notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme 2018 legjobbra értékelt diétái

hirdetes

Íme 2018 legjobbra értékelt diétái

helloladies.hu

Az év elején sokan döntenek úgy, hogy most végre elkezdenek egészségesebben étkezni. A nemes célt kitűzők azonban már akkor akadállyal találhatják szembe magukat, amikor megpróbálnak ideális diétát választani maguknak az elkövetkezendő esztendőre.

Íme 2018 legjobbra értékelt diétái

A U.S. News & World Report összevetette a legnépszerűbb diétákat egymással, hogy kiderítse, melyik a legjobb közülük. Nem sikerült azonban egyértelmű első helyezettet választani, így a 2018-as bajnoki címen két étrend – a DASH és a mediterrán diéta – is kénytelen osztozni. 

A lista aljára a ketogén és a dukan diéta kerültek, amelyekről szintén nem sikerült egyértelműen eldönteni, hogy melyik a legkevésbé ajánlottabb. A ketogén diéta során szándékosan megvonjuk a szervezetet a szénhidrátoktól, arra kényszerítve ezzel, hogy a felhalmozott zsírtartalékokat használja fel energiaforrásként. A dukan diéta követőit szigorú szabályok kötik, és több szakaszból áll (az egyik ezek közül rengeteg fehérje elfogyasztását írja elő). Mindkét utolsó helyre került diéta nehezen követhető, állítják a szakemberek.

De térjünk vissza a legjobbakhoz!


DASH diéta


A DASH diéta azok számára jött létre, akik szeretnék csökkenteni magas vérnyomásukat. Gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonákból, zsírszegény fehérjékből és alacsony zsírtartalmú tejtermékekből áll. A DASH diéta követőinek azt javasolják, hogy tartózkodjanak a telített zsíroktól, a cukros italoktól, az édességektől, a zsíros tejtermékektől és bizonyos olajoktól. 

hirdetes

Mediterrán diéta


A másik első helyezett a mediterrán országok étrendjét veszi alapul, természetesen nevét is innen kapta. A mediterrán étrend zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, de az egészséges zsíros ételek, mint például a halak, diók és olívaolaj is fontos részét képezik.

Flexitarian diéta


Nevét a flexible (rugalmas) és vegetarian (vegetáriánus) szavak összemosásából kapta, ez a diéta többnyire vegetáriánus étrendre ösztönzi követőit, de nem zárja ki teljes mértékben a húsok fogyasztását.

Weight Watchers diéta

hirdetes


A Weight Watchers egy különösen népszerű diéta, és már sok híresség is a nevét adta hozzá. Egy pontrendszerre alapul, ahol minden ételhez saját pontszám tartozik. Minden nap az a cél, hogy a kitűzött pontszámhatárok között maradj az elfogyasztott ételekkel. Minél egészségesebb egy étel, annál kevesebb pontszámot ér (tehát annál több fogyasztható belőle, mielőtt eléred a limitet).

TLC diéta


A TLC diéta a magas koleszterinszintet igyekszik csökkenteni. Lényege a zsírbevitel csökkentése, és a rostok bevitelének fokozása.

MIND diéta


A MIND diéta a DASH és a mediterrán keveréke. Célja az agy állapotának megőrzése és az Alzheimer-kór megelőzése (habár még további kutatásokra van szükség, hogy ezek az állítások bizonyíthatók legyenek). A MIND diétát követők 10, az agy számára egészséges ételcsoport közül válogathatják össze napi étrendjüket: ezek a leveles zöldségek és minden más zöldség, diók, bogyók, babok, teljes kiőrlésű gabonák, hal, baromfihús, olívaolaj és bor. Tartózkodni kell továbbá a vörös húsoktól, a vajtól, a margarintól, a sajtoktól, az édességektől és a sült és gyorsételektől.

Volumetrics diéta


A volumetrics diéta követői az ételek energiatartalmára kell, hogy odafigyeljenek, más szóval hogy mi mennyi kalóriát tartalmaz. A magas energiasűrűségű ételek kis mennyiségben is sok kalóriát jelentenek, míg az alacsony energiasűrűségűek esetén nagyobb mennyiségben is kevés kalória kerül a szervezetbe.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Újra divat a balerina cipő! - Így hord a tavaszi szezonban!

2024-04-15

Újra divat a balerina cipő! - Így hord a tavaszi szezonban!

Kényelmesek és sokoldalúak, tökéletes választások mindennapi viselethez és elegáns megjelenésekhez egyaránt. Hajtsunk újra a klasszikusokra és fedezzük fel, hogyan hordhatjuk őket a tavaszi szezonban!

Ez a 4 vitamin sokban befolyásolja a fogyásodat

2024-04-08

Ez a 4 vitamin sokban befolyásolja a fogyásodat

A megfelelő vitaminbevitel kulcsfontosságú a fogyás és az egészséges testsúly fenntartása szempontjából, és néhány vitamin különösen fontos szerepet játszik ebben a folyamatban.

Hogyan válhat egy szálloda igazán vendégközpontúvá?

2024-04-04

Hogyan válhat egy szálloda igazán vendégközpontúvá?

A szállodaüzemeltetés már régóta a vendégközpontúság és az élmények teremtése körül forog, és mindez a vendégek igényein, a kiváló kommunikáción át terjed.

Már reggel is kimerültnek érzed magad? Az ennek a tünete lehet!

2024-04-02

Már reggel is kimerültnek érzed magad? Az ennek a tünete lehet!

A reggeli kimerültség gyakran bosszantó és akadályozó tényező lehet a mindennapi életben, ám megfelelő megértéssel és kezeléssel jelentős mértékben csökkenthető.

10 szépítő termék a tavaszi megújuláshoz: Frissítsd fel arcbőröd!

2024-03-25

10 szépítő termék a tavaszi megújuláshoz: Frissítsd fel arcbőröd!

A tavasz közeledtével sokan keresik az újításokat a szépségápolás terén, és szeretnék frissíteni bőrápolási rutinjukat. Az alábbiakban bemutatjuk a legjobb szépítő termékeket, melyek segítségével könnyedén megújulhatunk és ragyogóvá tehetjük bőrünket a tavaszi időszakra.