notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ilyen a babagyógyszerek biztonságos adagolása!

hirdetes

A babagyógyszerek biztonságos beadása

helloladies.hu

Senki sem szereti betegnek látni gyermekét. A bacilusok elleni küzdelmet azonban csak tovább nehezítheti, ha az orvosságok beadásakor egy-egy kisebb párbajt kényszerülsz vívni babáddal, aki ilyenkor gyakorlatilag mindentől nyűgössé válik. Az alábbiakban megtudhatod, hogy mivel könnyítheted meg a gyógyszerek beadását gyermekednek.

A babagyógyszerek pontos beadása életmentő

A biztonságos gyógyszerezésről


Győződj meg róla, hogy gyermeked a megfelelő mennyiséget kapja, és hogy eddig az előírtak alapján tároltad-e a gyógyszert. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor a gyógyszer veszíthet hatékonyságából, és gyermeked tovább marad majd beteg. Mielőtt bármilyen gyógyszert adnál be gyermekednek, alaposan és figyelmesen olvasd át a betegtájékoztatót, és őrizd azt meg egy olyan helyen, ahol nem felejted el. Ellenőrizd a csomagolást és a lejárati dátumot. Semmilyen esetre ne adj lejárt gyógyszert gyermekednek.

Vannak olyan gyógyszerek, amelyeket hűtőben kell tárolni, erre a csomagolás és/vagy a betegtájékoztató felhívja majd a figyelmed. Más gyógyszereket napfénytől védett helyen kell tartani (lásd: betegtájékoztató).


Ügyelj mindezek mellett arra is, hogy a gyermekek ne juthassanak hozzá a gyógyszerekhez. Használat után azonnal zárd el újra a gyógyszereket, mindig az eredeti dobozukba. Lehetőség szerint mindig írd rá a gyógyszerezés kezdeti időpontját a gyógyszer csomagolására. Így pánik helyzetben vagy orvosi kérdés esetén mindig tudod majd, mikor kezdtétek meg a kezelést.

Orvosságok beadása szájon át


A legtöbb szájon át beadandó gyógyszer kellemes ízű, és néhány baba gond nélkül lenyeli őket. Persze lesznek olyanok is, akik megküzdenek ellenük. Ilyen esetekben kénytelen leszel ráerőltetni a picire az orvosságot, ami egyikőtöknek sem lesz majd kellemes élmény, de utána egy nyugtató öleléssel lecsillapíthatod a kis beteget, te pedig kifújhatod magad, hogy az orvosság célba ért.

hirdetes

Tudnivalók a szájon át történő adagolásról:


-Mindig alaposan moss kezet előtte.
-Az ilyen gyógyszereket egy erre a célra készített szájfecskendő segítségével érdemes beadni. Ezek a fecskendők általában milligrammos vagy milliliteres jelzéseket tartalmaznak – mérd ki az előírt adagot egy ilyen segítségével. A méréshez ne használj konyhai kanalat, mert azok nem elég pontosak és nem is elég higiénikusak hozzá.
-Tartsd a babád egyenesen a karodban. Óvatosan dugd a fecskendő végét a szájába.
-Célozd meg a fogínyei és az arca közötti részt – ez megakadályozza majd, hogy fulladozni kezdjen.
-Óvatosan, apránként kezdd el befecskendezni az orvosságot, soha ne akard egyszerre „lenyomni a torkán”!
-Hagyd, hogy lenyelje a befecskendezett szert, mielőtt többet nyomnál ki a fecskendőből.
-A gyógyszer befecskendezése után adj egy kis vizet vagy tejet a babának, hogy könnyebben lenyelhesse vele a szert és gyorsabban felszívódjanak a hatóanyagok.
-Miután végeztél, mosd át a fecskendőt meleg, szappanos vízben.


Ha a baba nem hajlandó nyelni, kérd gyermekorvosod segítségét, vagy érdeklődd meg a gyógyszertárban, hogy van-e másmilyen ízben ugyan ez a készítmény. Ha nincs, de a baba már ehet keményebb ételeket, akkor járj utána, hogy belekeverheted-e a gyógyszert valamilyen finomabb ételbe.

Ha még így is ellenáll, segítő kezekre lesz szükséged:


-Bugyoláld be a babát szorosan egy törölközőbe, hogy ne tudja elnyomni a gyógyszert. A szoros „pólyázás” a nyugtalan kicsiket meg is nyugtatja, biztonságérzetet ad nekik. (Vigyázz, hogy a bebugyolálás ne okozzon légzési és vérkeringési nehézségeket, és csak addig alkalmazd a módszert, amíg a gyógyszert beadod neki. Utána az ölelés és a testközelség már könnyen megnyugtatja a feldúlt kicsiket.)

hirdetes
-Ha összeszorítja a fogait vagy az ajkait, akkor kérd meg a segítődet, hogy finoman nyomja össze a baba orrát, amíg ki nem nyílik a szája.
-Amint sikerült a szájába juttatni a gyógyszert, fogd össze az orcáit, megakadályozva ezzel, hogy kiköphesse az orvosságot. Ekkorra már persze hagyni kell, hogy az orrán levegőt kapjon. Simogasd egy kicsit az ajka alatti részt, hogy segíts neki a nyelésben.


Fülcseppek csepegtetése kisbabáknak


Előbb vagy utóbb gyermeked elkap majd valamilyen fülfertőzést, ugyanis ezek nagyon gyakoriak a babáknál és a kisgyermekeknél. A gyerekorvos ilyenkor legtöbb esetben valamilyen antibiotikumos fülcseppet ír majd fel. A fülcseppentést a felnőttek sem igazán találják kellemes élménynek, így gondolhatod, hogy gyermeked milyen reakcióval fogadja majd. A jó hír, hogy ezek a készítmények ritkán csípnek csupán. Ha tehát a baba ellenáll, akkor nagy valószínűleg csupán a kényelmetlenség miatt teszi, és nem azért, mert fájdalmat érez a csepptől.

Tudj meg még többet a következő oldalon arról, hogyan csepegtess!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

2020-06-10

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

A szülés utáni depresszió az újdonsült anyákat sokkal nagyobb számban érinti, mint gondolnánk. Teljesen normális, ha szülés után te is rossz kedvű vagy, azonban ha ez hetekig elhúzódik, muszáj tenned valamit ellene. Ha gyógyszerek nélkül szeretnéd átvészelni ezt az időszakot, fordulhatsz természetes megoldásokhoz is!

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz gyereket

2020-07-01

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz...

Egyre több az olyan nő, aki nem vállal gyereket. Ez lehet, hogy meglep néhány újdonsült anyukát, aki épp egy izgő-mozgó babáról gondoskodik, de a valóság az, hogy tudományos szempontból ha valaki úgy dönt, hogy nem lesz gyereke, igazából jó ötlet. Ha ezt az oldalát megértetted és áttérünk a személyes szempontra, még több értelme lesz.

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen felnőttként!

2020-06-10

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen...

Mi az a pénzügyi tudatosság? Egy fenntartható módja, ahogy a pénzünkkel bánunk. Ha azt akarod, hogy a gyereked sikeres legyen felnőttként, akkor érdemes már korán megtanítani erre, hozzászoktatni néhány dologhoz a pénzzel kapcsolatban. Ebben a cikkben megmutatjuk, mik azok a fontos módszerek, elvek, amikre mindenképp tanítsd meg a gyerekedet!

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

2020-06-25

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

Az olvasás remek időtöltés, akár magától olvas valaki, akár felolvasnak neki. Ebben a cikkben gyerekeknek való könyveket gyűjtöttem össze, több korosztályban!

8 program gyerekeknek a nyárra

2020-06-24

8 program gyerekeknek a nyárra

Ebben a cikkben olyan elfoglaltságokat gyűjtöttem össze, amelyekkel le lehet foglalni a gyerekeket, miközben nem csak szórakoztatja, fejleszti is őket.

5 jel, hogy valaki anorexiában szenved

2020-06-23

5 jel, hogy valaki anorexiában szenved

Ha bárki, akit ismersz étkezési rendellenességgel küzd, akkor tudod, hogy milyen mentális, érzelmi és fizikai sebekkel társul. Habár az anorexia egy testi betegségnek tűnik, az agyban kezdődik és lassan az egész testen átveszi az irányítást. Ez nem egy választás, egy életmód vagy egy trend. Ez egy komoly, akár életveszélyes betegség, ami kezelést i

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
98 823
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 565 747
Anyaság Baba Betegség gyerek Tanács