Így rendszerezz a kamrában és tartsd el tovább a romlandó ételeket

helloladies.hu

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Szakértők azt tanácsolják, hogy a koronavírus járvány miatt legalább 2 hétre elegendő tartalékunk legyen otthon élelmiszerekből, úgyhogy valószínűleg te is tettél néhány kört a boltokban és bevásároltál kicsit. Mivel sokszor hiányos volt az üzletekben a készlet, lehet, hogy olyan dolgokat is megvettél, amit egyébként nem szoktál, vagy túl sokat vettél néhány alapanyagból. Bárhogyan is, fontos, hogy minden megvett ételt elhasználj, hogy ne menjen kárba, hiszen rengeteg étel kerül a kukába… Ha megfogadsz néhány tanácsot, nem uralkodik el a káosz a fagyasztóban, kamrában és könnyedén finom ételeket készíthetsz úgy, hogy semmi nem megy kárba!

A régebbi előre, új hátra szabály


A régebben vásárolt élelmiszereket tartsd legelöl a hűtőben vagy a kamrában, az újonnan vásároltakat pedig mögéjük tedd. Ne nyomd be oda, ahol van egy kis hely. A friss gyümölcsöket és zöldségeket a legkönnyebben elérhető részre tedd a hűtőben, csakúgy, mint azokat a tejtermékeket, amiknek közel van a lejárati ideje. A konzerveket, tésztákat és más dolgokat úgy rendezd el a kamrában, hogy a lejárati időt lásd és itt is mindig a legrégebbit tedd előre, hogy azt használd el elsőként.


Először a friss termékeket edd meg


A friss gyümölcsöket és zöldségeket kellene először felhasználni, azok közül is a legérettebbeket. Attól, hogy valami egy kicsit már túlérett, nem kell kidobni, egy barnás banánt például felhasználhatsz smoothieba, vagy sütibe és le is fagyaszthatod. Azokat a gyümölcsöket pedig, amik már nem sokáig bírnák, teheted levesbe, a maradékot tarthatod a hűtőben 3-4 napig, vagy a fagyasztóban akár 3 hónapig is eláll.

hirdetes


Ugyanez vonatkozik a tejtermékekre, húsokra is – fagyasztva vagy megsütve sokkal tovább elállnak. A nyers hús 4-12 hónapig tartható a fagyasztóban, a sült hús pedig 2-3 hónapig. A tej, sajt és egyéb tejtermékek is nyugodtan mehetnek ide. A lényeg, hogy mindent kis adagokban fagyassz le, a család mérete alapján.

hirdetes


Legyél kreatív


Lehet, hogy látszólag össze nem illő dolgok vannak otthon, de a konyhában muszáj kreatívnak lenni! A legjobb, ha a kamrában lévő konzerves ételeket, babot, tésztát, rizst friss és a fagyasztóban található ételekkel kombinálod, így tápanyagokban gazdag ételeket készíthetsz és mindent felhasználsz időben.
Fontos, hogy ilyenkor is próbálj annyira egészségesen táplálkozni, amennyire csak lehet és sokféle ételt fogyassz, rengeteg gyümölcsöt és zöldséget, legyen az akár friss, fagyasztott, vagy konzerves.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

Betegség Érdekességek Fejlesztő Főzés Konyha Kreatív Otthon Tanács