notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mit tehetek, ha bántják a gyerekemet az iskolában?

hirdetes

Bántják a gyerekemet az iskolában - mit tehetek?

helloladies.hu

A gyerekek sokszor kegyetlenebbek tudnak lenni egymás közt, mint a felnőttek. Kilométer hosszú cikket lehetne írni minderről, mi most mégis a főbb szempontokat vesszük át, és azok mentén próbálunk megoldást keresni, hogy az egyes támadások mégis hogyan védhetők ki.

Bántalmazás

Vékony, vastag, szemüveges, göndör hajú, szeplős vagy alacsony. Esetleg roma vagy zsidó származású. Mindannyian ismerjük ezeknek a szavaknak a pejoratív értelmét, de sokszor csak akkor szembesülünk a következményekkel, ha éppen a mi gyermekünket szemeli ki magának egy „kedves” osztálytárs vagy tanár, és kezdi a felsoroltak alapján kiközösíteni az adott osztályból. Gúnyneveket aggatnak a gyerekre, folyamatos lelki attrocitások érik, egyetlen nyugodt perce sincsen szerencsétlennek, amíg az intézmény falain belül van. Ami viszont még szomorúbb, hogy ezt a terhet cipeli aztán majd magával még nagyon hosszú ideig.

Nemes Jeles László

 

Pontosan úgy, mint az a valaki, akire nemrég az egész ország felfigyelt: ő Nemes jeles László. A Golden Globe-díj megnyerése után Oscarra jelölték a Saul fiát, a rendezőjéről pedig kiderült, hogy gyerekként folyamatos bántalmazásoknak volt kitéve a budai iskolában, ahová járt. Sokat szorongott, és ezért is lett ilyen visszafogott természetű. A tehetsége azonban felülmúlt minden korábbi negatív élményt, és utat tört magának a sikerhez.

Nem lehetetlen tehát felülemelkedni a fiatalkorban elszenvedett sérelmeken, mindössze piszok nehéz. Ahogyan az is, hogy megtanítsuk gyermekünknek, hogyan tud védekezni az alaptalan és sokszor szándékosan kegyetlen vádak ellen. Ugyanis ha valaki vörös hajú, vagy zsidó származású, vagy éppen tizenöt évesen fiú létére még mindig csak 150 centi, alapvetően nem képezhetné piszkálódás tárgyát. Mégis megszámlálhatatlan ilyen esettel találkozunk, vagy éltük át korábban mi magunk is. Ha viszont ehhez hasonló élményekben volt részünk, kötelességünk a legjobb tudásunk szerint terelgetni a gyerekünket, hogy lehetőleg ő már bele se fusson egy ilyesmibe, vagy ha mégis, akkor legalább már jórészt felvértezve érezhetjük magunkat korábbi tapasztalatainkból kiindulva.

hirdetes

Ehhez azonban mindenképpen szükséges az, hogy mi, szülők is rendben legyünk magunkkal; hogy bármilyen sérelmet is cipelünk a múltból, bármiféle teher is nyomja a vállunkat gyerekkorunkból, dolgozzuk föl, és próbáljuk meg elengedni. Ugyanis ha nem tesszük, a gyerekünk megérzi, és akaratlanul is, tudat alatt is megreked a fejlődése emiatt, és ő sem fogja tudni feldolgozni az iskolában elszenvedett sérelmeit.  

 

A pszichológus segíthet?

Sajnos elkerülhetetlen, hogy egyszer majd ki kelljen állnia magáért – méghozzá egyedül -, és ilyenkor nem hogy nem lehetünk ott vele, fogván a kezét, de nem is szabad. Neki kell megoldania a helyzetet, és ha az első kört sikeresen abszolválta, a következő érezhetően könnyebben fog majd menni. Így pedig egy tökéletesen működő kis rendszerben találhatja magát, ahol ott van anyu vagy apu a háttérben, de ő mégis képes megállni a saját lábán. És ez kellő önbecsüléssel vértezi fel a gyereket a továbbiakban.

hirdetes

Ha viszont oly’ mértékben eldurvultak a dolgok egy osztálytárssal vagy tanárral, hogy a helyzet már tarthatatlan, és semmi nem használt (szép szó, beszélgetés, szülőtárs bevonása, igazgató megkérdezése), akkor minden bizonnyal felmerül az intézményváltás gondolata. És itt jön a képbe a szülői felelősség – méghozzá vastagon. Ugyanis minden teher a mi vállunkra helyeződik át abban a pillanatban, amikor megengedjük gyermekünknek, hogy más iskolában folytassa a tanulmányait, vagy amikor meggyőzzük őt, hogy maradjon, és majd csak lesz valahogy. 

Sok esetben csak az idő múlásával derül fény arra, hogy a döntésünk helyes volt vagy helytelen. A gyerekek olyanok, mint a radar: mindent érzékelnek, mégpedig azonnal. És ha nem is tudják jól kifejezni magukat, de bennük marad az összes vita, bántás, sértés, a megalázottság érzete, és a meg nem értettség fájó tüskéje. Esetenként szakember bevonása lehet a jó megoldás, hogy a lélek sérülései ne akadályozzák a továbbiakban az egészséges fejlődést.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

2020-09-21

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

Sok ember azt gondolja, hogy az egyedüli gyerekek önzőek, elkényeztetettek és sok sztereotípia él velük kapcsolatban. Azt pedig pontosan tudják azok, akik így nőttek fel, hogy ezeket egyáltalán nem olyan könnyű megdönteni, lássuk tehát, milyen gyakori félreértések van velük kapcsolatban.

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

2020-07-29

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

Gyönyörű az idő, de a gyerek nem akar kint játszani a jó levegőn, hanem bent poshad a szobában? Ezzel a módszerrel garantáltan alig tudod majd beparancsolni!

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

2020-08-03

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

Ha figyelted mostanában a híreket, lehet, hogy a kezdés után néhány hónappal változik meg a helyzet. Mint minden más esetében, itt is a felkészülés a lényeg, és az, hogy megfelelően tájékoztasd a gyerekedet is arról, hogy mire számíthat ebben az évben!

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Nem bír felkelni a család? Itt a segítség!

2020-09-07

Nem bír felkelni a család? Itt a segítség!

Nyáron általában megváltoznak az alvási szokásaink, ez a nyár pedig még inkább más volt. Ha ti is hozzászoktatok, hogy sokáig fent maradtok, és nyugodtan aludtatok anélkül, hogy 6 órakor szólt volna az ébresztő, most pedig nehéz hozzászokni az új menetrendhez, adunk pár hasznos tanácsot, ami segíthet!

Ezekhez sosem illene hozzányúlnod más házában!

2020-09-21

Ezekhez sosem illene hozzányúlnod más házában!

Ha látogatóba mész valakihez, az alábbi illemszabályokat illik betartani, hogy te és a vendéglátód se kerüljön kellemetlen helyzetbe! Nézzük, mi az, amihez nem kellene nyúlnod!


Család gyerek Gyereknevelés Gyermeklélektan Iskola Nevelés Tanács