notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így tanítsd meg babád végigaludni az éjszakát hét nap alatt!

hirdetes

Tanítsd meg babád végigaludni az éjszakát 6 nap alatt!

helloladies.hu

Egy újszülött baba még nyilván fel fog ébreszteni 3-4 óránként éjszaka – ez teljesen természetes, viszont általában 3 hónapos korára meg tudja tanulni végigaludni az éjszakát. Ez azonban nem megy csak úgy magától, ösztönözni kell a picit az alvásra. Ha még 6 hónapos korában is egy kis éjszakai bagoly, sürgősen változtatnod kell a szokásokon – ugyanis ez nem jó sem a babának, sem pedig neked. Cikkünkben most bemutatunk néhány tippet, hogyan tudod rászoktatni 6 nap alatt, hogy végigaludja az éjszakát:

Baba

1. nap – "gyakorlat teszi a mestert"


Második nap ébreszd fel a babád – először minden bizonnyal nyűgös lesz, de gyorsan meg fogja szokni az új napi rutint. Ha a babádnak még mindig szüksége van az éjszakai etetésre, csak nagyon halovány fény mellett etesd, szinte sötétben – ezzel is ösztönzöd őt arra, hogy megtanulja: éjszaka van, nem pedig nappal.
Figyeld meg, hogy mi nyugtatja meg a babád este – van, akit ellazítja a fürdő, de van olyan baba is, akit teljesen felélénkít. A második esetben hagyd a fürdetést inkább reggelre! A fehér zaj szintén nagyon nagy segítségedre lehet az elaltatásnál: kapcsolj neki tévét vagy rádiót nagyon halkan, így könnyebben elalszik.

2. nap – a sírós este

Harmadik nap is ébreszd fel reggel a megszokott időben, végezd a napi rutint, majd este altasd el. Éjszaka viszont ha felébred és sírni kezd, ne menj oda hozzá rögtön. Ez kellemetlen lesz és sajnálni fogod, de nagy valószínűséggel előbb-utóbb megnyugszik. Ez egy nehéz időszak lesz, de ha kibírod, nyugodt éjszakák várnak rád. Ha nagyon sír a baba, majd oda hozzá, de ne kapcsold fel a villanyt és ne vedd fel. Csak simogasd meg, tudasd vele, hogy ott vagy, majd ha elhalkult, feküdj vissza te is. Ez ne tartson tovább 5-10 percnél!

hirdetes

3. nap – remélhetőleg nyugodtabb este

A harmadik éjszaka nagyon nehéz volt, viszont másnap már talán jobb lesz! Éjszaka tegyél ugyan így: ha felkel, ne rohanj hozzá egyből. Ha oda is mész, ma már csak maximum 5 percet tölts nála – most se vedd fel, vagy kapcsolj villanyt. A baba emlékezni fog rá, hogy a sírás előző este sem hozott eredményt, így nagyobb eséllyel nyugszik meg előbb. Nyilván ma is sírni fog, ami megint rossz lesz és sajnálni fogod – de ne add be a derekad! Ha mindig oda mész hozzá tudni fogja, hogy sírással bármit elérhet.

 

4. nap – eredmények

hirdetes

A legtöbb babának elég 3-5 nap, hogy megszokja, nem rohannak hozzá egyből az éjszaka közepén, így az ötödik napon már több alvásra számíthatsz. Ha sírni kezd, várj 15 percet, mielőtt oda mész hozzá – ez sok időnek tűnhet, viszont hatásos!
Egy másik gyakori probléma ezen a ponton az etetés: a legtöbb baba 3-4 hónapos korában képes lemondani róla – persze enne, ha adnál neki, de kibírja anélkül is. A mítosz, miszerint a nagyobb babáknak éjszaka is szükségük van az etetésre, hamis! Ők is csak megszokásból esznek, és ugyanúgy kibírják, mint kicsivel könnyebb társaik. Ha túleteted a babád, az nedves pelenkát fog eredményezni éjszaka, amire felébred és sírni kezd…

5. nap – csendes éjszaka

A hatodik napon a baba jó eséllyel aludni fog. Persze lehet, hogy felébred és sírdogál kicsit, de ha nem muszáj, már ne menj oda hozzá úgy, hogy észre vegyen (lesd meg az ajtóból). Ezen az éjszakán te még biztosan nem fogsz sokat aggódni, hiszen neked is furcsa lesz a csend, de idővel te is ellazulsz majd és minden bizonnyal végig alszod az éjszakát! smiley

6. nap – mély alvás

Ha mindent jól csináltál, a hetedik éjszaka már aludnia kell a babának, mint a bunda (persze vannak makacsabb babák, nekik lehet, hogy több idő kell, míg megszokják az éjszakai alvást). A jó alvás ugyanolyan fontos, mint a baba egészsége vagy higiéniája. Álmatlan éjszakák azonban mindig lesznek majd – ha például beteg vagy új szobába költözik. Minden apró kis változás furcsa lehet neki, így légy nagyon türelmes vele!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

2020-09-21

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

Sok ember azt gondolja, hogy az egyedüli gyerekek önzőek, elkényeztetettek és sok sztereotípia él velük kapcsolatban. Azt pedig pontosan tudják azok, akik így nőttek fel, hogy ezeket egyáltalán nem olyan könnyű megdönteni, lássuk tehát, milyen gyakori félreértések van velük kapcsolatban.

6 dolog a gyerekvállaláshoz, amit jobb, ha észben tartasz!

2020-02-18

6 dolog a gyerekvállaláshoz, amit jobb, ha észben tartasz!

Szeretnéd megtapasztalni a családalapítás örömeit? Akkor jobb, ha ezeket a dolgokat figyelembe veszed, ugyanis ezek a dolgok nélkül, nem érdemes belevágni. Derítsd ki, mik ezek a dolgok.

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

2020-08-03

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

Ha figyelted mostanában a híreket, lehet, hogy a kezdés után néhány hónappal változik meg a helyzet. Mint minden más esetében, itt is a felkészülés a lényeg, és az, hogy megfelelően tájékoztasd a gyerekedet is arról, hogy mire számíthat ebben az évben!

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

2020-07-29

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

Gyönyörű az idő, de a gyerek nem akar kint játszani a jó levegőn, hanem bent poshad a szobában? Ezzel a módszerrel garantáltan alig tudod majd beparancsolni!

6 egyszerű illemszabály, amit mindenkinek be kellene tartani!

2020-07-20

6 egyszerű illemszabály, amit mindenkinek be kellene tartani!

Attól, hogy az idők változnak, vannak bizonyos szokások, amik sosem mennek ki a divatból. Ezek azok az apróságok, amik régebben alapvetőnek és magától értetődőnek számítottak, az idő múlásával azonban sajnos egyre ritkábban találkozhatunk velük. Nézzük, melyek azok az etikett szabályok, amiket nem számít milyen laza világban is élünk, be kellene ta

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés


Alvás Baba Gyereknevelés