notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A sorozatfüggőség, a 21. század betegsége

hirdetes

A 21.század népbetegsége - Vajon mi az?

helloladies.hu

A sorozatfüggőség a 21. század egyik népbetegsége. Súlyos szociális elzárkózás az eredménye, és a valóság elferdülése. Egy képzelt és megírt világba küld minket, akár napokra vagy hetekre. Mik a feltűnő jelei, hogy te is ebben a betegségben szenvedsz? Megmutatom, mert én is szenvedtem ettől a remek, de káros függőségtől. Talán rosszabb, mint a telefon függőség. Miért? – Mert, ott legalább valós emberekkel beszélget az ember az internet felületén. A fiatalabb generációk, már nem a tv előtt ülve várják a sorozat kezdetét és nem kell feltétlen egy hetet várniuk a sorozatra.

Modern kori függőség

Emlékszem, amikor általános iskolás koromban, rohantam haza óra után, hogy nézhessem a Szívek szállodáját. Akkor lettem csak igazán ideges, mikor heti egyre csökkentették az epizódokat, mert a szinkronizálás beérte a sorozat amerikai debütálását. Na, ma már egyben, teljes évadokat le lehet tölteni. Sokan viccnek tartják, ezt a fajta betegséget. Hosszútávon rettentő káros, és magányhoz vezethet, nehéz leszokni a sorozatokról és a képzelt világból vissza térni a valóságba. Sokan a való életből menekülnek a sorozatba, beleképzelik magukat a szereplők életébe, szinte átélik a szereplő érzéseit. A saját érzéseinkkel kellene foglalkoznunk, persze megvan az előnye is.

Jelei:

 

1. Időérzék


Hiába 20-40 perces egy rész, nem veszed észre, hogy a nap közben eltelt és hirtelen este lett.  Követed a sorozatot, de a saját életed a szükségletekre korlátozódik. Például: mosdó, evés, ivás és sorozat

hirdetes


2. Barátok


hirdetes
A barátaid helyett, a sorozatot nézed és nem is zavar, sőt nem érted a többiek zavarát azt illetően, hogy nem mozdulsz ki. Hosszú távon, már nem is veszed fel a telefont, ha hívnak, vagy ha fel is veszed próbálod rövidre zárni a beszélgetést, hogy tovább nézhesd a sorozatot, sőt akár még ingerült is lehetsz, amiért feltartanak.

3. Érzelmi válságok


Ha valami szomorú és melankolikus történik a sorozatban, te teljesen átadod magad az eseménynek. Van, hogy csak gombóc van a torkodban de van, amikor már szinte bőgsz. Ez felesleges és értelmetlen fájdalmat vált ki benned. Elmenekülsz a való életből, és mások fájdalmát éled át a sajátjaid helyett. Itt is érvényes a mondás miszerint: ami nem öl meg az csak megerősít.


4. Társalgás


Rengeteg mindenről a sorozat jut eszedbe, bármilyen témával kapcsolatban feltudod hozni a sorozatban látott eseményeket. A te saját világod folytonos kapcsolatban van a sorozatéval és nem szakadsz el tőle. Az élethelyzeteidbe a valótlan események belekerülnek, az elvárásaid mind magasabbak lesznek, és szinte már lehetetlen közel kerülni hozzád. Egy másik példa, ami ide tartozik, a baráti beszélgetések vagy összejövetelek alkalmával is felhozod a sorozatot például így: „láttátok az új részt a …… ?” vagy „pontosan ez történt a sorozatban is Marissaval„.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Mi lehet az oka, hogy egyre több a pajzsmirigy beteg?

2024-07-08

Mi lehet az oka, hogy egyre több a pajzsmirigy beteg?

Az utóbbi évtizedekben egyre növekvő trendet mutatnak a pajzsmirigy betegségek, ami mögött számos környezeti, életmódbeli és genetikai tényező állhat.

Hogyan válasszunk nőgyógyászt?

2024-07-04

Hogyan válasszunk nőgyógyászt?

A megfelelő nőgyógyász kiválasztása kulcsfontosságú ahhoz, hogy biztosak lehessünk egészségünk megőrzésében és a megfelelő intim területek gondozásában is!

Tudtad, hogy a nők jobban érzik a fájdalmat?

2024-07-01

Tudtad, hogy a nők jobban érzik a fájdalmat?

A hormonális hatások, a genetikai különbségek és az idegrendszer mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nők gyakran intenzívebben érzik a fájdalmat. Mit gondolsz?

10 tipp hogyan kötsd le a gyereket a nyári szünetben

2024-06-24

10 tipp hogyan kötsd le a gyereket a nyári szünetben

A nyári szünet kihívást jelenthet a szülők számára, hogy hasznosan és szórakoztatóan kössék le gyermekeiket. Íme tíz tipp, hogy a vakáció emlékezetes és produktív legyen.

10 tipp szállásodnak minőségi videók gyártásában

2024-06-21

10 tipp szállásodnak minőségi videók gyártásában

A minőségi videók gyártása a szálláshelyek számára kiváló lehetőség, hogy bemutassák szolgáltatásaikat és vonzzák a potenciális vendégeket. Kövesd tippjeinket, hogy szállásod videói valóban kiemelkedjenek!

5 kihagyhatatlan program a Szigetközben

2024-07-09

5 kihagyhatatlan program a Szigetközben

A Szigetköz Magyarország egyik legvarázslatosabb régiója, amely számtalan kalandot és élményt kínál az odalátogatóknak. Most mutatunk 5 kihagyhatatlan programot!


Érdekességek Fejlesztő Tanács