notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Amit nem tudtál eddig a gésák világáról

hirdetes

Amit nem tudtál eddig a gésák világáról

Puskás Rékka

Mindenki hallotta már azt a szót, hogy gésa, ám azt, hogy mit is takar ez a kifejezés, már sokkal kevesebben tudják. Épp ezért ebben a cikkben a keleti világ eme titokzatos eleméről lesz szó, a gésák történelméről, hagyományairól, hogy pontosan kik is voltak ők. Ideje leszámolni a tévhitekkel azzal kapcsolatban, hogy milyen munkát is végeztek, milyen körülmények között tették, és kik vehették igénybe az általuk nyújtott szolgáltatásokat.

A gésák titkos világa

Mi is az a gésa?

Sajnos a nyugati kultúrákban gyakran a gésa szót a fizetett nők szinonimájaként használják, pedig ez meglehetősen távol áll az igazságtól. Valóban az ősi szakmából alakultak ki a gésák még a XVII. század során, azonban a két mesterség merőben eltérő. A gésák valójában szórakoztató művészek voltak, hosszú éveket töltöttek azzal, hogy zenei, tánc- és társalkodási képességeiket magas szintűre fejlesszék. Egy gésa nem mutat sokat magából, célja nem a testének áruba bocsátása, hanem a vendégek számára a szépség és a művészetek megtestesítése. Nem csak, hogy nem kereskedtek testi örömökkel, törvény tiltotta nekik, kizárólag szórakoztatásra kaptak engedélyt. Az, hogy a nyugati világban mégis örömet szerző lányokkal azonosítják őket, főleg annak köszönhető, hogy a második világháborút követően megnyíltak a titokzatos keleti negyedek a nyugati – elsősorban katonák – emberek előtt, akik bele akartak merülni a számukra egzotikus világba. Kereslet tehát volt a gésákra, azonban a háborút követően a valódi, képzett gésák száma nagyon megcsappant. Így aztán egyre több ősi szakmát űző hölgy bújt kimonóba és hirdette magát, mint gésa, a nyugati férfiak pedig, akik gésákkal szerettek volna együtt lenni, azonosították is őket a gésákkal, majd tapasztalataikat otthon elmesélték. Így váltak a magasan képzett szórakoztató művészek a köztudatba egyszerű erkölcstelenséget árusító nőkké.

hirdetes

A gésák történelme

hirdetes

Eredetük nem nyúlik annyira régre vissza, mint azt elsőre gondolná az ember. A XVI. században Kiotóban kijelöltek egy szórakoztató negyedet, itt művészek és éjszakai pillangók biztosították a luxusszínvonalú mulatozást. Elég sokáig a művészek férfiak voltak, őket illették a gésa szóval, a női gésák csak később jöttek. Ekkoriban egy örömöt biztosító lány szolgálatait igénybe venni csak a leggazdagabbak tudták, így aztán lassan kialakultak olyan teaházak, melyek hasonló lehetőségeket kínáltak, de megfizethetőbb áron. Ezekben a teaházakban kezdtek feltűnni azok a nők, akik a tánctudásukat, zene műveltségüket nagyon magas szintre fejlesztették, kezdetben odorikó volt a nevük, majd később már őket nevezték gésának. Az 1700-as évek elejére aztán a férfiak teljesen kikoptak a szakmából, innentől kezdve már csak nők váltak gésává. Ekkorra az állam már törvényekkel szabályozta, védte ezt a világot, így jöttek létre a hanamacsik, a gésa negyedek. Gyakran előfordult, hogy a szegény családok eladták a lányaikat egy-egy hanamacsi teaházának, hogy gésa váljon belőlük, aztán a huszadik század második felében már kizárólag önként választhatta magának egy nő ezt az életet.

A következő oldalon arról olvashatsz, hogyan válhatott egy lányból gésa!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Mi lehet az oka, hogy egyre több a pajzsmirigy beteg?

2024-07-08

Mi lehet az oka, hogy egyre több a pajzsmirigy beteg?

Az utóbbi évtizedekben egyre növekvő trendet mutatnak a pajzsmirigy betegségek, ami mögött számos környezeti, életmódbeli és genetikai tényező állhat.

Hogyan válasszunk nőgyógyászt?

2024-07-04

Hogyan válasszunk nőgyógyászt?

A megfelelő nőgyógyász kiválasztása kulcsfontosságú ahhoz, hogy biztosak lehessünk egészségünk megőrzésében és a megfelelő intim területek gondozásában is!

Tudtad, hogy a nők jobban érzik a fájdalmat?

2024-07-01

Tudtad, hogy a nők jobban érzik a fájdalmat?

A hormonális hatások, a genetikai különbségek és az idegrendszer mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nők gyakran intenzívebben érzik a fájdalmat. Mit gondolsz?

10 tipp hogyan kötsd le a gyereket a nyári szünetben

2024-06-24

10 tipp hogyan kötsd le a gyereket a nyári szünetben

A nyári szünet kihívást jelenthet a szülők számára, hogy hasznosan és szórakoztatóan kössék le gyermekeiket. Íme tíz tipp, hogy a vakáció emlékezetes és produktív legyen.

10 tipp szállásodnak minőségi videók gyártásában

2024-06-21

10 tipp szállásodnak minőségi videók gyártásában

A minőségi videók gyártása a szálláshelyek számára kiváló lehetőség, hogy bemutassák szolgáltatásaikat és vonzzák a potenciális vendégeket. Kövesd tippjeinket, hogy szállásod videói valóban kiemelkedjenek!

5 kihagyhatatlan program a Szigetközben

2024-07-09

5 kihagyhatatlan program a Szigetközben

A Szigetköz Magyarország egyik legvarázslatosabb régiója, amely számtalan kalandot és élményt kínál az odalátogatóknak. Most mutatunk 5 kihagyhatatlan programot!