Okos csecsemő avagy a (túl)korai fejlesztés?

Okos csecsemő avagy a (túl)korai fejlesztés?

helloladies.hu

Okos csecsemő? Soha nem látott divatját éli a korai fejlesztés, amely eredetileg az akadályozott, sérült gyermekek nevelési programja volt.

okos baba

Szülőként korán megtapasztaltam, a játszótéri rögtönzött „szülői értekezletek„ alkalmával, hogy nem vagyok elég   jó anya, ha három hónaposan nem hordom babaúszásra, jógára , okosító tornára a gyermekemet, nem mutogatom az abc betűképeit és nem kizárólagosan angolul, németül, hottentottául beszélek hozzá, hogy ne maradjon le végzetesen a kortársaitól . A listát még sokáig sorolhatnám, hogy mit nem csináltam még…És persze azt is , hogy mit igen. Tépkedtünk újságpapírt, galacsint gyúrtunk kenyérbélből, festettünk a tenyerünkkel, kergettünk lepkéket a játszótéren, csörömpöltünk edényekkel. Mindezt akkor, amikor kedvünk tartotta és nem akkor, amikor kezdődött az előre megbeszélt foglalkozás. Természetesen az átgondolt készségfejlesztésnek nem vagyok az ellensége, mindaddig, amíg ezt a baba élvezi.

hirdetes

 

A csecsemők az első év folyamán problémamentesen sajátítanak el információkat. Az egészségesen fejlődő gyermek kompetenciát kíván szerezni a világban, azonban ennek gyakran fizikai és pszichés akadályai is vannak. Folyton új helyzetekkel és új tárgyakkal találkoznak, azonban kevés a tapasztalatuk, a fizikai erejük. Gyenge és fejletlen a mozgáskoordinációjuk. A túl magasra tett mérce éppen az ellenkező hatást válthatja ki. A kudarcok hatására csökkenhet az önbizalom, a tapasztalatszerzési vágy. A biológiai éréssel párhuzamosan fejlődik a gyermek számtalan más képessége is.

 

Kisgyermekkorban kiemelt fontosságú az interakciós tapasztalatszerzés, hiszen a vizuális ingerek mellett a környezet, a családtagok válaszreakciói nyújtják a legtöbb tapasztalási lehetőséget.


Tegyük tehát otthonunkat olyanná, ahol a lehető legkevesebb korláttal, akadállyal állítjuk szembe apróságunkat.  


Bíztassuk a tapasztalatszerzésre, a cselekvésre, alkotásra s legfőképpen szeressük őket nagyon!

Forrás: Macsus Zsuzsa

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Címlapon Mutatunk néhány igazán különleges, tél inspirálta körmöt!
2018.11.26. Trend és stílus
A legszebb tél inspirálta körmök, amiket imádni fogsz Legújabb cikkek Te tudod, milyen a hormontípusod? Te tudod, milyen a hormontípusod? Csodálatos pasztell körmök
2019.03.21. Trend és stílus
Csodálatos pasztell körmök 11 jel, hogy a kapcsolat a végét járja
2019.03.21. Párkapcsolat
11 jel, hogy a kapcsolat a végét járja
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 124

Átlagos értékelés: 4.7