notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így tanítsd meg babád végigaludni az éjszakát hét nap alatt!

hirdetes

Tanítsd meg babád végigaludni az éjszakát 6 nap alatt!

helloladies.hu

Egy újszülött baba még nyilván fel fog ébreszteni 3-4 óránként éjszaka – ez teljesen természetes, viszont általában 3 hónapos korára meg tudja tanulni végigaludni az éjszakát. Ez azonban nem megy csak úgy magától, ösztönözni kell a picit az alvásra. Ha még 6 hónapos korában is egy kis éjszakai bagoly, sürgősen változtatnod kell a szokásokon – ugyanis ez nem jó sem a babának, sem pedig neked. Cikkünkben most bemutatunk néhány tippet, hogyan tudod rászoktatni 6 nap alatt, hogy végigaludja az éjszakát:

Baba

1. nap – "gyakorlat teszi a mestert"


Második nap ébreszd fel a babád – először minden bizonnyal nyűgös lesz, de gyorsan meg fogja szokni az új napi rutint. Ha a babádnak még mindig szüksége van az éjszakai etetésre, csak nagyon halovány fény mellett etesd, szinte sötétben – ezzel is ösztönzöd őt arra, hogy megtanulja: éjszaka van, nem pedig nappal.
Figyeld meg, hogy mi nyugtatja meg a babád este – van, akit ellazítja a fürdő, de van olyan baba is, akit teljesen felélénkít. A második esetben hagyd a fürdetést inkább reggelre! A fehér zaj szintén nagyon nagy segítségedre lehet az elaltatásnál: kapcsolj neki tévét vagy rádiót nagyon halkan, így könnyebben elalszik.

2. nap – a sírós este

Harmadik nap is ébreszd fel reggel a megszokott időben, végezd a napi rutint, majd este altasd el. Éjszaka viszont ha felébred és sírni kezd, ne menj oda hozzá rögtön. Ez kellemetlen lesz és sajnálni fogod, de nagy valószínűséggel előbb-utóbb megnyugszik. Ez egy nehéz időszak lesz, de ha kibírod, nyugodt éjszakák várnak rád. Ha nagyon sír a baba, majd oda hozzá, de ne kapcsold fel a villanyt és ne vedd fel. Csak simogasd meg, tudasd vele, hogy ott vagy, majd ha elhalkult, feküdj vissza te is. Ez ne tartson tovább 5-10 percnél!

hirdetes

3. nap – remélhetőleg nyugodtabb este

A harmadik éjszaka nagyon nehéz volt, viszont másnap már talán jobb lesz! Éjszaka tegyél ugyan így: ha felkel, ne rohanj hozzá egyből. Ha oda is mész, ma már csak maximum 5 percet tölts nála – most se vedd fel, vagy kapcsolj villanyt. A baba emlékezni fog rá, hogy a sírás előző este sem hozott eredményt, így nagyobb eséllyel nyugszik meg előbb. Nyilván ma is sírni fog, ami megint rossz lesz és sajnálni fogod – de ne add be a derekad! Ha mindig oda mész hozzá tudni fogja, hogy sírással bármit elérhet.

 

4. nap – eredmények

hirdetes

A legtöbb babának elég 3-5 nap, hogy megszokja, nem rohannak hozzá egyből az éjszaka közepén, így az ötödik napon már több alvásra számíthatsz. Ha sírni kezd, várj 15 percet, mielőtt oda mész hozzá – ez sok időnek tűnhet, viszont hatásos!
Egy másik gyakori probléma ezen a ponton az etetés: a legtöbb baba 3-4 hónapos korában képes lemondani róla – persze enne, ha adnál neki, de kibírja anélkül is. A mítosz, miszerint a nagyobb babáknak éjszaka is szükségük van az etetésre, hamis! Ők is csak megszokásból esznek, és ugyanúgy kibírják, mint kicsivel könnyebb társaik. Ha túleteted a babád, az nedves pelenkát fog eredményezni éjszaka, amire felébred és sírni kezd…

5. nap – csendes éjszaka

A hatodik napon a baba jó eséllyel aludni fog. Persze lehet, hogy felébred és sírdogál kicsit, de ha nem muszáj, már ne menj oda hozzá úgy, hogy észre vegyen (lesd meg az ajtóból). Ezen az éjszakán te még biztosan nem fogsz sokat aggódni, hiszen neked is furcsa lesz a csend, de idővel te is ellazulsz majd és minden bizonnyal végig alszod az éjszakát! smiley

6. nap – mély alvás

Ha mindent jól csináltál, a hetedik éjszaka már aludnia kell a babának, mint a bunda (persze vannak makacsabb babák, nekik lehet, hogy több idő kell, míg megszokják az éjszakai alvást). A jó alvás ugyanolyan fontos, mint a baba egészsége vagy higiéniája. Álmatlan éjszakák azonban mindig lesznek majd – ha például beteg vagy új szobába költözik. Minden apró kis változás furcsa lehet neki, így légy nagyon türelmes vele!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz gyereket

2020-07-01

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz...

Egyre több az olyan nő, aki nem vállal gyereket. Ez lehet, hogy meglep néhány újdonsült anyukát, aki épp egy izgő-mozgó babáról gondoskodik, de a valóság az, hogy tudományos szempontból ha valaki úgy dönt, hogy nem lesz gyereke, igazából jó ötlet. Ha ezt az oldalát megértetted és áttérünk a személyes szempontra, még több értelme lesz.

Ezért sikeresebbek a szeptemberi gyerekek társaiknál, a tudomány szerint

2019-09-16

Ezért sikeresebbek a szeptemberi gyerekek társaiknál, a tudomány szerint

Lehetséges lenne, hogy valaki attól a pillanattól kezdve sikerre számíthat, hogy megszületett? Nem, nem megyünk bele a természetes szülés és a császár közti vitába, és hogy melyiknek milyen hatása van a további életünkre, most a születési hónapról lesz szó.

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

2020-06-25

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

Az olvasás remek időtöltés, akár magától olvas valaki, akár felolvasnak neki. Ebben a cikkben gyerekeknek való könyveket gyűjtöttem össze, több korosztályban!

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen felnőttként!

2020-06-10

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen...

Mi az a pénzügyi tudatosság? Egy fenntartható módja, ahogy a pénzünkkel bánunk. Ha azt akarod, hogy a gyereked sikeres legyen felnőttként, akkor érdemes már korán megtanítani erre, hozzászoktatni néhány dologhoz a pénzzel kapcsolatban. Ebben a cikkben megmutatjuk, mik azok a fontos módszerek, elvek, amikre mindenképp tanítsd meg a gyerekedet!

Anyai tanácsok - Így éld túl az életet!

2020-05-11

Anyai tanácsok - Így éld túl az életet!

Az anyukánk sok hasznos, bölcs tanácsot ad nekünk. Ő az első, aki megtanít arra, hogy milyen is, ha szeret valaki, felkészít arra, hogy magunkban is elboldoguljunk a világban és megadja az eszközöket, amik szükségesek ahhoz, hogy túljussunk a nehéz időkön. Nehéz időszakok pedig határozottan vannak…

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

2020-05-28

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

Az etikett nagyon fontos, nem számít hány éves valaki. Szülőként a te felelősséged, hogy megtanítsd a gyerekedet a megfelelő viselkedésre. Így nem csak te kímélheted meg magad kellemetlen helyzetektől, de a gyereknek is csak előnye származik belőle. De mik azok a szabályok, amiket minden szülőnek meg kellene tanítania?

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
22 787
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 489 711
Alvás Baba Gyereknevelés