Étolaj helyett kókuszzsír!

helloladies.hu

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Remélem, hogy mára már mindenki tisztában van azzal, hogy az étolaj egyáltalán nem egészséges, többet árt, mint használ. A most következő cikkben elmondjuk nektek azt is, hogy mit használjatok helyette inkább, és azt is, hogy miért!

Az étolajról már írtunk egy korábbi cikkünkben, ide kattintva elolvashatod újra!

 

A kókuszzsír az egyik legtermészetesebb zsírféle. Más néven kókuszolajként is ismert, állaga ugyanis a külső hőmérséklettel együtt változik 24-25 Celsius fok alatt fehér színű, szilárd zsír halmazállapotú, ennél melegebb környezetben pedig fokozatosan átlátszó olajjá válik.

 

Szűz vagy szűrt kókuszzsír?


Jelenleg a kókuszzsír két alapvető fajtáját különböztetjük meg: a szűz és a szűrt típusú kókuszzsírt. Közös tulajdonságuk, hogy kinyerésükhöz nem használnak semmilyen vegyi anyagot, hiszen úgynevezett hideg-sajtolásos eljárással készítik, mely által ráadásul a kókuszdió összes pozitív tulajdonsága megőrződik.A szűz kókuszolaj jellemzője, hogy mind illatában, mind ízében érződik a friss kókuszos jelleg. A szűrt kókuszzsír egy íztelenítési-szagtalanítási eljáráson esik át, hogy egy teljesen semleges ízű és illatú termékké válhasson. Fontos kiemelni, hogy ezen eljárás során sem alkalmaznak vegyi anyagokat! Sütéshez, főzéshez a szűz és a szűrt kókuszzsír is egyformán felhasználható.

 

Magas a telített zsírsav tartalma, de ez nem „rossz” a szervezetnek. Külsőleg és belsőleg is használható. Összetételével kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a benne található telített zsírsavak aránya 90% feletti. Ez azonban minden tévhittel ellentétben semmilyen egészségkárosító hatással nem jár együtt.

 

 

Miért a kókuszzsír a megoldás? 

 

A zsírokat nem csupán aszerint osztályozzuk, hogy azok telítettek vagy telítetlenek. Létezik egy más szempontrendszerű felosztás is, mely az adott zsírsavban lévő szénlánc hossza szerint sorolja be a zsírokat. A legtöbb zsiradék hosszú láncú zsírsavakból áll, ezek tipikus jellemzője, hogy lebontásukhoz szervezetünknek enzimeket kell termelnie. Az átlagostól eltérően azonban a kókuszzsír közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmaz, így azok lebontása semmilyen módon nem megterhelő, testünk azonnal elégeti azokat és energiát állít elő belőlük. Fogyasztása nagyban elősegíti szervezetünkben a vitaminok és ásványi anyagok, valamint a zsírban oldódó tápanyagok felszívódását.

hirdetes

 

Felépíti az immunrendszert

 

A szűz kókuszolaj első és legfontosabb pozitív tulajdonsága, hogy  a laurinsav tartalma révén,  erősíti az immunrendszert. Antibakteriális, gombaölő és gyulladás gátló tulajdonságai vannak. Olyan speciális savakat tartalmaz, mint a laurinsav, amely valójában jó hatással van az egészségre. Az anyatej laurinsav tartalma is magas. A laurinsav a baktériumokat és a vírusokat képes elpusztítani. A szűz kókuszolaj pozitív tulajdonságai miatt különösen népszerű Indiában.

 

Támogatja a szívet

 

Egy Srí Lanka-i tanulmány szerint a szívrohamok száma nőtt, mióta kevesebb kókuszolajat fogyasztanak az emberek. A szűz kókuszolajban található telített zsírsavak csökkentik a „rossz” koleszterol szintet és csökkentik a szívbetegségek és a szívroham kockázatát.

 

Kezelhető vele a pajzsmirigy-alulműködés

 

A kutatások azt bizonyítják, hogy a szűz kókuszolaj fogyasztásával kezelhető a pajzsmirigy-alulműködés.

 

Segít a fogyásban

 

A szűz kókuszolaj zsírsav láncai a szervezet energiatermelésében vesznek részt. Ezek közepes hosszúságú zsírsavláncok, amik jól emészthető kiváló energiaforrások. A szervezet azonban csak kis mennyiségben tárolja zsírként, ezért segít a fogyásban, mivel diéta idején energiával látja el a szervezetet.

hirdetes

 

Segít a bőrgyulladás és a fertőzések kezelésében

 

Ha sérülésekre viszik fel, a szűz kókuszolaj megakadályozza a fertőzések terjedését, továbbá a bőrproblémák kezelésében is segítséget nyújt.

 

Segíti a sebgyógyulást

 

A kisebb vágások és sebek jól kezelhetőek szűz kókuszolajjal.

 

Segít megszabadulni a narancsbőrtől

 

A narancsbőr nem csak a terhesség során alakulhat ki, de a túlzott hízás vagy fogyás következtében is. A szűz kókuszolaj azonban segít megszabadulni a narancsbőrtől, csak rendszeresen masszírozzuk be vele az érintett területet.

 

A szűz kókuszolaj hatása a bőrre

 

A bőrbe masszírozva  a kókuszolaj nagyon hasznos a száraz bőr problémák kezelésében. Az ekcéma, a pikkelysömör és más bőrproblémák is kezelhetőek vele.

 

A szűz kókuszolaj hatása a hajra

 

A szűz kókuszolaj erősíti a hajgyökereket. Samponozás előtt masszírozzon egy kis kókuszolajat a fejbőrébe, így simább lesz a haja. A fényes és erős hajért akár a forró olajos masszázst is kipróbálhatja, amitől a haj gyorsabban is nő.

 

Támogatja az emésztőrendszert

 

A megfelelő adagban fogyasztott szűz kókuszolaj megszabadít a bélproblémáktól, és serkenti az emésztést.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

Egészség Egészséges életmód Egészséges táplálkozás