notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A hintázás fontossága a gyerekek szempontjából

hirdetes

A hintázás élettani hatásai

helloladies.hu

Nem is gondolnák sokan, hogy egy olyan végtelenül egyszerű szerkezet, mint a hinta mennyi mindenre képes egy kisgyerek fejlődését illetően. Pedig így van. Mind szellemi, mind fizikai szinten jó hatással van a kicsikre, így érdemes minél hamarabb megtanítani nekik ezt a mozgásformát.

A hintázás előnyei

Manapság már különféle és fajta hintákkal találkozhatunk, és nagyjából elképzelhetetlen, hogy egy gyerek úgy nőjön fel, hogy egyszer se kerüljön kapcsolatba ezzel a közkedvelt játékkal. Hiszen ott vannak az oviban, a bölcsiben, a parkokban és játszótereken, otthon, a kertben, sőt, akár még a lakásban is például hintaülőke formájában. A gyerekek általában nagyon élvezik a hintázást, ám sok szülő nem is gondolná, hogy ennek a mozgásformának számtalan olyan előnye is van, mely nem csak arról szól, hogy a lurkók elvannak egy kicsit egyedül is, majd a fáradtságtól hamarabb elalszanak.  

Terápiás cél


A hintázás jótékony hatásai természetes módon és igencsak hatékonyan segítik a gyermekek egészséges fejlődését, valamint az alapvető képességeinek kialakulását. Ha a hintázást speciálisan fejlesztési céllal alkalmaznánk, akkor előtte mindenképpen érdemes szakértői tanácsot kérni a fejlesztés pontos módjáról, és olyan szakemberhez fordulni, aki ezen a területen otthonosan mozog.

Félelem leküzdése


A legtöbb kisgyerek kedvenc játéka a hinta, mégis van, akinél előfordul, hogy fél tőle. Ezt semmiképp sem szabad félvállról venni, hanem meg kell leküzdeni a félelmet és gátlásokat. Meg lehet próbálni például azt, hogy ölbe ültetve hintaágyban, vagy függőszékben ringatjuk a kicsit, és így biztonságos környezetben megszokhatja a hintázást. Ha ez valamiért mégsem sikerülne, akkor érdemes felkeresni egy orvost, ugyanis elképzelhető, hogy a gyerek egyensúlyával van valamilyen probléma.

hirdetes

Epilepsziás gyermekeknél könnyen előfordulhat, hogy a hinta előre-hátra való mozgása/lendülése rohamokat vált ki – ilyen esetben alapvető tudnivaló, hogy orvossal kell konzultálni. Ettől eltekintve azonban nem kell félteni a gyerekeket a hintázástól, hanem inkább minél sűrűbben alkalmat teremteni rá, hogy gyakorolhassák.

Kreativitás-fejlesztés


Amint a hintázásban egyre bátrabbak lesznek, hamarosan elkezdik a hintákat igencsak kreatívan használni, ami például azt jelenti, hogy a hagyományos – még nem EU-szabvány – hinták láncait összetekerik, és úgy pörögnek rajta. Ugyanezt megteszik természetesen a már modernebb darabokkal is, melyek kötéeln függnek. A forgó mozgás hozzájárul a hintázásnál említett jótékony hatásokhoz, főleg az egyensúlyérzék és térérzékelés fejlődését illetően.

Ilyenkor már hasznos lehet beszerezni egy tányérhintát a hagyományos laphinta mellé, mivel ezeken szabadon tudnak pörögni a csemeték.

Pszichológia


Már újszülött kortól észrevehető, hogy a hintáztatást és a ringatást minden baba imádja. A ritmikus mozgás segíti őket a szorongások, feszültségek leküzdésében. Ez a hatás később sem múlik el, ezért szeretnek a felnőttek is egy kényelmes hintaágyban, függőágyban, vagy függőszékben pihenni, vagy uramovsá, egy játszótéren felülni egy gyerekhintára, és pár percre újra 10 évesnek érezni magukat…

hirdetes

Iskolai segítség

A különféle kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy akik csecsemő-, kisgyermek és iskoláskorban sokat hintáznak, azok jóval könnyedebben tanulnak meg írni, olvasni és számolni, valamint kevésbé jellemző náluk a betűk felcserélése (pl. b, d, és p betűké). Ennek az az egyszerű oka van, hogy a hintázás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot, és a gyerek koordinációja mellett a gondolkodási képességeit is fejleszti.

Figyelemzavaros gyerekeknél kifejezetten jó terápia lehet a gyakori hintázás. 

Egyensúlyzavarok


A hintázás rendkívül fontos szerepet tölt be az egyensúlyérzék, a térérzékelés, a ritmusérzék, a mozgáskoordináció és a finommotorikus képeségek kialakulásában. A gyermekek ezzel a mozgásformával – ha nem is tudatosan, de – a lgfontosabb képességeiket fejlesztik.

Hintázás közben a fejlődést a test állandó egyensúlykeresése eredményezi, ami egyes izmok megfeszítéséből és más izmok lazításából áll. Ebben a folyamatban az egyre kisebb izomcsoportok összetett munkáját koordinálja a hintán ülő lurkó.

Ma már számos tudományos kutatás igazolja, hogy a hintázás rengeteg fizikai, szociális és kognitív készség fejlődésére van pozitív hatással.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

2020-08-03

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

Ha figyelted mostanában a híreket, lehet, hogy a kezdés után néhány hónappal változik meg a helyzet. Mint minden más esetében, itt is a felkészülés a lényeg, és az, hogy megfelelően tájékoztasd a gyerekedet is arról, hogy mire számíthat ebben az évben!

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

2020-06-25

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

Az olvasás remek időtöltés, akár magától olvas valaki, akár felolvasnak neki. Ebben a cikkben gyerekeknek való könyveket gyűjtöttem össze, több korosztályban!

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

2020-07-29

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

Gyönyörű az idő, de a gyerek nem akar kint játszani a jó levegőn, hanem bent poshad a szobában? Ezzel a módszerrel garantáltan alig tudod majd beparancsolni!

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

2020-09-21

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

Sok ember azt gondolja, hogy az egyedüli gyerekek önzőek, elkényeztetettek és sok sztereotípia él velük kapcsolatban. Azt pedig pontosan tudják azok, akik így nőttek fel, hogy ezeket egyáltalán nem olyan könnyű megdönteni, lássuk tehát, milyen gyakori félreértések van velük kapcsolatban.

8 program gyerekeknek a nyárra

2020-06-24

8 program gyerekeknek a nyárra

Ebben a cikkben olyan elfoglaltságokat gyűjtöttem össze, amelyekkel le lehet foglalni a gyerekeket, miközben nem csak szórakoztatja, fejleszti is őket.


Anya Anyaság Apa Család Fejlesztő gyerek Gyereknevelés Gyermeklélektan Kisfiú Kislány Nevelés Tanács Tanulás