notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A baba akinek nincs térdkalácsa

hirdetes

A baba akinek nincs térdkalácsa

Adada.hu

Igaz-e az, hogy a babáknak nincsen térdkalácsa? Maga a térdkalács vagy patella az emberi csontváz része és magában a térdízületben található. A térdkalács segíti a láb mozgását. Azonban az újszülöttek térdkalácsa még nem teljesen fejlett és kifejlett. A térdkalács a csecsemőkben kissé puha és porcos, ami az ízületi fejlődés része. Ahogy a baba nő és fejlődik, a térdkalácsa is fokozatosan keményebbé válik, és teljesen kifejlődik.

Baba térdkalács

Tehát bár az újszülött babák térdkalácsa még nem olyan kifejlett, mint a felnőtteké, mindenképpen jelen van, és majd fejlődésük során teljesen kifejlődik.

Mik a térdkalács fejlődési szakaszai? Amikor a baba mászni kezd, már megkeményedik?

Az újszülött puha és porcos térdkalácsa fokozatosan keményedik meg, általában az alábbi szakaszokon megy keresztül:

- Újszülött kor: az újszülött babák térdkalácsa puha és rugalmas, mivel még nem fejlődött ki teljesen. A csontosodási folyamat ebben az időszakban kezdődik meg.


- Csecsemőkor: az első néhány hónapban a baba térdkalácsa továbbra is viszonylag puha és porcos marad. A mozgásfejlődés során a baba izmai elkezdenek erősödni, és ez szerepet játszik a térdkalács kifejlődésében.


- 6-12 hónapos kor: ebben az időszakban a baba általában már tud ülni. Ezt követően kezdi el próbálgatni a kúszást és a mászást. Az aktív mozgás és a fokozott terhelés a térdkalácsra is hatással van, hozzájárulva a további csontosodáshoz és megkeményedéshez.


- 1-2 éves kor: ebben az időszakban a baba általában már önállóan képes mászni. A térdkalácsa továbbra is fejlődik és megkeményedik az izmok, az ízületek és a csontok fokozatos erősödése révén.


Tehát a baba aktív mozgása révén – kúszás, mászás és majd a járás- a térdkalács megkeményedési folyamata főleg az első két évben zajlik, de max. a harmadik életévük végéig befejeződik.

A baba mozgásra való ösztönzése


Mint láthatjuk a térdkalács fejlődésének is fontos része a baba mozgása. A megfelelő mozgásstimuláció segíti az izomzat, az egyensúly és a koordináció kifejlődését. Lehet-e segíteni, ösztönözni a babát a mozgásra?

hirdetes

Természetesen számos módja van annak, hogy játékosan segíts a babának a mozgásfejlődésben.


- Hason fekvés és játék: a csecsemőt a hasára fektetve, színes játékokkal körülvéve serkentheted a felemelkedést és a fejen való megtartást. Ez erősíti a nyak és a törzs izmait.


- Kúszás ösztönzése: ha a baba már képes tartani a fejét, segíts neki elkezdeni a kúszást. Tegyél játékokat vagy tárgyakat a közelébe, így motiváld azok elérésében és ezáltal a kúszásra való ösztönzésre.


- Felülről lefelé irányuló mozgások: lógasd a játékokat, vagy helyezz el tárgyakat a baba fölött, hogy ösztönözd a babát, hogy megpróbálja elérni és megfogni őket. Ez serkenti a karok és a felsőtest erősödését.

- Alakítsatok ki egy játékteret: Legyen egy biztonságos játéktér a babád számára, amelyben szabadon mozoghat, felfedezheti a környezetét és játszhat.


A forgolódásra és mászásra való ösztönzésre biztonságos és babarát játékokat itt találsz: https://adada.hu/product-category/baba-jatek-kiegeszitok/szundipajti/

hirdetes

Érdekesség, hogy a babahordozó kendőben a baba érzi a felnőtt test mozgását és ez is hatással van egyensúlyának és koordinációjának fejlődésében.

Van bármilyen rendellenesség, ami felléphet és hatással van arra, hogy nem megy végbe a térdkalács kifejlődése?

Vannak rendellenességek vagy befolyásoló tényezők amelyek hatással lehetnek a térdkalács kifejlődésére. Így például:

Patella dysplasia vagy patella subluxáció: ez egy olyan állapot, amikor a térdkalács nem illeszkedik megfelelően a helyére a combcsonton. Ez lehet veleszületett vagy kialakulhat az életkor előrehaladtával. Patella dysplasia esetén a térdkalács instabil lehet, ami befolyásolhatja a normális fejlődést.

Patella luxáció: a térdkalács ekkor elmozdul, kimegy a helyéről. Ez általában fájdalommal és instabilitással jár, és jelentősen befolyásolhatja a térd normális funkcióját és fejlődését.

Osgood-Schlatter-kór: ez egy olyan elváltozás, amely a térdkalácsín (patellar tendon) és a sípcsont közötti területet érinti. Gyakran serdülőknél fordul elő, és a fokozott fizikai aktivitás, sportolás és a növekedési ütem közben jelentkezik. Az Osgood-Schlatter-kór fájdalommal, gyulladással és a térdkalács területénél tapintható duzzanattal járhat.

Patella baja vagy patella infera: ez egy olyan állapot, amikor a térdkalács alacsonyan helyezkedik el, és nem éri el a normális pozícióját. Ez általában korlátozza a térd hajlítását. Ezen állapotok közül néhány veleszületett lehet, míg mások az életkor előrehaladtával alakulhatnak ki.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes