Orvosi mítoszok a vegetáriánus és vegán étrendről

SzSz

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A növényi étrend egyre népszerűbb. Bár ezt széles körben egészséges választásnak tekintik, sok mítosz alakult ki a vegetáriánus és vegán étrend körül. 

1. A növényi étrend mindig egészséges

Az elmúlt évtizedekben egyre több tanulmány bizonyította a vörös hús fogyasztása és a rosszabb egészségügyi eredmények közötti összefüggéseket. Például a feldolgozott és a vörös hús bevitele vastagbélrákkal, elhízással, szívbetegséggel és cukorbetegséggel járhat.

Ez arra utalhat, hogy a hús nélküli étrend jobb a szervezet számára. De ahogy nem minden hús vörös, nem minden vegetáriánus vagy vegán étrend egészséges.

Szélsőséges példa: ha valaki csak krumplit enne, akkor vegán lenne, de természetesen nem lenne tele vitalitással és energiával.

Mint minden más étrendnél, ez teljesen attól függ, hogy az egyén mit fogyaszt.

 

Ezenkívül a sovány fehér hús és a hal nem ugyanazokkal az egészségügyi problémákkal jár, mint a feldolgozott és a vörös hús.

Bizonyos húspótló termékekben pedig sok a só. 2018-ban az Action on Salt , a „sóval és annak egészségre gyakorolt ​​hatásával foglalkozó csoport” felmérést végzett a húspótlókról.

Az Egyesült Királyság több nagy kiskereskedőjének termékeit vizsgálták. Amikor hamburgereket vetettek össze egymással, megállapították, hogy a marhahúsból készült húspogácsák átlagos sótartalma 0,75 gramm (g), szemben a vegetáriánus húspogácsák 0,89 grammjával. Megállapításaik szerint egy zöldségburger „több sót tartalmaz, mint a McDonald's-os krumpli nagy része”.

 

2. A vegetarianizmus garantálja a fogyást

Sajnos nem. Amint a fenti szakasz egyértelművé teszi, nem minden vegetáriánus és vegán étrend egyformán egészséges. Hihetetlenül könnyű naponta több ezer kalóriát elfogyasztani anélkül, hogy állati eredetű terméket fogyasztanánk.

hirdetes

A fogyás kulcsa az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás, és egyikük sem igényli az állati termékek kerülését.

Mégis érdemes megjegyezni azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint a növényi étrend követése súlycsökkenéssel jár. Például a Translational Psychiatry folyóiratban közzétett áttekintés a következőket magyarázza:

"Megalapozott bizonyítékot találtunk a növényi étrendnek a hagyományos étrendekkel szembeni rövid vagy közepes távú jótékony hatásaira […] a testsúlyra, az energia-anyagcserére és a szisztémás gyulladásra."

Ez a megállapítás igaz volt egészséges résztvevőkre, elhízott emberekre és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkre egyaránt.

Egy másik példa: a BMJ Open Diabetes Research and Care című folyóiratban megjelent másik áttekintés a növényi étrend cukorbetegekre gyakorolt ​​hatását vizsgálta. A szerzők egyéb előnyök mellett megállapították, hogy ezek a diéták a súly „jelentős javulásával” jártak együtt.

 

3. A vegetáriánusok és a vegánok nem kaphatnak elegendő fehérjét

Talán ez a leggyakoribb az összes mítosz közül, amelyet ma hallhatunk. De ez továbbra is egy mítosz. Az élelmiszerek világában rengeteg féle fehérje létezik.

A tejtermékekben és a tojásokban például igen magas a fehérjetartalom. Azonban a vegánoknak számos lehetőségük van a fehérjebevitelre, beleértve a seitan, tofu, lencse, csicseriborsó, sokféle bab, tönköly, spirulina, quinoa, zab, vadrizs, magvak és diófélék csoportjait.

hirdetes

Ezen kívül még jó néhány zöldség is tartalmaz fehérjét, beleértve a spenótot, spárgát, brokkolit, articsókát, burgonyát, borsót, kelbimbót és édesburgonyát.

 

4. Hús nélkül nem lehet izomzatot felépíteni

Ez a mítosz a fenti fehérjemítoszból következik. Röviden: az izomépítés legfontosabb tápanyaga a fehérje, amely könnyen bőségesen megtalálható az állatvilágon túl is.

 

5. A tejtermék elengedhetetlen az erős csontokhoz

A tejtermék nem elengedhetetlen az erős csontokhoz, de a kalcium igen. Valójában a kalcium számos testi funkció szempontjából fontos, beleértve a vérnyomás fenntartását, az izmok összehúzódását, az idegek mentén történő jelátvitelt és a véralvadást.Emellett a kalcium rendkívül fontos a csontok és a fogak egészségének fenntartásában is. A kalciumhiány többek között a fogérzékenység oka is lehet. 

A vegánoknak tehát biztosítaniuk kell, hogy elegendő kalciumot vegyenek fel növényi eredetű forrásokból.

A fehérjéhez hasonlóan rengeteg helyen lehet kalciumot felszedni, beleértve a szója alapú ételeket, babot, lencsét, borsót, spenótot, fehérrépát, fügét, len, chia, szezámmagot, tengeri moszatot és néhány diót - különösen a mandulát.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink