Mindenkinek többet kéne fogyasztania - Ezért egészséges a sushi!

Plesz Barbara

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ma már egyre elterjedtebb világszerte ez az ételkülönlegesség, hiszen köztudottan finom és egészséges, de emellett a fogyókúrázni vágyók számára is ideális étel és otthon is elkészíthető. Ha szereted a halakat, és még nem kóstoltad, akkor érdemes kipróbálnod! 

Miből áll a sushi? 

Tengerimoszat 

Tulajdonképpen egy zöld színű moszat lapot kell elképzelni, amelybe a sushi kerül, és ezt göngyölik fel. Az íze nem jellegzetes, és kalcium, kálium, vas tartalma jelentős. 

 

Rizs 

Ha étteremben fogyasztjuk, és nem otthon magunknak készítjük el, akkor nem a hagyományos értelemben vett rizzsel kapjuk majd, hanem kerek szemű rizst készítenek ecetes gőzben. 

 

Húsok 

Sokféle hallal kérhetjük, de általában lazaccal, tonhallal, rákkal kombinálják. Előfordulhat még polip, kagyló és a különböző színekben pompázó halikra. Mindez azért jó, mert omega-3 zsírsavat és fehérjét tartalmaznak, valamint alacsony kalóriatartalmuk mellett mégis laktatóak. 

hirdetes

 

Egyéb hozzávalók 

hirdetes

Csak hogy tovább fokozzuk, még zöldségekkel is kombinálják a tekercseket, úgy, mint uborka, avokádó, répa, retek. Továbbá népszerű a tofu is. A tálaláson szerepel az elmaradhatatlan japán hagyománynak megfelelő wasabi is, amelynek intenzív íze van, és köztudottan nagyon erős. Sokszor szójaszósszal keverik össze, amely szintén fontos kelléke a sushizásnak, hiszen ebbe mártogatják a tekercseket.

 

Végül pedig a gyömbér sem maradhat ki, amelyet vékony szeletekre vágva tálalnak, és funkciója, hogy semlegesíti az ízeket két különböző fogás esetén, tehát még sokszínűbb ízeket élvezhetünk, valamint jótékony hatással van az emésztésre is. 

 

Pár sushi fajta, hogy tudj választani, amikor étterembe mész!

Futo maki – Talán mindenki számára ez a típus ugrik be előszőr, amikor meghallja azt a szót, hogy sushi. Az algalapra terített rizs, hal, zöldségek feltekerve és szeletekre vágva. 

 

Big maki - Más szóval kifordított sushi, mert az algalap található belül a hozzávalókkal együtt, a rizs pedig kívül. 

 

Nigiri - Ebben az esetben nincs szükség algalapra, hanem kézzel formázzák meg a rizst, és erre kerül rá a halszelet, zöldség, omlett stb. A következő oldalon folytatom!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

Egészség Egészséges életmód Egészséges táplálkozás