notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Okos csecsemő avagy a (túl)korai fejlesztés?

hirdetes

Okos csecsemő avagy a (túl)korai fejlesztés?

helloladies.hu

Okos csecsemő? Soha nem látott divatját éli a korai fejlesztés, amely eredetileg az akadályozott, sérült gyermekek nevelési programja volt.

okos baba

Szülőként korán megtapasztaltam, a játszótéri rögtönzött „szülői értekezletek„ alkalmával, hogy nem vagyok elég   jó anya, ha három hónaposan nem hordom babaúszásra, jógára , okosító tornára a gyermekemet, nem mutogatom az abc betűképeit és nem kizárólagosan angolul, németül, hottentottául beszélek hozzá, hogy ne maradjon le végzetesen a kortársaitól . A listát még sokáig sorolhatnám, hogy mit nem csináltam még…És persze azt is , hogy mit igen. Tépkedtünk újságpapírt, galacsint gyúrtunk kenyérbélből, festettünk a tenyerünkkel, kergettünk lepkéket a játszótéren, csörömpöltünk edényekkel. Mindezt akkor, amikor kedvünk tartotta és nem akkor, amikor kezdődött az előre megbeszélt foglalkozás. Természetesen az átgondolt készségfejlesztésnek nem vagyok az ellensége, mindaddig, amíg ezt a baba élvezi.

hirdetes

A csecsemők az első év folyamán problémamentesen sajátítanak el információkat. Az egészségesen fejlődő gyermek kompetenciát kíván szerezni a világban, azonban ennek gyakran fizikai és pszichés akadályai is vannak. Folyton új helyzetekkel és új tárgyakkal találkoznak, azonban kevés a tapasztalatuk, a fizikai erejük. Gyenge és fejletlen a mozgáskoordinációjuk. A túl magasra tett mérce éppen az ellenkező hatást válthatja ki. A kudarcok hatására csökkenhet az önbizalom, a tapasztalatszerzési vágy. A biológiai éréssel párhuzamosan fejlődik a gyermek számtalan más képessége is.

hirdetes

Kisgyermekkorban kiemelt fontosságú az interakciós tapasztalatszerzés, hiszen a vizuális ingerek mellett a környezet, a családtagok válaszreakciói nyújtják a legtöbb tapasztalási lehetőséget.


Tegyük tehát otthonunkat olyanná, ahol a lehető legkevesebb korláttal, akadállyal állítjuk szembe apróságunkat.  


Bíztassuk a tapasztalatszerzésre, a cselekvésre, alkotásra s legfőképpen szeressük őket nagyon!

Forrás: Macsus Zsuzsa

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szabadulj meg a terhesség alatt felszedett pluszoktól!

2020-07-29

Szabadulj meg a terhesség alatt felszedett pluszoktól!

Kisbabád született, de a szülést követően rajtad maradt egy csomó felesleg? Íme egy megoldás, amivel a baba mellett is megszabadulhatsz a plusz kilóktól!

Tippek terhesség alatti mozgáshoz, a könnyebb szülésért!

2020-09-02

Tippek terhesség alatti mozgáshoz, a könnyebb szülésért!

Ha egy baba növekszik a testedben, az nagy felelősséggel jár. Szerencsére sok dolog van, amit megtehetsz úgy, hogy biztosítod a biztonságotokat, miközben megadod azt az edzést a testednek, amire szüksége van.

6 dolog a gyerekvállaláshoz, amit jobb, ha észben tartasz!

2020-02-18

6 dolog a gyerekvállaláshoz, amit jobb, ha észben tartasz!

Szeretnéd megtapasztalni a családalapítás örömeit? Akkor jobb, ha ezeket a dolgokat figyelembe veszed, ugyanis ezek a dolgok nélkül, nem érdemes belevágni. Derítsd ki, mik ezek a dolgok.

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

2020-06-10

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

A szülés utáni depresszió az újdonsült anyákat sokkal nagyobb számban érinti, mint gondolnánk. Teljesen normális, ha szülés után te is rossz kedvű vagy, azonban ha ez hetekig elhúzódik, muszáj tenned valamit ellene. Ha gyógyszerek nélkül szeretnéd átvészelni ezt az időszakot, fordulhatsz természetes megoldásokhoz is!

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

2020-03-03

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Gyakori kérdés a leendő szülők körében, hogy vajon mikor is érdemes családot alapítani? Ha elmúltál 40, akkor sem kell lemondanod az anyaságról, hiszen a mai világban a gyermekvállalás egyre jobban kitolódik.

A legszebb konyhák, amiket szívesen elfogadnánk otthonra

2020-09-21

A legszebb konyhák, amiket szívesen elfogadnánk otthonra

Az otthonunk egyik központi és legfontosabb eleme a konyha. Szeretnéd átalakítani, vagy csak te is imádod nézegetni az ízléses, stílusos helyiségeket? Mielőtt kiüttetnéd bármelyik falat, vagy lecserélnéd a konyhaszekrényt, mutatunk néhány ötletet az egészen apró kis konyhától kezdve a nagyobbakig több stílusban, hogy inspirálódhass! Jó nézelődést!


Anyaság Baba Érdekességek Kisbaba