10 étel, amit semmiképp se egyél terhesség alatt!

helloladies.hu

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kismamaként sokkal nagyobb gondot kell fordítanod az étkezések minőségére. Azt a legtöbben tudják, hogy mit szabad enni, mik a vitamindús ételek, amik a babának is jók – viszont azt már annál kevesebben tudják, hogy egyes ételeket tilos terhesség alatt fogyasztani! Íme, 10 étel, ami többet árt, mint használ:

Ezeket az ételeket kerüld terhesség alatt:


1. Sushi és nyers halak


 
A nyers halak magas higanytartalmuk miatt nem ajánlottak terhesség alatt, nem beszélve arról, hogy tengeri fertőzéseket is hordozhatnak. Ezért kell kerülni a sushit. De nem csak a sushi, hanem a kardhal vagy cápahús is káros lehet, így ezeket inkább hanyagold. Tonhalat maximum hetente egyszer fogyassz.
A kagylókat és egyéb tengeri herkentyűket szintén kerüld!

 

2. Szénsavas üdítők


A szénsavad üdítők fogyasztása egyébként sem ajánlott – pláne nem terhesség alatt. Tele vannak színezékekkel, tartósítószerrel és mesterséges adalékanyagokkal – nem beszélve arról, hogy puffadást is okozhat.


 3. Alkohol

 
A szénsavas üdítőnél csak az alkohol lehet károsabb – vagy a szénsavas üdítővel kevert alkohol. Terhesség alatt egyáltalán nem ajánlott az alkohol fogyasztása – maximum egy pohárka jó minőségű bor vagy sör, alkalmanként.

hirdetes


4. Kávé

 

A kávéról nagyon megoszlanak a vélemények: van, akik egyáltalán nem isznak kávét terhesség alatt, van, akik igen. Egy biztos azonban, hogy a 300 milligramm feletti napi kávéfogyasztás káros a magzatra nézve – ugyanis vetéléshez, vagy koraszüléshez vezethet. Egy gyenge tejeskávétól vagy cappucinótól tehát még semmi bajod nem lehet, de az erős feketét inkább kerüld!

 
5. Méz


 
Erről sokan nem tudnak, viszont a pasztőrözetlen méz fogyasztása tilos terhesség alatt, ugyanis listeriosist okozhat, ami súlyos fertőzéshez, de akár vetéléshez is vezethet!


6. Fahéj

 

Bár magában – és nagy mennyiségben – nyilván nem eszik senki fahéjat, csak bizonyos ételekben vagy italokban, ám érdemes kerülni a fahéjat terhesség alatt, ugyanis vérzéshez vezethet.

 

7. Pasztőrözetlen sajtok

 

A lágy, pasztőrözetlen vagy penészes sajtokat bármennyire is szereted, inkább kerüld a 9 hónap alatt! Helyette fogyassz inkább kemény sajtokat, mint például a parmezán, ami garantáltan nem vezet listeriosis kialakulásához.

hirdetes

 

8. Véres húsok, steak

 

Terhesség alatt kerüld a véres húsokat, csak és kizárólag jól átsült húsokat fogyassz! A nem megfelelően elkészített hús szalmonellát vagy listeriosist okozhat.

 

9. Kecske- és juhtej

 

Pasztőrözött tehéntejet nyugodtan ihatsz, a kecske- és juhtejet azonban került. Ezeket ugyanis nem pasztőrözik, így fertőzéseket terjeszthetnek.

 

10. Mogyoró

 

A mogyoróval csak akkor kell vigyáznod, ha te magad is allergiás vagy rá. Egyes tapasztalatok szerint ugyanis a terhesség alatt fogyasztott mogyoró hatására a babánál is kialakulhat az allergia.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

Anya Anyaság Baba Diéta Egészség Egészséges életmód Egészséges táplálkozás Érdekességek Étrend Kisbaba Tanács Táplálkozás Terhesség Várandóság