notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lázcsillapítás lázas babáknál

hirdetes

Amit a kisbabák lázméréséről és a lázról tudni kell

helloladies.hu

Kisbabád első hőemelkedése vagy láza legalább annyira megviselhet téged, mint őt. De ha tudod, hogy mi számít normálisnak, hogy mikor kell lépéseket tenned, és hogy milyen lépések is ezek, akkor felkészülhetsz a problémás időszakokra. Következzék néhány fontos kérdés és válasz szakértő védőnőnktől és gyermekorvosunktól.

Így működik a láz és a lázmérés babáknál!

Mi számít normális testhőmérsékletnek egy kisbabánál?


„A normális testhőmérséklet kisbabáknál 36°C és 37,5°C között van, habár ez a lázmérés időpontjától, módszerétől, és az eszköztől függően változhat.”

Mi számít magas hőmérsékletnek egy kisbabánál?


A 3 hónaposnál fiatalabb babáknál a 38°C már láznak minősül. Az ennél idősebb babáknál 38,5°C jelent lázat. Fontos továbbá megjegyezni, hogy meglehet, hogy a baba egyszerűen csak túl melegen van felöltöztetve, vagy túl meleg szobában tartózkodik – ezek is okozhatnak magas testhőmérsékletet, még ha a baba teljesen egészséges is.

Milyen eszközzel érdemes elvégezni a mérést?


„Habár a legpontosabb értékeket a végbél-lázmérők biztosítják, ezek használata kényelmetlen, és nem egyszerű hozzájuk jutni. A szülők számára a legkevésbé megterhelő azok használata, amelyeket a fülbe kell helyezni, a homlokon kell végighúzni, vagy olyan modern változatok, amelyek infravörös technológiát alkalmaznak, és távolságról lehet mérni velük.”

 

Mik okozhatják a hőmérséklet megemelkedését a kisbabákban?


„A rövid leforgású, enyhe lázakat általában egy vírusos fertőzés okozza, ami pozitív visszajelzés arról, hogy a baba immunrendszere elkezdett küzdeni a fertőzés ellen. Fontos megjegyezni, hogy a láz maga nem fertőzés, hanem egy fertőzés vagy gyulladás egyik tünete. Éppen ezért fontos, hogy nem csak magát a lázat, hanem az azt kiváltó okot is kezeljük, amennyiben az ismert.”

A láz gyakori okai lehet a nátha, az influenza, a fül- és torokgyulladás, és nem kell, hogy aggodalomra adjanak okot, ha nem rendszeresen jelentkeznek – legfeljebb havonta egy alkalommal –, és maximum csak 48 órán át tartanak. Habár a fogzás is nagyon gyakran okozhat megemelkedő hőmérsékletet a babáknál, akár néhány hónapos korukban is, ez általában nem vezet 38,5°C feletti testhőmérséklethez. Okok lehetnek még valamilyen krónikus betegség, vagy napégés, esetleg hőguta is. A komolyabb okok közé tartoznak a vizelet baktériumos fertőzései, a tüdőgyulladás, vagy az agyhártyagyulladás is.

hirdetes

Észre lehet-e venni a hőemelkedést (a lázmérésen kívül)?


„A megemelkedett hőmérséklet kényelmetlen érzést okoz a gyerekek, akik ettől nyűgösebbé válnak, és hidegérzetre panaszkodhatnak, annak ellenére, hogy tapintásra forróak. A hőemelkedés okozhat még piros ajkakat, izom- és ízületi fájdalmakat, étvágytalanságot és álmosságot is.”

Mekkora hőemelkedés adhat okot aggodalomra, és mit kell tennie ilyenkor a szülőnek?


A láz mértéke nem feltétlenül arányos a kiváltó ok súlyosságával, de azt javasoljuk, hogy a három hónapnál fiatalabb babákat minden esetben meg kell vizsgáltatni, hogy kiderüljön, mi okozza a testhőmérséklet megemelkedését.

 

„A szülőknek akkor van okuk gyanakodni, ha a gyermek merev nyak jeleit mutatja, vagy ha zavarja, ha a szemébe világít valami, ezek ugyanis az agyhártyagyulladás tünetei. Más aggodalomra okot adó tünetek még az intenzív hányás, ami kiszáradáshoz vezethet, a bőrkiütések megjelenése, a légzészavarok, vagy a túlzott álmatagság.”

hirdetes

Amennyiben a fent említett tünetek valamelyikét véled észrevenni babádon, vagy csak úgy érzed, hogy a láz mögött valami komolyabb ok áll, akkor azonnal fordulj orvoshoz.

Hogyan viheti le egy szülő kisbabája testhőmérsékletét?


„Néhány apró korty folyadék segít elkerülni a kiszáradást, és egy egyszerű paracetamol vagy ibuprofén enyhítheti a tünetek egy részét. Azonban a láz csillapítása nem segít a szervezetnek a fertőzés elleni küzdelemben – valójában csak kényelmesebb körülményeket teremt a fertőzés számára.”

Láz esetén, minden felesleges ruhadarabot is érdemes eltávolítani a kicsiről, ügyelve persze arra, hogy a gyermek ne fázzon, és nem árt egy nedves ronggyal óvatosan nyomkodni a homlokukat és a nyakukat. Sok babánál beválik a hideg vizes zokni felhúzása lábra, kézre, ha extrém lázcsillapításról van szó.

Ha pedig ez sem segít, akkor ajánlott a fokozatosan hűtött ülőfürdő, vagy a hideg vizes szivaccsal való gyakori áttörölgetés, priznic. Nagyon fontos a fokozatosság elve. Soha nem szabad azonnal jéghideg vízbe ültetni a gyerekek, vagy azzal zuhanyozni őket. A langyostól kezdjük, haladjunk fokozatosan a hidegebb felé. Makacs láz esetén pedig kérjük ki védőnő és gyerekorvos véleményét is, a babánknak legjobb, leghatékonyabb lázcsillapítási formák kapcsán.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

2024-02-20

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

A szülés egy csodálatos és felemelő élmény lehet, de a testünknek és az intim területeinknek is meg kell küzdeniük az új kihívásokkal és változásokkal.

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

2024-02-20

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

A gyerekbántalmazás egy súlyos és elhanyagolt probléma, amely sok gyermeket érint világszerte. Azonban sokszor nehéz felismerni a jeleket. Ezek lehetnek azok:

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

2024-02-12

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

A cisztás akné egy súlyos és gyakran fájdalmas bőrprobléma, melyet a mélyen fekvő, gyulladt pattanások jelentenek, és amelynek kezelése kihívást jelenthet az érintettek számára.

 Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

2024-02-05

Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

A várandósság alatti pajzsmirigyproblémák kezelése és a megfelelő vitaminválasztás kiemelten fontos, mivel a nem megfelelő döntések súlyos következményekkel járhatnak.

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

2024-02-01

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

A Balenciaga Divatház története olyan pályát járt be, amely tele van mély érzelmekkel, forradalmi tervezéssel és az örök elégedetlenség által ihletett kreativitással. Ismerjük meg a divatház felemelkedését és azon tervezőjét, aki sosem nyugodott bele a tökéletességbe: Cristóbal Balenciagát.