notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Biciklizzünk a gyerekkel együtt - de biztonságban!

hirdetes

Hogyan fogjunk neki a biciklizésnek gyerekkel a hátunk mögött? Tippek és tanácsok!

helloladies.hu

Ha kerékpározni szeretnénk, és vinnénk magunkkal a kis rosszaságot is, szükségünk lesz egy biciklis ülésre vagy egy erre a célra kialakított utánfutóra. Szülőként az elsődleges szempont a gyermekünk biztonsága, így hát nem mindegy, milyen módszert részesítünk előnyben, és hogy hogyan is kezdünk neki a többes számban való biciklizésnek.  

Biztonságos bringázás

Azok, akik nap, mint nap felpattannak a bringára, mert számukra ez egy életforma, vagy azok, akik szintén gyakran választják a kétkerekűt a négykerekű helyett, tudják jól, hogy ez a helyzet most más lesz. Ha ugyanis egy kisgyerekkel a hátunk mögött indulunk útnak, a felelősségérzetünk a duplájára nő, hiszen a legértékesebb kincsünket szállítjuk. Amennyiben azok közé tartozunk, akik ritkábban kerékpároznak, bizony még nagyobb problémát okozhat mindez, sőt, sokszor szinte leküzdhetetlen akadálynak érezhetjük.


Mindezeket figyelembe véve és szem előtt tartva összeszedtünk tíz olyan hasznos tanácsot, melyet mindenképpen érdemes megfontolni, mielőtt felpattanunk a biciklire a csemetével egyetemben.


1., alapvető idegesség


Ez teljesen természetes és érthető, ám jó, ha tudjuk, hogy a kicsik mindent megéreznek – még ha nem mondjuk ki, akkor is. Ez azonban egy normális folyamat része, mely a rutinnal majd eltűnik – főleg, ha már elsőre is körültekintően járunk el. Az első pár út lehet, hogy egy kicsit idegtépő lesz, de hamarosan megszokjuk majd az érzést, hogy bizony, most már egy gyermek is van a fedélzeten.

A jókedv, jó hangulat, melyet a kerékpározás teremt, segít elűzni az aggodalmainkat.


2., gyakorlás


Ha nem vagyunk gyakorlott bringások, sebaj, akkor sincs veszve semmi. Azt viszont gondoljuk végig, hogy mi is ilyenkor a teendő. Ha el szeretnénk indulni úgy, hogy nincs rutinunk, nagyobb valószínűséggel esünk el, mintha már gyakoroltunk. Vagyis a konklúzió: gyakoroljon mindenki, mielőtt beülteti maga mögé a gyerekét.

hirdetes

Utánfutós verzió

 

3., egyedül, szabadon


Mielőtt nekiállnánk, hogy akkor most hajrá, mert már van elég rutinom, próbáljunk először egyedül boldogulni. És ami még nagyon fontos: ha nincs gyakorlatunk, az első alkalommal soha, de soha ne vigyük magunkkal a csemetét!


4., a krumpliszsák-effektus


Nem gond a rutintalanság, még csak nem is szégyellnivaló, de álljunk is meg itt egy szóra. Senki nem mondta, hogy kötelező mindent elsőre tudnunk, így hát egész nyugodtan fogjunk meg egy méretesebb zsák krumplit, vagy bármit, ami nagyjából egyező gyermekünk súlyával, tegyük be szépen a kis utánfutóba, és furikázzunk vele a városban úgy, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Rutint ad, és növeli az egyensúlyérzékünket!


5., lassú indulás


Azaz: minek rohanjunk? Hisz nem kerget a tatár. Időnk, mint a tenger, és ha eljön az ideje, hogy már élesben próbáljuk ki magunkat és tudásunkat, már nyugodtak lehetünk üléssel vagy utánfutóval is. Tervezzük meg az utat, és elsőre soha ne bízzuk el magunkat – vagyis válasszunk egy rövidebb útvonalat. Legyünk óvatosak, hagyjunk magunknak időt a megszokásra, és keressünk olyan helyeket, ahol jó minőségű az út.


6., az útvonalak megválasztása


A forgalomban való kerékpározás ijesztő lehet nem csak elsőre, sokadik alkalommal is. Próbáljuk elkerülni a főutakat, és azt az időszakot, amikor csúcsforgalom van. Minden bizonnyal van az ismeretségi körben olyan valaki, akinek ebben már van némi tapasztalata (mármint hogy hogyan is tekerjünk gyerekkel együtt), és az ő tanácsait érdemes megfontolnunk.

hirdetes

Első ülés

7., legyünk jó kondiban


Az edzettség nem azt jelenti, hogy minden reggelt a hasunkon lévő kockák számolgatásával kellene kezdenünk, de bizony azt igen, hogy nem lehetünk tunyák. Igenis tessék fittnek lenni és naprakésznek ilyen szempontból, mert a gyerekkel együtt való biciklizés két pillanat alatt leszívja minden energiánkat, ha előtte nem sportoltunk semmit.


8., gyermekünk biztonsága


Alapvető fontosságú, és ha már odáig merészkedtünk, hogy vettünk egy biciklis ülést a lurkónak, vagy egy utánfutót, akkor mindenképpen olvassuk el a leírást/tájékoztatót, amit a gyártó mellékelt az adott darabhoz. Mindig győződjünk meg arról, hogy a kicsi jól be van-e kötve, és minden szíj, öv, csat megfelelően működik.


9., a gyerek elhelyezkedése (elöl vagy hátul)


A biciklis ülések is többfélék: lehet őket előre, és lehet hátulra is szerelni. Ettől függően automatikusan máshová kerül a súlypontunk, amint elindulunk – vagyis nem árt ezt is belekalkulálni a történetbe, és gyakorolni.


10., Hakuna matata!


Most már sínen vagy. Ha a fentiekre odafigyeltél, és mindent gondosan betartottál, nem érhet meglepetés. Innentől már csak egy dolgod van: élvezni a nagy kerékpáros túrákat, melyet most már gyermekeddel együtt tehetsz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Nem bír felkelni a család? Itt a segítség!

2020-09-07

Nem bír felkelni a család? Itt a segítség!

Nyáron általában megváltoznak az alvási szokásaink, ez a nyár pedig még inkább más volt. Ha ti is hozzászoktatok, hogy sokáig fent maradtok, és nyugodtan aludtatok anélkül, hogy 6 órakor szólt volna az ébresztő, most pedig nehéz hozzászokni az új menetrendhez, adunk pár hasznos tanácsot, ami segíthet!

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

2020-05-28

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

Az etikett nagyon fontos, nem számít hány éves valaki. Szülőként a te felelősséged, hogy megtanítsd a gyerekedet a megfelelő viselkedésre. Így nem csak te kímélheted meg magad kellemetlen helyzetektől, de a gyereknek is csak előnye származik belőle. De mik azok a szabályok, amiket minden szülőnek meg kellene tanítania?

Mennyire hagy majd mély nyomot ez az időszak a gyerekeinkben?

2020-05-20

Mennyire hagy majd mély nyomot ez az időszak a gyerekeinkben?

A gyerekeink nem fognak emlékezni bizonyos leckékre, amit tanítottunk nekik, vagy bizonyos veszekedésekre, ami ezen időszak alatt történt, arra viszont kétségtelenül emlékezni fognak, hogyan érezték magukat, ebben pedig a szülőknek nagy szerepük van.

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen felnőttként!

2020-06-10

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen...

Mi az a pénzügyi tudatosság? Egy fenntartható módja, ahogy a pénzünkkel bánunk. Ha azt akarod, hogy a gyereked sikeres legyen felnőttként, akkor érdemes már korán megtanítani erre, hozzászoktatni néhány dologhoz a pénzzel kapcsolatban. Ebben a cikkben megmutatjuk, mik azok a fontos módszerek, elvek, amikre mindenképp tanítsd meg a gyerekedet!

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz gyereket

2020-07-01

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz...

Egyre több az olyan nő, aki nem vállal gyereket. Ez lehet, hogy meglep néhány újdonsült anyukát, aki épp egy izgő-mozgó babáról gondoskodik, de a valóság az, hogy tudományos szempontból ha valaki úgy dönt, hogy nem lesz gyereke, igazából jó ötlet. Ha ezt az oldalát megértetted és áttérünk a személyes szempontra, még több értelme lesz.


Anya Apa Család gyerek