notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ilyen a babagyógyszerek biztonságos adagolása!

hirdetes

A babagyógyszerek biztonságos beadása

helloladies.hu

Senki sem szereti betegnek látni gyermekét. A bacilusok elleni küzdelmet azonban csak tovább nehezítheti, ha az orvosságok beadásakor egy-egy kisebb párbajt kényszerülsz vívni babáddal, aki ilyenkor gyakorlatilag mindentől nyűgössé válik. Az alábbiakban megtudhatod, hogy mivel könnyítheted meg a gyógyszerek beadását gyermekednek.

A babagyógyszerek pontos beadása életmentő

A biztonságos gyógyszerezésről


Győződj meg róla, hogy gyermeked a megfelelő mennyiséget kapja, és hogy eddig az előírtak alapján tároltad-e a gyógyszert. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor a gyógyszer veszíthet hatékonyságából, és gyermeked tovább marad majd beteg. Mielőtt bármilyen gyógyszert adnál be gyermekednek, alaposan és figyelmesen olvasd át a betegtájékoztatót, és őrizd azt meg egy olyan helyen, ahol nem felejted el. Ellenőrizd a csomagolást és a lejárati dátumot. Semmilyen esetre ne adj lejárt gyógyszert gyermekednek.

Vannak olyan gyógyszerek, amelyeket hűtőben kell tárolni, erre a csomagolás és/vagy a betegtájékoztató felhívja majd a figyelmed. Más gyógyszereket napfénytől védett helyen kell tartani (lásd: betegtájékoztató).


Ügyelj mindezek mellett arra is, hogy a gyermekek ne juthassanak hozzá a gyógyszerekhez. Használat után azonnal zárd el újra a gyógyszereket, mindig az eredeti dobozukba. Lehetőség szerint mindig írd rá a gyógyszerezés kezdeti időpontját a gyógyszer csomagolására. Így pánik helyzetben vagy orvosi kérdés esetén mindig tudod majd, mikor kezdtétek meg a kezelést.

Orvosságok beadása szájon át


A legtöbb szájon át beadandó gyógyszer kellemes ízű, és néhány baba gond nélkül lenyeli őket. Persze lesznek olyanok is, akik megküzdenek ellenük. Ilyen esetekben kénytelen leszel ráerőltetni a picire az orvosságot, ami egyikőtöknek sem lesz majd kellemes élmény, de utána egy nyugtató öleléssel lecsillapíthatod a kis beteget, te pedig kifújhatod magad, hogy az orvosság célba ért.

hirdetes

Tudnivalók a szájon át történő adagolásról:


-Mindig alaposan moss kezet előtte.
-Az ilyen gyógyszereket egy erre a célra készített szájfecskendő segítségével érdemes beadni. Ezek a fecskendők általában milligrammos vagy milliliteres jelzéseket tartalmaznak – mérd ki az előírt adagot egy ilyen segítségével. A méréshez ne használj konyhai kanalat, mert azok nem elég pontosak és nem is elég higiénikusak hozzá.
-Tartsd a babád egyenesen a karodban. Óvatosan dugd a fecskendő végét a szájába.
-Célozd meg a fogínyei és az arca közötti részt – ez megakadályozza majd, hogy fulladozni kezdjen.
-Óvatosan, apránként kezdd el befecskendezni az orvosságot, soha ne akard egyszerre „lenyomni a torkán”!
-Hagyd, hogy lenyelje a befecskendezett szert, mielőtt többet nyomnál ki a fecskendőből.
-A gyógyszer befecskendezése után adj egy kis vizet vagy tejet a babának, hogy könnyebben lenyelhesse vele a szert és gyorsabban felszívódjanak a hatóanyagok.
-Miután végeztél, mosd át a fecskendőt meleg, szappanos vízben.


Ha a baba nem hajlandó nyelni, kérd gyermekorvosod segítségét, vagy érdeklődd meg a gyógyszertárban, hogy van-e másmilyen ízben ugyan ez a készítmény. Ha nincs, de a baba már ehet keményebb ételeket, akkor járj utána, hogy belekeverheted-e a gyógyszert valamilyen finomabb ételbe.

Ha még így is ellenáll, segítő kezekre lesz szükséged:


-Bugyoláld be a babát szorosan egy törölközőbe, hogy ne tudja elnyomni a gyógyszert. A szoros „pólyázás” a nyugtalan kicsiket meg is nyugtatja, biztonságérzetet ad nekik. (Vigyázz, hogy a bebugyolálás ne okozzon légzési és vérkeringési nehézségeket, és csak addig alkalmazd a módszert, amíg a gyógyszert beadod neki. Utána az ölelés és a testközelség már könnyen megnyugtatja a feldúlt kicsiket.)

hirdetes
-Ha összeszorítja a fogait vagy az ajkait, akkor kérd meg a segítődet, hogy finoman nyomja össze a baba orrát, amíg ki nem nyílik a szája.
-Amint sikerült a szájába juttatni a gyógyszert, fogd össze az orcáit, megakadályozva ezzel, hogy kiköphesse az orvosságot. Ekkorra már persze hagyni kell, hogy az orrán levegőt kapjon. Simogasd egy kicsit az ajka alatti részt, hogy segíts neki a nyelésben.


Fülcseppek csepegtetése kisbabáknak


Előbb vagy utóbb gyermeked elkap majd valamilyen fülfertőzést, ugyanis ezek nagyon gyakoriak a babáknál és a kisgyermekeknél. A gyerekorvos ilyenkor legtöbb esetben valamilyen antibiotikumos fülcseppet ír majd fel. A fülcseppentést a felnőttek sem igazán találják kellemes élménynek, így gondolhatod, hogy gyermeked milyen reakcióval fogadja majd. A jó hír, hogy ezek a készítmények ritkán csípnek csupán. Ha tehát a baba ellenáll, akkor nagy valószínűleg csupán a kényelmetlenség miatt teszi, és nem azért, mert fájdalmat érez a csepptől.

Tudj meg még többet a következő oldalon arról, hogyan csepegtess!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Tippek terhesség alatti mozgáshoz, a könnyebb szülésért!

2020-09-02

Tippek terhesség alatti mozgáshoz, a könnyebb szülésért!

Ha egy baba növekszik a testedben, az nagy felelősséggel jár. Szerencsére sok dolog van, amit megtehetsz úgy, hogy biztosítod a biztonságotokat, miközben megadod azt az edzést a testednek, amire szüksége van.

Házi praktikák ízületi gyulladás és fájdalmak kezelésére

2020-09-22

Házi praktikák ízületi gyulladás és fájdalmak kezelésére

Az ízületi gyulladás, illetve fájdalmak nagyon sok embert érintenek és az orvostudomány egyelőre sajnos csak fájdalomcsillapítókkal tud ellene harcolni. Habár ezek működnek, nyilván nem megoldás és hosszútávon sok mellékhatásuk lehet. Az otthoni gyógymódok, valamint a mozgás is nagyon hatásosak. Bemutatjuk a legjobb módszereket, amik csökkentik a f

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Szabadulj meg a terhesség alatt felszedett pluszoktól!

2020-07-29

Szabadulj meg a terhesség alatt felszedett pluszoktól!

Kisbabád született, de a szülést követően rajtad maradt egy csomó felesleg? Íme egy megoldás, amivel a baba mellett is megszabadulhatsz a plusz kilóktól!

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

2020-08-03

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

Ha figyelted mostanában a híreket, lehet, hogy a kezdés után néhány hónappal változik meg a helyzet. Mint minden más esetében, itt is a felkészülés a lényeg, és az, hogy megfelelően tájékoztasd a gyerekedet is arról, hogy mire számíthat ebben az évben!

Nem bír felkelni a család? Itt a segítség!

2020-09-07

Nem bír felkelni a család? Itt a segítség!

Nyáron általában megváltoznak az alvási szokásaink, ez a nyár pedig még inkább más volt. Ha ti is hozzászoktatok, hogy sokáig fent maradtok, és nyugodtan aludtatok anélkül, hogy 6 órakor szólt volna az ébresztő, most pedig nehéz hozzászokni az új menetrendhez, adunk pár hasznos tanácsot, ami segíthet!


Anyaság Baba Betegség gyerek Tanács