Ilyen a babagyógyszerek biztonságos adagolása!

A babagyógyszerek biztonságos beadása

helloladies.hu

Senki sem szereti betegnek látni gyermekét. A bacilusok elleni küzdelmet azonban csak tovább nehezítheti, ha az orvosságok beadásakor egy-egy kisebb párbajt kényszerülsz vívni babáddal, aki ilyenkor gyakorlatilag mindentől nyűgössé válik. Az alábbiakban megtudhatod, hogy mivel könnyítheted meg a gyógyszerek beadását gyermekednek.

A babagyógyszerek pontos beadása életmentő

A biztonságos gyógyszerezésről


Győződj meg róla, hogy gyermeked a megfelelő mennyiséget kapja, és hogy eddig az előírtak alapján tároltad-e a gyógyszert. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor a gyógyszer veszíthet hatékonyságából, és gyermeked tovább marad majd beteg.

Mielőtt bármilyen gyógyszert adnál be gyermekednek, alaposan és figyelmesen olvasd át a betegtájékoztatót, és őrizd azt meg egy olyan helyen, ahol nem felejted el. Ellenőrizd a csomagolást és a lejárati dátumot. Semmilyen esetre ne adj lejárt gyógyszert gyermekednek.

 

Vannak olyan gyógyszerek, amelyeket hűtőben kell tárolni, erre a csomagolás és/vagy a betegtájékoztató felhívja majd a figyelmed. Más gyógyszereket napfénytől védett helyen kell tartani (lásd: betegtájékoztató).

 


Ügyelj mindezek mellett arra is, hogy a gyermekek ne juthassanak hozzá a gyógyszerekhez. Használat után azonnal zárd el újra a gyógyszereket, mindig az eredeti dobozukba.

Lehetőség szerint mindig írd rá a gyógyszerezés kezdeti időpontját a gyógyszer csomagolására. Így pánik helyzetben vagy orvosi kérdés esetén mindig tudod majd, mikor kezdtétek meg a kezelést.

 

Orvosságok beadása szájon át


A legtöbb szájon át beadandó gyógyszer kellemes ízű, és néhány baba gond nélkül lenyeli őket. Persze lesznek olyanok is, akik megküzdenek ellenük.

Ilyen esetekben kénytelen leszel ráerőltetni a picire az orvosságot, ami egyikőtöknek sem lesz majd kellemes élmény, de utána egy nyugtató öleléssel lecsillapíthatod a kis beteget, te pedig kifújhatod magad, hogy az orvosság célba ért.

 

 

Tudnivalók a szájon át történő adagolásról:


-Mindig alaposan moss kezet előtte.
-Az ilyen gyógyszereket egy erre a célra készített szájfecskendő segítségével érdemes beadni. Ezek a fecskendők általában milligrammos vagy milliliteres jelzéseket tartalmaznak – mérd ki az előírt adagot egy ilyen segítségével. A méréshez ne használj konyhai kanalat, mert azok nem elég pontosak és nem is elég higiénikusak hozzá.
-Tartsd a babád egyenesen a karodban. Óvatosan dugd a fecskendő végét a szájába.
-Célozd meg a fogínyei és az arca közötti részt – ez megakadályozza majd, hogy fulladozni kezdjen.
-Óvatosan, apránként kezdd el befecskendezni az orvosságot, soha ne akard egyszerre „lenyomni a torkán”!
-Hagyd, hogy lenyelje a befecskendezett szert, mielőtt többet nyomnál ki a fecskendőből.
-A gyógyszer befecskendezése után adj egy kis vizet vagy tejet a babának, hogy könnyebben lenyelhesse vele a szert és gyorsabban felszívódjanak a hatóanyagok.
-Miután végeztél, mosd át a fecskendőt meleg, szappanos vízben.


Ha a baba nem hajlandó nyelni, kérd gyermekorvosod segítségét, vagy érdeklődd meg a gyógyszertárban, hogy van-e másmilyen ízben ugyan ez a készítmény. Ha nincs, de a baba már ehet keményebb ételeket, akkor járj utána, hogy belekeverheted-e a gyógyszert valamilyen finomabb ételbe.

 

Ha még így is ellenáll, segítő kezekre lesz szükséged:


-Bugyoláld be a babát szorosan egy törölközőbe, hogy ne tudja elnyomni a gyógyszert. A szoros „pólyázás” a nyugtalan kicsiket meg is nyugtatja, biztonságérzetet ad nekik. (Vigyázz, hogy a bebugyolálás ne okozzon légzési és vérkeringési nehézségeket, és csak addig alkalmazd a módszert, amíg a gyógyszert beadod neki. Utána az ölelés és a testközelség már könnyen megnyugtatja a feldúlt kicsiket.)
-Ha összeszorítja a fogait vagy az ajkait, akkor kérd meg a segítődet, hogy finoman nyomja össze a baba orrát, amíg ki nem nyílik a szája.
-Amint sikerült a szájába juttatni a gyógyszert, fogd össze az orcáit, megakadályozva ezzel, hogy kiköphesse az orvosságot. Ekkorra már persze hagyni kell, hogy az orrán levegőt kapjon. Simogasd egy kicsit az ajka alatti részt, hogy segíts neki a nyelésben.


Fülcseppek csepegtetése kisbabáknak


Előbb vagy utóbb gyermeked elkap majd valamilyen fülfertőzést, ugyanis ezek nagyon gyakoriak a babáknál és a kisgyermekeknél. A gyerekorvos ilyenkor legtöbb esetben valamilyen antibiotikumos fülcseppet ír majd fel.

A fülcseppentést a felnőttek sem igazán találják kellemes élménynek, így gondolhatod, hogy gyermeked milyen reakcióval fogadja majd. A jó hír, hogy ezek a készítmények ritkán csípnek csupán. Ha tehát a baba ellenáll, akkor nagy valószínűleg csupán a kényelmetlenség miatt teszi, és nem azért, mert fájdalmat érez a csepptől.

 

Tudj meg még többet a következő oldalon arról, hogyan csepegtess!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Anyaság Baba Betegség gyerek Tanács