Így ellenőrizd, hogy friss-e még a tojás

Viki

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A tojás frissességének ellenőrzésére sokféle módszer létezik. Ha bizonytalan vagy, mert több hete áll már a tojás a hűtőben, mindenképpen egyesével üsd fel őket, így nem fenyeget a veszély, hogy több órányi főzőcskézés mehet a kukába. 

A frissen vásárolt tojás 2-3 hétig biztosan eltárolható, de akár még egy hónapon túl is jó lehet, ha megfelelően tárolod. Mindenesetre nem árt biztosra menni, és tesztelni.

Feltörés előtt 2 féle módszer a legegyszerűbb a tojás frissességének tesztelésére:

Vizes módszer

Ez az egyik legismertebb technika, és mindössze fél percet vesz igénybe. Nagy előnye, hogy ehhez nem kell feltörni a tojást, ráadásul nemcsak az derül ki így, hogy melyik romlott, hanem az is, hogy melyik mennyire friss. Minél öregebb egy tojás, annál több levegő keletkezik benne. Ezzel a technikával pedig ezt tudjuk vizsgálni.

Tölts meg egy tálat hideg vízzel, majd egyesével tedd bele a tojásokat. Amelyik lent marad a tál alján és elfekszik, az minden bizonnyal friss. Amelyik feljön a víz tetejére, az biztosan romlott. Amelyik pedig középen lebeg, vagy feldobja a fenekét, már nem friss, de még alkalmas fogyasztásra. Utóbbit nyersen már ne használd, de sütve vagy főve teljesen jó!

hirdetes

A tojás megrázása

Ez is egy jó alternatíva a tojás frissességének ellenőrzésére, de kevésbé hoz biztos eredményt, mint a vizes technika. Ha régi a tojás, a fehérje veszít a nedvességtartalmából, a levegő pedig megnő benne. Ha megrázod, és kotyogó hangot hallasz, vagy úgy érzed, erősen lötyög, akkor már nagy az esély rá, hogy nem friss. 

hirdetes

 

Feltörés után a másik 2 legegyszerűbb módszer a tojás frissességének ellenőrzésére:

A sárgája és a fehérje összefolyik

Ha szétválasztasz egy friss tojást, a sárgája szépen egyben marad, az alakja gömbölyded, a fehérje pedig körülöleli. Ha már nem friss a tojás, akkor viszont a sárgája és a fehérje összefolyik. A harmadik lehetőség, hogy a sárgája lapos, a fehérje pedig zavaros, ekkor már tudjuk, hogy régi, de megsütve vagy főve még felhasználható.

A tojás szaga

Ez az egyik legárulkodóbb jel. Itt már sejtjük, hogy a tojás frissessége nem a megfelelő. Készíts elő egy kis tálat, és abba törd bele egyesével a tojásokat. Ha erős a szaga, akkor dobd ki, biztosan megromlott. Záptojással van dolgod. 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2025-04-28

Turizmus kihívások 2025-ben – Így készülj a szezonra!

Tudd meg, milyen kihívásokkal néz szembe a turizmus 2025-ben, és hogyan készülhetsz fel sikeresen a szezonra szálloda és turizmus tanácsadással!

2025-04-25

Karrier tanácsok orvosnőknek – Lépj a létra tetejére!

Karrierépítési tippek orvosnőknek: hogyan érvényesülj nőként az orvosi pályán, és milyen lehetőségeket kínál például egy belgyógyász állás?

2025-02-21

Mi nem hiányozhat a hoteled marketing stratégiájából 2025-ben?

A 2025-ös hotel marketing stratégia digitális fejlesztéseket, fenntarthatóságot és személyre szabott vendégélményt igényel. Fedezd fel a Hotelmentők megoldásait!

2024-12-10

5+1 dolog, hogy tökéletes újévi fogadást szervezz!

Hogyan szervezz tökéletes újévi fogadást? Tudd meg, mire figyelj a helyszíntől a dekoráción át a programokig! Tippek és egy remek rendezvényterem ajánlása.

2025-04-15

Padlóválasztás okosan: 5 dolog, amit lakberendezők figyelembe vesznek

A lakberendezők 5 praktikus szempontja a tökéletes padlóválasztáshoz. Hasznos tippek, amelyek segítenek az otthonodhoz legjobban illő padlóburkolatot megtalálni.

2025-03-14

Miért válaszd az ápolói szakmát 2025-ben?

Az ápolói szakma 2025-ben stabil megélhetést, fejlődési lehetőségeket és nemzetközi karriert kínál. Ismerd meg, miért érdemes ezt a hivatást választani!

Legnépszerűbb cikkeink

Érdekességek Konyha Praktikák Tanács