A hőmérséklet, amire a hűtőd be van állítva valószínűleg rossz!

helloladies.hu

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hűtő nélkül manapság már el sem tudnánk képzelni az életünket, a megfelelő hőmérsékleten ugyanis napokig, akár hetekig hidegen és biztonságosan tartja az ételeket azáltal, hogy lassítja a baktériumok megjelenését. Ha az étel hőmérséklete egy bizonyos pont fölé megy, a baktériumok száma megsokszorozódhat. Annak érekében, hogy megelőzzük a megbetegedést és megőrizzük az ételek minőségét, tartanunk kell a hűtőszekrényben az ajánlott hőmérsékletet, de mennyinek is kellene ennek lennie?

A hűtőben az ajánlott hőmérséklet 5 fok alatt van, de a legideálisabb 1,7 és 3,3 fok között tartani, a fagyasztóban pedig -17 fok alatt. Előbbinél ez a hőmérséklet van a legközelebb ahhoz, hogy a lehető leghidegebb legyen az étel, de még ne fagyjon meg. Ha ettől melegebb van, az már veszélyes lehet az egészségre nézve, ugyanis a baktériumok, mint a szalmonella, E. coli gyorsabban szaporodnak.


Honnan tudhatjuk, hány fok van a hűtőben?


Vehetsz egy olcsó hűtőhőmérőt, amit aztán beteszel a hűtőbe 20 percre, majd megnézed az értéket. Ha nem megfelelő, akkor pedig hidegebbre állítod a berendezést, a gombon ugyanis hiába van megjelölve a hőmérséklet, az sokszor nem pontos, így érdemes ellenőrizni és aszerint beállítani. Sok hűtőn pedig egyszerűen csak fokozatok közül választhatunk, hőmérő nélkül pedig nem tudjuk megbecsülni, hogy hány fok lehet bent. Ahogy megvan a hőmérő, az alapján már sokkal könnyebb dolgunk van, majd a fagyasztóban is érdemes kipróbálni, hogy minél közelebb kerüljünk a -17 fokhoz.

hirdetes


Tippek, hogy hidegen tartsd a hűtőt


Ha annak ellenére, hogy jól beállítottad, nehezen tudja tartani a hűtő a kívánt hőmérsékletet, az alábbi tippekkel segíthetsz megőrizni a hőfokot.

 

hirdetes
  • Hagyd lehűlni az ételt, mielőtt betennéd a hűtőbe. – A meleg ételek hatására a hőmérséklet gyorsan felszökik, ezért meg kell várni míg kihűl, mielőtt lefednénk és betennénk.
  • Ellenőrizd az ajtó széleit. – A tömítésnek nagyon fontos szerepe van, az segít bent tartani a hideget és kint a meleget, ha van rajta egy lyuk, lehet, hogy kiszökik a hideg, így sokkal több energiát is fogyaszt a gép.
  • Ne nyitogasd az ajtót – Minden alkalommal, amikor kinyitod az ajtót kiengeded a hideget és be a meleget, ne álldogálj a hűtő előtt azon gondolkodva, hogy mit ehetnél, csak vedd ki, ami kell és gyorsan zárd be.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

Betegség Egészség Konyha Otthon Tanács