Ezek a fülfertőzés jelei a kisbabáknál

Amit a kisbabák fülfertőzéseiről egy szülőnek tudnia kell

helloladies.hu

A fülfertőzés nagyon gyakori a kisbabák között, így érdemes felkészülni az ezzel kapcsolatos tudnivalókból, hogy könnyedén felismerhesd a jeleket és biztosíthasd gyermekednek a lehető legjobb kezelést, ami a legkevesebb kellemetlenséggel jár.

A fülfertőzés különösen gyakori a kisbabáknál

Miről lehet felismerni egy kisbabánál a fülfertőzést?


Ez nem mindig egyszerű feladat. Ha a baba köhög, vagy folyik az orra, és 3-5 napon belül belázasodik, akkor meglehet, hogy fülfertőzésről van szó. Elképzelhető például, hogy megpróbálja húzogatni a fülét. Ha már tipegő korban van, akkor egyensúlyproblémái lehetnek, és esetlenebbül közlekedhet, mint általában (az egyensúlyközpont a belső fülben található, a fertőzések pedig befolyásolhatják ennek működését).

 

További intő jel lehet még, hogy a szoptatás közben, és nyelésnél fájdalmat érez a baba. Ezért ha láthatóan fájdalom miatt húzza el magát miután szopni kezd, akkor érdemes gyanakodni, mert lehet, hogy fennáll a fülfertőzés esélye.

 

Milyen gyakoriak a fertőzések a kisbabáknál?


A fülfertőzések nagyon gyakran előfordulhatnak babáknál és kisgyermekeknél, különösen télen. A legtöbbeknél 6-18 hónapos kor között alakul ki először, de valójában bármilyen korban megjelenhet. Eddig ismeretlen okokból a fiúknál gyakoribbak az ilyen fertőzések, mint a lányok esetén.

 

Mi okozhatja a kisbabák fülfertőzését?


Meglehet, hogy gyermeked megfázott, aminek köszönhetően felduzzadt a középfüle. A duzzadás miatt folyadék ragad benn a fülben, ami felmelegszik, és így ideális közegként szolgál a baktériumok és vírusok kényelmesen terjedéséhez.

 

A fertőzés kialakulásakor genny keletkezik, és a baba dobhártyájára gyakorolt nyomás miatt a dobhártya kiduzzad, és begyullad. Ez lázhoz vezet, ami a szervezet természetes ellenintézkedése a fertőzésre.

 

A fülfertőzés másik oka lehet még, ha a baba középfülében található cső rövid, és vízszintes (ez azért van, mert még csak most fejlődik ki). Ahogy a gyermek egyre idősebb lesz, ez a cső is hosszabbá válik majd, ami csökkenti a fertőzésveszélyt.

 

 

Hogyan kezelhető a kisbabák fülfertőzése?


 A legtöbb fertőzés magától elmúlik, de mindenképpen vidd orvoshoz a babát, ha az alábbiak bármelyike igaz:

 

 • a baba még nincs 3 hónapos,
 • a tünetek nem enyhülnek 24 órán belül,
 • a baba erős fájdalmat érez,
 • folyadék szivárog a füléből,
 • mindkét fül fertőzött.

 

Ha a baba nagyon rosszul van, és a fertőzést nem vírus okozta, akkor az orvos valószínűleg valamilyen antibiotikumot ír majd fel neki. További gyógyszeres kezeléssel (láz- és fájdalomcsillapítók) kapcsolatban kérj tanácsot gyermekorvosodtól!

 

Miért folyik genny a baba füléből?


Ha genny, vagy sárga, véres folyadék folyik a baba füléből, akkor valószínűleg egy apró lyuk keletkezett a dobhártyáján. Ez a lyuk ideális esetben magától begyógyul majd nagyjából két héten belül, de ha gennyes váladékot látsz, azonnal vidd orvoshoz a babát.

 

A baba füle nincs jobban – mi a teendő?


Ha a baba fülfertőzése nem javul 3-4 nap elteltével (akár kezeltetted, akár nem), vidd el újra orvoshoz. Előfordulhat, hogy a fertőzés súlyosabb, és komoly szövődményekhez vezethet, például sérülhet a baba hallása.

 

Akkor is vidd vissza a babát az orvoshoz, ha bármilyen új tünetet észlelsz rajta, például hányást, lázat, vagy csökkenő étvágyat. Az újonnan jelentkező tünetek szepszisre utalnak, ami olyankor következik be, amikor a szervezet egy fertőzésre önmaga megtámadásával reagál. Ilyenkor nem szabad megijedni, mert ez még nem feltétlenül jelent komoly bajt, de a biztonság kedvéért minél előbb meg kell vizsgáltatni a babát. A szepszis hamar súlyosabbá válhat, ha nem kezelik időben.

 

Ha kisbabád füle újra és újra elfertőződik, az halláskárosodást és maradandó sebesedést okozhat a fülén belül. Ezek ritkák, ezért is olyan fontos, hogy mihamarabb orvoshoz fordulj, hiszen a legtöbb probléma megelőzhető, ha időben cselekszel.

 

 

Mivel akadályozható meg a fülfertőzés kisbabáknál?


Van néhány óvintézkedés, amivel csökkentheted a fülfertőzések kialakulásának veszélyét:

 

 • Etetéskor ültesd fel kisbabádat ahelyett, hogy a hátán fekve, vagy a fejét hátradöntve adnál neki enni.
 • Ne adj cumit a babának. Ha engeded is cumizni, mindig csak rövid időre add oda neki.
 • Ügyelj rá, hogy senki ne dohányozzon a baba közelében.
 • Győződj meg róla, hogy kisbabád megkapja a megfelelő oltásokat.
 • Ha lehetséges, egyéves koráig ne vidd bölcsödébe a babát.
   

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Anya Anyaság Baba Betegség Család Kisbaba