notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A baba első foga: 5 dolog, amit minden szülőnek tudnia kell

hirdetes

A baba első foga: 5 dolog, amit minden szülőnek tudnia kell

VN

A fogzás egy nagyon fontos dolog a csecsemők életében. Sok szülőt kihívás elé állítja ez a folyamat, ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót, fontos tippet a témával kapcsolatban.

A baba első foga tanácsok

Az első fogak 6 és 12 hónap között alakulnak ki

Az első fog megjelenésének időtartama sokféle lehet - egyes csecsemőknek még az első születésnapjukon sincs foguk! De általában körülbelül 6 hónapos korban elkezdődik a fogak növekedésének a folyamata, ami annak köszönhető, hogy a babák elkezdik felfedezni a világot, aminek során a szájukat is használják, mindent megrágcsálnak, a megnövekedett nyáltermelés pedig beindítja a fogak növekedését. Általában az első fogak szinte mindig az alsó első fogak (az alsó középső metszőfogak), és még azt is érdemes tudni, hogy az a legtöbb gyermek általában 3 éves koráig megkapja az összes tejfogat.

A babák fogfájása

Általában a fogzás nem okoz túl sok kényelmetlenséget a gyermekeknek, azonban sok szülő meg tudja állapítani, hogy mikor fogazik a baba. A csecsemőknél kellemetlen érzés jelei mutatkozhatnak azon a területen, ahol a fog növekszik, a fog körüli íny duzzadt és gyengéd lehet, és a csecsemő a szokásosnál sokkal többet nyáladzhat ilyenkor. A szülők segíthetnek enyhíteni a fogfájást, ha tiszta ujjakkal masszírozzák a baba ínyét, szilárd, nem folyadékkal teli foggyűrűket adnak a babának, vagy tiszta fagyasztott vagy nedves mosogatórongyot. Fontos ilyenkor a lázra is figyelni, amennyiben a baba esthője a szokásosnál magasabb, kérd háziorvosod segítségét! Sok gyermeknek azonban egyáltalán nem lesz gondja, amikor nő a foga.

hirdetes

A fogzásgátló tablettákról

Ne használj fogzásgátló tablettát, benzokain gélt, homeopátiás fogzselét vagy tablettát, vagy borostyánsárga fogzási nyakláncot. Maradj távol mindenféle mesterséges fogazó tablettáktól, amelyek belladonna növényi mérget és benzokaint tartalmazó géleket tartalmaznak. A Belladonna -t és a benzokaint úgy forgalmazzák, hogy csillapítsák gyermeke fájdalmát, de az FDA figyelmeztetést adott ki mindkettő ellen a lehetséges mellékhatások miatt. A csecsemő nyakába helyezett nyakláncok fulladásveszélyt jelenthetnek, ráadásul nincs olyan kutatás sem, amely alátámasztaná a nyaklánc hatékonyságát.

hirdetes

A fluoridot 6 hónapos korban kell bevezetni

A fluorid egy ásványi anyag, amely segít megelőzni a fogszuvasodást azáltal, hogy megkeményíti a fogzománcot, nem véletlenül tartalmaz a legtöbb fogkrém is fluoridot. A jó hír az, hogy gyakran fluoridot adnak a csapvízhez. Ha nem vagy biztos a dolgodban, beszélj szakemberrel, aki megmondja, hogy tartalmaz-e a csapvíz elegendő fluoridot, van-e szükség további készítményre.

Az első fogászati kezelés

Már az első fog megjelenésekor érdemes felkeresni egy fogorvost, főleg akkor, ha nem vagy teljesen biztos a dolgodban, és nem tudod mit és hogyan kellene tenni. A Lévai Dental egy nagyon barátságos gyermekfogászat Budapesten rengeteg szolgáltatással, minőségi ellátással, ahol tényleg gyermekfogászatra is vannak speciális kezelések.  
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Baba Egészség Egészséges életmód Egészséges táplálkozás Érdekességek Táplálkozás