7 avokádós recept - a hét minden napjára

helloladies.hu

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az avokádó olyan univerzális növénynek mondható, hiszen gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Fantasztikus hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns is. Ismerd most meg közelebbről, és próbáld ki te is a recepteket!

Az avokadót a spanyol hódítók még a 16. században hozták be Mexikóból Európába. A növény a babérfélék családjába tartozik, színe sötétzöldes fekete, alakja inkább körteforma, héja pedig fajtától függően sima vagy kicsit ráncos. Magjából hidegen sajtolt olajat nyernek, melyet nagyon sok területen alkalmaznak. 

 

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz, valamint a gyümölcsben kálium, foszfor, vas, nátrium, illetve kalcium és magnézium is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, magas vitamintartalmának köszönhetően pedig nagyszerű antioxidáns. Az avokádó olajtartalmánál fogva kiváló bőrápolószer a kiszáradt bőrre, és valódi segítséget nyújthat az ekcéma kezelésére is, mely manapság egyre több kisgyereket is érint.  A gyümölcs magjából gyógyszirupot is előállítanak, amely reumatikus fájdalmak gyógymódja lehet. 

 

Érdekes tudnivalók


Az avokádót már az inkák is termelték és fogyasztották. Ha van egy kis türelmünk és kwdvünk, akár otthonunkban is nevelhetünk avokádót – már a kezdetektől. Mindössze annyit kell tennünk, hogy egy megmosott avokádómagot a hegyes végével lefelé felfüggesztünk egy fogpiszkáló segítségével egy vízzel teli pohárra úgy, hogy belelógjon. Néhány héten belül a mag megreped, gyökeret ereszt, majd levelet is hoz. A csíráztatásnál arra kell mindenképpen odafigyelni, hogy a mag folyamatosan vízben legyen. Ha a növény már több levelet is hozott, ültessük humuszban gazdag talajba, és kezdődhet is az igazi kihívás: olyan növényt termeszteni, mint ami a legjobb piacokon is fellelhető!

hirdetes

 

Lássuk most a recepteket!

 

 

Kukoricás-korianderes-paprikás toast


A kukoricát kis olivaolajon meg kell grillezni, és meg kell vérni, míg langyosra hűl. Ezután apró darabokra kell szedni, és összekeverni egy kis fűszeres vajjal. 

Jöhet az avokádó. A szokásos módon szabaduljunk meg a héjától, majd a finom gyümölcsrészt apró darabokra vágva pürésítsük (ehhez elég egy jobb botmixer is). Ha ezzel is megvagyunk, fűszerezni kell a pépet, majd hozzáadni kevés lime-levet, és mondhatni, már készen is van a finomság. 

hirdetes

Végezetül mehet minden a kenyérre, a tetejére pedig egy kis feta és koriander.

 

 

Fokhagymás avokádó


Gyors és laktató. Ezzel a két szóval jellemezhető ez a reggeli, mely nagyon egészséges is. És hogy hogyan áll össze mindez? 

A pirítósokat kend be egy kevés fokhagymával, az avpkádót pedig a szokásos módon hámozd meg. Szeleteld fel olyan vékonyra, amilyenre csak tudod, és rakd őket szépen sorba a kenyéren. Ha ez megvan, meg kell szórni különféle magvakkal – ki mit szeret: lehet szezámmag, kendermag, kesudió, fenyőmag stb.), majd ha gondolod, jöhet rá némi chilipehely. Legvégül jön a tetejére kevés petrezselyem, ami nagy szívességet tesz, ugyanis elveszi a fohagyma élét – már ami a leheletet illeti. Ha már úgyis itt a jó idő, tálalj mellé paradicsomot vagy paprikát, hisz így lesz teljes az összkép és az ízvilág!

 

 

A következő oldalon is találtok még recepteket!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

Egészség Egészséges életmód Egészséges táplálkozás Recept