notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az Asperger - szindróma az autizmus enyhébb változata.

hirdetes

Amit az Asperger szindrómáról tudni érdemes

helloladies.hu

Az Asperger-szindróma – akárcsak az autizmus más típusai is – egy egész életen át fennálló fejlődési rendellenesség, ami befolyásolja az érintettek más emberekhez és a világhoz való viszonyát. Kialakulása ismeretlen, kezdeti szakaszban felismerni nem könnyű. Most itt van minden, amit tudni érdemes róla. Ajánljuk mindenkinek, akit érint. Aki csak gyanakszik, hogy valami nincs rendben és azoknak is, akiknek környezetében van ilyen kisgyerek, felnőtt. Mert az Asperger-szindrómás emberek megfelelő támogatással igenis teljes, boldog életet élhetnek!

Ismerd fel, ha Asperger - szindrómával van dolgod!

Az Asperger-szindrómások másképpen hallják, látják, és érzékelik a világot, mint más emberek. Ez nem egy múló hóbort, amit majd kinőhet a gyerek és nem is egy olyan betegség, amit majd jól meggyógyítanak valami terápiával. Ha valakinek Asperger-szindrómája van, akkor bizony az, az egész életén át elkíséri.

Azt mondják, hogy ez az autizmus egy enyhébb formája. Ez a fejlődési zavar, leginkább a szociális kapcsolatokban és kommunikációs magatartásban mutatkozik meg.  A tapasztalatok szerint ezek a gyerekek képtelenek „jól érezni” az interakció íratlan formáit. Mondhatjuk rájuk, hogy kegyetlenül őszinték, bosszantóan szókimondók és zavarbaejtők, amikor valakivel párbeszédbe kerülnek. Viselkedésükben ez nem egy hóbort, nem a kitűnni vágyás, figyelemfelkeltés eszköze, hanem természetesen ismétlődő jelenség.

Diagnózis


Mivel az Asperger-szindróma „tünetei” lényegében személyenként változnak, így különösen nehéz diagnózist felállítani róla. Általában később fedezik fel a gyermekeknél, mint az autizmust, a nehézségek pedig bizonyos esetekben nem is derülnek ki egészen felnőttkorig.

Gyanakvásra okot adó tünetek


-szülőként azt érzed, hogy gyereked kicsit más, mint a többiek
-úgy látod, hogy a gyereknek gondjai vannak a beilleszkedéssel az óvodában, iskolában
-aggaszt, hogy nincsenek barátai gyerekednek a közösségben, ahová rendszeresen jár
-érzéketlennek tűnik a gyermeked, nem mutatkozik benne együttérzés sem társaival szemben, sem a családi kapcsolatokban
-néha agresszívnak és erőszakosnak tűnhet, de a kérdéses helyzetekben inkább az áldozat szerepét tölti be
-néhány témában extrém ismeretanyaga van és órákat képes felhalmozott tudásáról beszélni
-a mozgásos feladatokban ügyetlen és legtöbbször kerüli a szemkontaktust
-berögzült dolgai lesznek, egyfajta rituálékat követ, amik őt megnyugtatják
-érzékenyen reagál a változásokra, hamar észreveszi, ha például egy lakásban más helyre kerül valami
-akármit mondanak az Asperger – szindrómás gyereknek, mindent szó szerint értelmez

hirdetes
-sokszor beszél rengeteget és nem foglalkozik azzal, hogy a másik felet érdekli e mondanivalója
-más logika szerint gondolkodik, amit nehéz megérteni


Élet az Asperger - szindrómával


Az Aspergeres gyerekek rendkívül szabálytartók. Ha például az iskolában azt az utasítást kapják, hogy nem szabad az órán beszélni, akkor nem csupán ragaszkodnak ennek betartásához, hanem gondolkodás nélkül be is árulják azokat a társaikat, akik ezt megszegik. Közben nem éreznek lelkiismeretfurdalást, valójában azt nem tudják feldolgozni, hogy miért neheztelnek rájuk a többiek. Hiszen ők csak betartották a szabályt és gondolkodás nélkül kimondták, amit gondolnak, amit helyesnek vélnek.

Az érintettek, mindezek mellett, sokszor átlag feletti intelligenciával rendelkeznek, az olyan témákba, amelyek érdeklik őket, elképesztő mélységekig képesek beleásni magukat. Többnyire nem rendelkeznek azokkal a tanulási nehézségekkel, amelyek a legtöbb autistára jellemzők, azonban mindegyikőjüknek különleges tanulási „nyelvei” vannak. Például: kevésbé nehézkes a beszéd számukra, ellenben problémát jelenthet annak feldolgozása és értelmezése. Sokan mindent szó szerint értenek, ezért nehezükre esik az alábbiak használata vagy értelmezése:

-arckifejezések

-hangnem

-viccek és szarkazmus

-bizonytalan fogalmazás

-absztrakt koncepciók.

Gyakran előfordulhat, hogy megismétlik azt, amit a másik éppen mondott, vagy hosszasan beszélnek saját érdeklődési köreikről. Ilyen esetekben, segíthet, ha tisztán, félreérthető dolgok nélkül beszélünk hozzájuk, illetve ha hagyunk nekik elegendő időt, hogy feldolgozzák a hallottakat.

Az Asperger-szindrómások gyakran nehezen képesek értelmezni más embereket érzéseit és szándékait. Emellett nehezükre esik kifejezni saját érzelmeiket is. Ez különösen megnehezíti számukra a közösségekben való érvényesülést és eligazodást, mert:

-érzéketlennek tűnhetnek

-egyedüllétre vágynak, ha túl sok emberrel kerülnek kapcsolatba

-nem várják el, hogy mások segítsenek rajtuk

hirdetes

-viselkedésük „különösnek”, vagy a közösségi normák szerint nem elfogadottnak tűnhet.

Pedig nem azok. Ugyanolyan édes kisgyerekek, mint társaik. Csak nehéznek találják a barátkozást. Néhányuk szeretne ugyan barátokat, de nem tudják, hogy hogyan működik a barátkozás folyamata.

Az Asperger-szindrómások szélsőségen érzékenyek (túlérzékenyek, vagy alulérzékenyek) lehetnek hangokra, ízekre, szagokra, színekre, fényre, tapintásra, fájdalomra, vagy akár hőmérsékletre is. Például olyan háttérzajokat találhatnak elviselhetetlennek, amelyeket más emberek automatikusan kizárnak. Ez szorongást vagy akár fizikai fájdalmat is kiválthat belőlük.

Mielőtt ítélkezel, tehát jó, ha tudod, hogyan látják a világot az Asperger-szindrómás emberek!


A világ nagyon kiszámíthatatlannak és zavarosnak tűnhet számukra, ezért sokkal inkább szeretnek egy bevett napi rutinhoz ragaszkodni, hogy pontosan tudják, mi fog történni a nap során. Például mindig ugyan azt az útvonalat követik az iskolába, vagy a munkahelyre, vagy mindig pontosan azt az ételt fogyasztják reggelire, amit korábban. Kényelmetlennek tartják a változást, de egyesek, ha elegendő időt és türelmet kapnak, könnyebben felkészülhetnek rá.

Néhány Asperger-szindrómás azt állítja, hogy túlságosan megterhelőnek tartja a világot, ami jelentős szorongáshoz vezet. Ennek hatására nehezebbé válik számára más emberek megértése és a hozzájuk való kötődés, illetve problémát okozhatnak neki a hétköznapi családi, iskolai, munkahelyi és közösségi jelenségek is.

Sok nem Asperger-szindrómás ember gond nélkül képes megtalálni a közös nevezőt embertársaival, de még számukra is kihívást jelenthet kapcsolatot teremteni a szindrómásokkal. Az Asperger-szindrómások ezért úgy érezhetik, hogy különböznek a többiektől, és hogy az emberek nem értik meg őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

2020-06-25

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

Az olvasás remek időtöltés, akár magától olvas valaki, akár felolvasnak neki. Ebben a cikkben gyerekeknek való könyveket gyűjtöttem össze, több korosztályban!

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen felnőttként!

2020-06-10

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen...

Mi az a pénzügyi tudatosság? Egy fenntartható módja, ahogy a pénzünkkel bánunk. Ha azt akarod, hogy a gyereked sikeres legyen felnőttként, akkor érdemes már korán megtanítani erre, hozzászoktatni néhány dologhoz a pénzzel kapcsolatban. Ebben a cikkben megmutatjuk, mik azok a fontos módszerek, elvek, amikre mindenképp tanítsd meg a gyerekedet!

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

2020-06-10

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

A szülés utáni depresszió az újdonsült anyákat sokkal nagyobb számban érinti, mint gondolnánk. Teljesen normális, ha szülés után te is rossz kedvű vagy, azonban ha ez hetekig elhúzódik, muszáj tenned valamit ellene. Ha gyógyszerek nélkül szeretnéd átvészelni ezt az időszakot, fordulhatsz természetes megoldásokhoz is!

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

2020-05-28

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

Az etikett nagyon fontos, nem számít hány éves valaki. Szülőként a te felelősséged, hogy megtanítsd a gyerekedet a megfelelő viselkedésre. Így nem csak te kímélheted meg magad kellemetlen helyzetektől, de a gyereknek is csak előnye származik belőle. De mik azok a szabályok, amiket minden szülőnek meg kellene tanítania?

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz gyereket

2020-07-01

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz...

Egyre több az olyan nő, aki nem vállal gyereket. Ez lehet, hogy meglep néhány újdonsült anyukát, aki épp egy izgő-mozgó babáról gondoskodik, de a valóság az, hogy tudományos szempontból ha valaki úgy dönt, hogy nem lesz gyereke, igazából jó ötlet. Ha ezt az oldalát megértetted és áttérünk a személyes szempontra, még több értelme lesz.

Igyál több vizet - A legjobb módszerek, hogy hidratált maradj

2020-07-13

Igyál több vizet - A legjobb módszerek, hogy hidratált maradj

Néhány ember valójában túl sok vizet iszik és bár az sem jó, a legtöbbünknek igencsak hasznára válna, ha többet inna. Ha szeretnéd növelni a vízfogyasztásodat és az ezzel járó összes előnyt kihasználni, elmondjuk, mit tehetsz ennek érdekében!

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
98 823
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 565 747
Anya Anyaság Baba Család Egészség gyerek Gyereknevelés Tanács