Tükörkép asszimetria - ikreknél gyakoribb a balkezesség?

Az ikreknél gyakrabban fordul elő a balkezesség

helloladies.hu
hirdetes

Ma a világon az emberek 93%-a jobbkezes, azaz az írásnál illetve más fontos eszközök használatakor a jobb kéz használatát részesíti előnyben.

Érdekes módon az ikrek esetében nagyobb arányban fordulnak elő balkezesek, mint más gyerekeknél.  Meglepő tény, hogy nemcsak a kétpetéjű ikreknél, hanem az egypetéjű ikreknél is nagy számban fordul elő, hogy az egyik jobb-, a másik pedig balkezes.

balkezes

Kutatók megfigyelték, hogy a tenyéren és az ujjbegyen található vonalak és minták jobban hasonlítanak az egypetéjű ikertestvérek eltérő kezein, mint az egyanazon  oldalon lévők.

 

Ha azt vesszük figyelembe, hogy a bal- vagy jobbkezesség genetikailag meghatározott jelleg, s ha ezt a sajátosságot kizárólag az örökletesség határozná meg, akkor az egypetéjű ikertestvéreknek egyformán jobbkezesnek vagy balkezesnek kellene lenniük.


Mégis, akkor mivel magyarázható az egypetéjű ikreknek eltérő a kéz dominanciájuk?  Hiszen mindkettőjüknek jobbkezesnek, vagy balkezesnek kellene lenni. A választ a tükörkép asszimetria feltárásában kereshetjük. Feltételezések szerint a jobb- és a baloldal dominanciája már a méhen belül kialakul, a megtermékenyített petesejt egy adott fejlődési stádiumában.

hirdetes


„A viszonylag késői szakaszban szétváló egypetéjű embrióknál a dominancia-viszonyok már a kettéhasadás előtt kialakulnak. Ilyenkor az egyik utód az eredeti közös embrió bal oldalát, míg a másik a jobb oldalát kapja meg, és emiatt a későbbiekben mindegyikükben más-más oldal lesz a domináns. Ugyanezzel az elmélettel lehet magyarázni a többi tükörkép jelenséget.”

hirdetes

 

 

A balkezesség kialakulásában azonban a hormonális tényezőknek is komoly szerep jut, a tesztoszteron növeli a balkezesség előfordulásának arányát.

 

Tény, hogy a fiúk között kétszer annyi a balkezes, mit a lányok között. Különféle vizsgálatok arra mutatnak, hogy a balkezesség az agyféltekék dominanciájával is szoros összefüggésben áll.

 

Forrás: Métneki Júlia: Ikrek könyve

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

Gyakori és ijesztő, de ártalmatlan tünetek

2019-05-16

Gyakori és ijesztő, de ártalmatlan tünetek

Hajlamosak vagyunk egyszerű tünetek mögé komoly dolgokat bemagyarázni, pedig sokszor ezek teljesen ártalmatlanok. Mielőtt hagynád, hogy doktor Google meggyőzzön arról, hogy a fejfájásod agydaganat miatt van, nézd meg milyen más megnyugtató magyarázat van erre, és más gyakori tünetekre.

Ezeket a dolgokat elég gyakran mikrózzuk - pedig nem kellene

2019-05-15

Ezeket a dolgokat elég gyakran mikrózzuk - pedig nem kellene

Ha rossz ételeket, tartókat, edényeket, vagy csészéket teszel be a mikróba, attól megbetegedhetsz, kiteszed magad a káros kémiai anyagoknak, sőt még akár tűz is keletkezhet. Kövesd az alábbi tippeket, hogy elkerüld a veszélyes mikrós baleseteket.

Ezek a jelek arra utalnak, hogy telefonfüggő vagy

2019-05-14

Ezek a jelek arra utalnak, hogy telefonfüggő vagy

Biztosan te is ismersz olyan embereket, akikről azt gondolod, hogy telefonfüggők. Manapság egyre gyakoribb jelenség, hogy mindig, minden helyzetben a kezünkben van a telefon, és azt nyomkodjuk ahelyett, hogy másokkal beszélnél, vagy az utat figyelnénk. Még ha nincs is napi 24 órában nálad a telefon, lehet, hogy téged is érint ez a probléma? Az első

Ezek a dolgok idegesítik a bolti dolgozókat

2019-05-13

Ezek a dolgok idegesítik a bolti dolgozókat

Ha valaha dolgoztál már szupermarketben, tisztában vagy vele, milyen nehéz tud lenni. Az igazság az, hogy ellentétben a híres mondással, a vásárlónak nincs mindig igaza, különösen igaz ez az élelmiszerboltokban. Mivel mindenkinek be kell valahol vásárolni, a legkevesebb amit tehetünk, hogy nem nehezítjük a pénztárosok, árufeltöltők, és egyéb áruház

Mindenki átélte már ezeket a kínos pillanatokat

2019-05-13

Mindenki átélte már ezeket a kínos pillanatokat

Amellett, hogy belekeveredhetsz a kellemetlen háborúkba és abba, hogy rajta kapjanak leskelődésen, a közösségi média kínos helyzetek egész új világát nyitja meg előttünk. Elmondjuk, hogy kezeld ezeket.

Ezeket hazudjuk napi szinten mindannyian

2019-05-09

Ezeket hazudjuk napi szinten mindannyian

Valamikor azért hazudunk, hogy szerethetőbbnek tűnjünk. Hazudunk, ha próbálunk hozzáértőnek tűnni. És néha azért hazudunk, mert úgy sokkal könnyebb. Következzen néhány a kedvenc füllentéseinkből.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
192 011
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 169 606
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 135

Átlagos értékelés: 4.9