató állítási szerint a mesterséges hús előállítása, akár jobban veszélyeztetheti környezetünket, és ártalmasabb lehet klímaváltozás szempontjából. 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink