X Értesülj kedvenc témáidról elsőkézből! Iratkozz fel hírlevelünkre!
https://www.helloladies.hu/ hírlevél feliratkozás

A hintázás fontossága a gyerekek szempontjából

A hintázás élettani hatásai

helloladies.hu
hirdetes

Nem is gondolnák sokan, hogy egy olyan végtelenül egyszerű szerkezet, mint a hinta mennyi mindenre képes egy kisgyerek fejlődését illetően. Pedig így van. Mind szellemi, mind fizikai szinten jó hatással van a kicsikre, így érdemes minél hamarabb megtanítani nekik ezt a mozgásformát.

A hintázás előnyei

Manapság már különféle és fajta hintákkal találkozhatunk, és nagyjából elképzelhetetlen, hogy egy gyerek úgy nőjön fel, hogy egyszer se kerüljön kapcsolatba ezzel a közkedvelt játékkal. Hiszen ott vannak az oviban, a bölcsiben, a parkokban és játszótereken, otthon, a kertben, sőt, akár még a lakásban is például hintaülőke formájában. A gyerekek általában nagyon élvezik a hintázást, ám sok szülő nem is gondolná, hogy ennek a mozgásformának számtalan olyan előnye is van, mely nem csak arról szól, hogy a lurkók elvannak egy kicsit egyedül is, majd a fáradtságtól hamarabb elalszanak.  

 

Terápiás cél


A hintázás jótékony hatásai természetes módon és igencsak hatékonyan segítik a gyermekek egészséges fejlődését, valamint az alapvető képességeinek kialakulását. Ha a hintázást speciálisan fejlesztési céllal alkalmaznánk, akkor előtte mindenképpen érdemes szakértői tanácsot kérni a fejlesztés pontos módjáról, és olyan szakemberhez fordulni, aki ezen a területen otthonosan mozog.

 

Félelem leküzdése


A legtöbb kisgyerek kedvenc játéka a hinta, mégis van, akinél előfordul, hogy fél tőle. Ezt semmiképp sem szabad félvállról venni, hanem meg kell leküzdeni a félelmet és gátlásokat. Meg lehet próbálni például azt, hogy ölbe ültetve hintaágyban, vagy függőszékben ringatjuk a kicsit, és így biztonságos környezetben megszokhatja a hintázást. Ha ez valamiért mégsem sikerülne, akkor érdemes felkeresni egy orvost, ugyanis elképzelhető, hogy a gyerek egyensúlyával van valamilyen probléma.

hirdetes

 

Epilepsziás gyermekeknél könnyen előfordulhat, hogy a hinta előre-hátra való mozgása/lendülése rohamokat vált ki – ilyen esetben alapvető tudnivaló, hogy orvossal kell konzultálni. Ettől eltekintve azonban nem kell félteni a gyerekeket a hintázástól, hanem inkább minél sűrűbben alkalmat teremteni rá, hogy gyakorolhassák.

 

 

Kreativitás-fejlesztés


Amint a hintázásban egyre bátrabbak lesznek, hamarosan elkezdik a hintákat igencsak kreatívan használni, ami például azt jelenti, hogy a hagyományos – még nem EU-szabvány – hinták láncait összetekerik, és úgy pörögnek rajta. Ugyanezt megteszik természetesen a már modernebb darabokkal is, melyek kötéeln függnek. A forgó mozgás hozzájárul a hintázásnál említett jótékony hatásokhoz, főleg az egyensúlyérzék és térérzékelés fejlődését illetően.

 

Ilyenkor már hasznos lehet beszerezni egy tányérhintát a hagyományos laphinta mellé, mivel ezeken szabadon tudnak pörögni a csemeték.

 

Pszichológia


Már újszülött kortól észrevehető, hogy a hintáztatást és a ringatást minden baba imádja. A ritmikus mozgás segíti őket a szorongások, feszültségek leküzdésében. Ez a hatás később sem múlik el, ezért szeretnek a felnőttek is egy kényelmes hintaágyban, függőágyban, vagy függőszékben pihenni, vagy uramovsá, egy játszótéren felülni egy gyerekhintára, és pár percre újra 10 évesnek érezni magukat…

hirdetes

 

 

Iskolai segítség

 

A különféle kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy akik csecsemő-, kisgyermek és iskoláskorban sokat hintáznak, azok jóval könnyedebben tanulnak meg írni, olvasni és számolni, valamint kevésbé jellemző náluk a betűk felcserélése (pl. b, d, és p betűké). Ennek az az egyszerű oka van, hogy a hintázás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot, és a gyerek koordinációja mellett a gondolkodási képességeit is fejleszti.

 

Figyelemzavaros gyerekeknél kifejezetten jó terápia lehet a gyakori hintázás. 

 

Egyensúlyzavarok


A hintázás rendkívül fontos szerepet tölt be az egyensúlyérzék, a térérzékelés, a ritmusérzék, a mozgáskoordináció és a finommotorikus képeségek kialakulásában. A gyermekek ezzel a mozgásformával – ha nem is tudatosan, de – a lgfontosabb képességeiket fejlesztik.

 

Hintázás közben a fejlődést a test állandó egyensúlykeresése eredményezi, ami egyes izmok megfeszítéséből és más izmok lazításából áll. Ebben a folyamatban az egyre kisebb izomcsoportok összetett munkáját koordinálja a hintán ülő lurkó.

 

Ma már számos tudományos kutatás igazolja, hogy a hintázás rengeteg fizikai, szociális és kognitív készség fejlődésére van pozitív hatással.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
482 676
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 921 559
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 201

Átlagos értékelés: 5.0