notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az Asperger - szindróma az autizmus enyhébb változata.

hirdetes

Amit az Asperger szindrómáról tudni érdemes

helloladies.hu

Az Asperger-szindróma – akárcsak az autizmus más típusai is – egy egész életen át fennálló fejlődési rendellenesség, ami befolyásolja az érintettek más emberekhez és a világhoz való viszonyát. Kialakulása ismeretlen, kezdeti szakaszban felismerni nem könnyű. Most itt van minden, amit tudni érdemes róla. Ajánljuk mindenkinek, akit érint. Aki csak gyanakszik, hogy valami nincs rendben és azoknak is, akiknek környezetében van ilyen kisgyerek, felnőtt. Mert az Asperger-szindrómás emberek megfelelő támogatással igenis teljes, boldog életet élhetnek!

Ismerd fel, ha Asperger - szindrómával van dolgod!

Az Asperger-szindrómások másképpen hallják, látják, és érzékelik a világot, mint más emberek. Ez nem egy múló hóbort, amit majd kinőhet a gyerek és nem is egy olyan betegség, amit majd jól meggyógyítanak valami terápiával. Ha valakinek Asperger-szindrómája van, akkor bizony az, az egész életén át elkíséri.

 

Azt mondják, hogy ez az autizmus egy enyhébb formája. Ez a fejlődési zavar, leginkább a szociális kapcsolatokban és kommunikációs magatartásban mutatkozik meg.  A tapasztalatok szerint ezek a gyerekek képtelenek „jól érezni” az interakció íratlan formáit. Mondhatjuk rájuk, hogy kegyetlenül őszinték, bosszantóan szókimondók és zavarbaejtők, amikor valakivel párbeszédbe kerülnek. Viselkedésükben ez nem egy hóbort, nem a kitűnni vágyás, figyelemfelkeltés eszköze, hanem természetesen ismétlődő jelenség.

 

Diagnózis


Mivel az Asperger-szindróma „tünetei” lényegében személyenként változnak, így különösen nehéz diagnózist felállítani róla. Általában később fedezik fel a gyermekeknél, mint az autizmust, a nehézségek pedig bizonyos esetekben nem is derülnek ki egészen felnőttkorig.

 

 

Gyanakvásra okot adó tünetek


-szülőként azt érzed, hogy gyereked kicsit más, mint a többiek
-úgy látod, hogy a gyereknek gondjai vannak a beilleszkedéssel az óvodában, iskolában
-aggaszt, hogy nincsenek barátai gyerekednek a közösségben, ahová rendszeresen jár
-érzéketlennek tűnik a gyermeked, nem mutatkozik benne együttérzés sem társaival szemben, sem a családi kapcsolatokban
-néha agresszívnak és erőszakosnak tűnhet, de a kérdéses helyzetekben inkább az áldozat szerepét tölti be
-néhány témában extrém ismeretanyaga van és órákat képes felhalmozott tudásáról beszélni
-a mozgásos feladatokban ügyetlen és legtöbbször kerüli a szemkontaktust
-berögzült dolgai lesznek, egyfajta rituálékat követ, amik őt megnyugtatják
-érzékenyen reagál a változásokra, hamar észreveszi, ha például egy lakásban más helyre kerül valami
-akármit mondanak az Asperger – szindrómás gyereknek, mindent szó szerint értelmez

hirdetes
-sokszor beszél rengeteget és nem foglalkozik azzal, hogy a másik felet érdekli e mondanivalója
-más logika szerint gondolkodik, amit nehéz megérteni


Élet az Asperger - szindrómával


Az Aspergeres gyerekek rendkívül szabálytartók. Ha például az iskolában azt az utasítást kapják, hogy nem szabad az órán beszélni, akkor nem csupán ragaszkodnak ennek betartásához, hanem gondolkodás nélkül be is árulják azokat a társaikat, akik ezt megszegik. Közben nem éreznek lelkiismeretfurdalást, valójában azt nem tudják feldolgozni, hogy miért neheztelnek rájuk a többiek. Hiszen ők csak betartották a szabályt és gondolkodás nélkül kimondták, amit gondolnak, amit helyesnek vélnek.

 

Az érintettek, mindezek mellett, sokszor átlag feletti intelligenciával rendelkeznek, az olyan témákba, amelyek érdeklik őket, elképesztő mélységekig képesek beleásni magukat. Többnyire nem rendelkeznek azokkal a tanulási nehézségekkel, amelyek a legtöbb autistára jellemzők, azonban mindegyikőjüknek különleges tanulási „nyelvei” vannak. Például: kevésbé nehézkes a beszéd számukra, ellenben problémát jelenthet annak feldolgozása és értelmezése. Sokan mindent szó szerint értenek, ezért nehezükre esik az alábbiak használata vagy értelmezése:

 

-arckifejezések

-hangnem

-viccek és szarkazmus

-bizonytalan fogalmazás

-absztrakt koncepciók.

 

Gyakran előfordulhat, hogy megismétlik azt, amit a másik éppen mondott, vagy hosszasan beszélnek saját érdeklődési köreikről. Ilyen esetekben, segíthet, ha tisztán, félreérthető dolgok nélkül beszélünk hozzájuk, illetve ha hagyunk nekik elegendő időt, hogy feldolgozzák a hallottakat.

 

 

Az Asperger-szindrómások gyakran nehezen képesek értelmezni más embereket érzéseit és szándékait. Emellett nehezükre esik kifejezni saját érzelmeiket is. Ez különösen megnehezíti számukra a közösségekben való érvényesülést és eligazodást, mert:

 

-érzéketlennek tűnhetnek

-egyedüllétre vágynak, ha túl sok emberrel kerülnek kapcsolatba

-nem várják el, hogy mások segítsenek rajtuk

hirdetes

-viselkedésük „különösnek”, vagy a közösségi normák szerint nem elfogadottnak tűnhet.

 

Pedig nem azok. Ugyanolyan édes kisgyerekek, mint társaik. Csak nehéznek találják a barátkozást. Néhányuk szeretne ugyan barátokat, de nem tudják, hogy hogyan működik a barátkozás folyamata.

 

Az Asperger-szindrómások szélsőségen érzékenyek (túlérzékenyek, vagy alulérzékenyek) lehetnek hangokra, ízekre, szagokra, színekre, fényre, tapintásra, fájdalomra, vagy akár hőmérsékletre is. Például olyan háttérzajokat találhatnak elviselhetetlennek, amelyeket más emberek automatikusan kizárnak. Ez szorongást vagy akár fizikai fájdalmat is kiválthat belőlük.

 

Mielőtt ítélkezel, tehát jó, ha tudod, hogyan látják a világot az Asperger-szindrómás emberek!


A világ nagyon kiszámíthatatlannak és zavarosnak tűnhet számukra, ezért sokkal inkább szeretnek egy bevett napi rutinhoz ragaszkodni, hogy pontosan tudják, mi fog történni a nap során. Például mindig ugyan azt az útvonalat követik az iskolába, vagy a munkahelyre, vagy mindig pontosan azt az ételt fogyasztják reggelire, amit korábban. Kényelmetlennek tartják a változást, de egyesek, ha elegendő időt és türelmet kapnak, könnyebben felkészülhetnek rá.

 

Néhány Asperger-szindrómás azt állítja, hogy túlságosan megterhelőnek tartja a világot, ami jelentős szorongáshoz vezet. Ennek hatására nehezebbé válik számára más emberek megértése és a hozzájuk való kötődés, illetve problémát okozhatnak neki a hétköznapi családi, iskolai, munkahelyi és közösségi jelenségek is.

 

Sok nem Asperger-szindrómás ember gond nélkül képes megtalálni a közös nevezőt embertársaival, de még számukra is kihívást jelenthet kapcsolatot teremteni a szindrómásokkal. Az Asperger-szindrómások ezért úgy érezhetik, hogy különböznek a többiektől, és hogy az emberek nem értik meg őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

2020-03-03

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Gyakori kérdés a leendő szülők körében, hogy vajon mikor is érdemes családot alapítani? Ha elmúltál 40, akkor sem kell lemondanod az anyaságról, hiszen a mai világban a gyermekvállalás egyre jobban kitolódik.

4 Fogászati tipp kismamák számára

2019-12-17

4 Fogászati tipp kismamák számára

A várandósság alatt fogaid állapotának ellenőrzése fontosabb, mint gondolnád, hiszen a baba fejlődését is befolyásolhatja. Hoztunk 4 tippet kismamák számára!

Az anyai szigor végül kifizetődik

2019-11-13

Az anyai szigor végül kifizetődik

Jó hírünk van minden édesanya számára, akinek lánya van! Azok a napok, amikor amiatt aggódtál, hogy vajon a lányaid megfogadják-e a tanácsaidat, noszogatásodat végre kifizetődtek.

Iskolakezdés ellenőrző lista - 10 fontos dolog

2019-08-23

Iskolakezdés ellenőrző lista - 10 fontos dolog

Tippek és ötletek, hogy minden készen álljon az iskolakezdésre rohanás és stressz nélkül. Ha időben elkezded a felkészülést, meglátod sokkal könnyebb lesz kézben tartani a dolgokat. Kövesd a listát és minden gördülékenyen fog menni!

Ideje elmenni nyaralni - gyerekek nélkül

2019-08-22

Ideje elmenni nyaralni - gyerekek nélkül

Itt a nyaralások ideje! Ha anya vagy, könnyen bűntudatot érezhetsz, ha magadra fordítasz egy kis időt, de a folyamatos felelősség a gyerekek miatt nagyon megterhelő. Lehet hogy aggódsz, hogy nélküled hiányt szenvednek majd valamiben, de ha úgy döntesz, elmész egy vakációra a gyerekek, sőt esetleg akár a partnered nélkül, nagyon is jól teszed. Bárme

Ha a nagyszülők is jelen vannak, az az egyik leglényegesebb dolog a családok életében

2019-08-13

Ha a nagyszülők is jelen vannak, az az egyik leglényegesebb dolog a családok...

Az anyák és apák nagyszerűek, de minden gyerek tudja, hogy nagymama és nagypapa az igazi hős. Ők azok, akik adnak még egy sütit, és náluk szinte mindent szabad.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
83 194
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 506 467
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 113

Átlagos értékelés: 4.9