X Értesülj kedvenc témáidról elsőkézből! Iratkozz fel hírlevelünkre!
https://www.helloladies.hu/ hírlevél feliratkozás

Biztonságos lakás babáknak: hogy ne kelljen aggódnod az esetleges sérülések miatt!

Így tedd bababiztossá a lakást!

helloladies.hu
hirdetes

Amikor csemeténk mászni kezd, nagyon fontos, hogy baba biztossá tegyük a lakást. Az első gyereknél még nem is gyanítjuk, hogy mennyi veszélyforrás van otthonunkban. Az a feladatunk, hogy ezeket megtaláljuk, és biztosítsuk, hogy csemeténk semmilyen sérülést ne szenvedjen, és értékes dolgaink is megússzák lehetőleg törés nélkül. Összeállítottunk egy listát arról, hogy mi mindenre kell figyelnünk a bababiztos környezet kialakítása érdekében!

Bababiztos lakás

Vigyázat! Konnektorok!


Ahhoz, hogy gyermekünk közvetlen környezetét biztosítsuk, mindenekelőtt konnektorvédőkre van szükség, melyből többféle létezik: ragasztócsíkkal rögzíthető, kulcsos konnektorvédő, un. vakdugó, és különböző márkanevekkel illetett konnektorvédők a Chicco-tól, Lindamtól. Ezzel az egyik veszélyforrást elkerülhetjük.


Más elektromos berendezéseket (tv, hifi) is áramtalanítani kell, ha nem használjuk. Nem lehetünk ott állandóan a baba nyomában. Meg különben is, mérhetetlen vágyat érez, ha gombokat és kapcsolókat lát. Nagyon hamar rájövünk arra, hogy a megelőzés a leghatékonyabb mód, hiszen nehéz lenne meggyőzni a kúszó-mászót ebben a korban arról, hogy az elektromos berendezések felfedezéséhez még túl kicsi. Tehát a stressz elkerülése érdekében egyszerűen csak húzzuk ki a készülék dugóját a konnektorból. Csemeténket így megvédhetjük az áramütéstől, amelyet egyébként oly sok technika iránt érdeklődő kis felfedező megtapasztalna. Ehelyett így megigézi őt a távirányítók hangerőt szabályozó gombja, azon kísérletezik. Ezt követően felfedezi a bekapcsoló gombot. És ha már be van kapcsolva a tv, akkor ismét hangerősítés következik…  

 

 

Tegyük biztonságossá a bútort!


Mivel már a baba megszületése előtt berendezzük a gyerekszobát, mindenképp előre kell gondolnunk, amikor gyermekünk kúszni-mászni fog. Különös tekintettel a mászó korára, amikor belekapaszkodik a bútorba, megpróbál felállni, illetve néha már fel is áll. Ezért nagyon fontos, hogy a falnál lévő szekrények biztosítva legyenek, ne boruljanak fel.

hirdetes


Ma már asztal sarok védőket és hasonlókat is be lehet szerezni a teljesebb biztosítás érdekében. Ezek kiválasztása közben mindenki eldöntheti, hogy mit tart hasznosnak vagy túlzásnak. Mindenesetre fontos a szekrényajtókat mind a konyhában, mind a fürdőszobában kúszó-mászóktól, totyogóktól zárva tartani, mert azok veszélyforrást jelenthetnek rájuk (mosószerek, mosogatószerek, samponok, szappanok és társaik). Ha a szekrényajtó mögött szemetes kuka található, akkor ezt is gyerekbarát övezetté kell átalakítani, mert a kuka iránt is kifejezett vonzalmat éreznek a tipegő-topogók. És ami még fájdalmat okozhat nekik, az a szekrény nyílásában felejtett ujjacskák, mely szerencsésebb esetben egy anyai puszival orvosolható.


hirdetes
Lépcsők és szobanövények


Ha lakásunkban vagy házunkban lépcsők vannak, hamar eljön az az idő, amikor a kis pelenkás lépcső-felfedezőútra indul. A gyermek leeshet a lépcsőről és rövidebb, hosszabb ideig tartó sérülést szerezhet. Ezért nekünk kell gondoskodni a lépcső biztonságossá tételéről. Például a klasszikus lépcső védőráccsal, melyet általában fából készítenek és az első lépcsőfokhoz rögzítenek. Ez csak a szülő által nyitható, jól záródó bababiztos zárszerkezettel rendelkezik. Meg kell még említenünk azokat a szülőket, akik a lépcsővédő rács mellőzése mellett döntenek, mondván, hogy a gyereknek meg kell tanulni a lépcső használatát, ehhez pedig gyakorlásra van szükség. Ebben az esetben fokozottabb figyelmet kell szentelnünk gyermekünknek.


A gyerekek előszeretettel tépkedik le a virágok leveleit, amikor először találkoznak velük. Ezen kívül gyakran előfordul, hogy a levél rángatása közben felborítják a növényt cserepestül, játszani kezdenek a virág földjével. Ezért érdemes virágainkat a gyerek számára elérhetetlen magasságba helyezni, és minél hamarabb megtanítani neki, hogy mire való a virág, és hogy a homokozás többnyire a játszóren történik.


A megfelelő mértékű elővigyázatosság és óvintézkedés mellett majdnem teljesen nyugodtak maradhatunk afelől, hogy gyermekünk biztonsággal indul el a lakásban felfedező útjára.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
482 676
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 921 559
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 125

Átlagos értékelés: 4.7