notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Biztonságos sütés-főzés gyerekekkel

hirdetes

Sütés-főzés gyerekekkel

helloladies.hu

A gyerekek rendszerint nagyon szeretnek sütni, főzni, kuktáskodni. Ez is egy tanulási folyamat, amely során jobban felfedezik az ételek és az ételkészítés világát. Vond be már egészen kis kortól a gyerekeket ebbe a folyamatba.

Vidám sütés-főzés gyerekkel

Kisgyerekekkel

Már a kis ovisok is biztonsággal bevonhatók az ételkészítésbe, de természetesen csak olyan feladatokkal, amelyek távol esnek az éles tárgyaktól, és a forró gáztűzhelytől. Ilyen korban érdemes olyan feladatokat adni a gyerekeknek, amelyeket könnyen meg tudnak csinálni, mégis van benne újdonság, vagy éppen egy kis kreativitás. Nagyon szeretik például a tészták gyúrását, formákkal való kiszaggatását, vagy épp az ételek keverését, na és persze a kóstolást. Így akár olyan ételek elkészítésében is segíthetnek, amelyeknek a nagy részét a szülő, vagy éppen egy nagyobb testvér végez majd el. Ilyen lehet a palacsinta tészta kikeverése, a hozzávalók beleöntése (ilyenkor célszerű előre kimérni a hozzáadandó mennyiséget, nehogy túl sok kerüljön bele), a fasírt, vagy épp a túrógombóc összegyúrása. A lehetőségek száma szinte végtelen.


Termmészetesen minden elővigyázatosság ellenére is előfordul, hogy az ilyen helyzetekben is történnek balesetek, amire nem árt felkészülnünk, mielőtt gyermekeinkkel a konyhában tüsténtkedünk! 

A sütés és a főzés

Iskolás korú gyerekeknél már komolyabb részvételre is lehetőség van. Mielőtt azonban a tűzhely, vagy a sütő közelébe engednénk, tartsunk egy kis balesetvédelmi oktatást. Először érdemes a gyereknek végignézni a biztonságos főzés folyamatát, és utána már remélhetőleg nem lesz belőle probléma.

hirdetes


Tökéletes feladat a gyerekeknek: kavargatás

 

Késhasználat

Legelőször vajazókést adjunk a gyerekek kezébe, és mindenképpen szülői felügyelet mellett gyakoroltassuk a vágást. Először csak félbe, vagy negyedbe vágjanak gyümölcsöket, vagy zöldségeket, de akár kezdheti egészen a legelején, a vaj vágásával is.

hirdetes

Feladatok kiosztása

A főzési sütési folyamatok nem egyformák, nem mindegyik való néhány gyerektípusnak. Az energikus, nyughatatlan gyerekeknek nem ajánljuk a precizitást, és óvatossági munkát igénylő feladatokat. Ilyen például az aprítás, vagy a szeletelés. Nekik inkább arra van szükségük, hogy valami látványos, energiát igénylő feladatot végezzenek. Ez lehet például a kavargatás, vagy a tészta gyúrása. A nyugodt, megfontolt gyerekeknek viszont pont, hogy a vágási, díszítési feladatok valók, illetve a méricskélés. Tehát saját gyerekünk természetéhez igazodva adjunk feladatokat.

Fő a játék

Hiába komoly munka a sütés, vagy a főzés, az a jó, ha a gyerekek számára játékos formában tudjuk tovább adni. És természetesen a dicséret sem maradhat el, ami megilleti a kis kuktákat. A kisebb gyerekeket már a kóstolással is játékosan bevonhatjuk a főzésbe.


Csak óvatosan a késsel

 

Ha mégis megsérül

Bármilyen elővigyázatosak vagyunk, még mi felnőttek is megégetjük, megvágjuk magunkat néha. Ez pedig fokozottan igaz a gyerekekre, akik valószínűleg kevésbé figyelnek oda. Égési sérülés esetén a hűtés az első feladat. A hideg csapvíz bőven elég rá, nem kell mélyfagyasztott borsó, vagy jégaku. Utána érdemes olyan kenőccsel bekenni ami speciálisan égési sérülésekre való, mert ez hűt és fertőtlenít egyszerre. Ha elvágja a kezét a késsel, akkor azonnal mossuk le testhőmérsékletű vízzel. Nézzük meg mennyire súlyos a sérülés. Ha túl nagy, vagy nem áll el a vérzés, akkor forduljunk orvoshoz. Ha sikerül elállítani a vérzést, vagy ha nem komoly a sérülés, akkor fertőtlenítsük le és steril anyag segítségével kössük le.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

8 program gyerekeknek a nyárra

2020-06-24

8 program gyerekeknek a nyárra

Ebben a cikkben olyan elfoglaltságokat gyűjtöttem össze, amelyekkel le lehet foglalni a gyerekeket, miközben nem csak szórakoztatja, fejleszti is őket.

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

2020-06-25

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

Az olvasás remek időtöltés, akár magától olvas valaki, akár felolvasnak neki. Ebben a cikkben gyerekeknek való könyveket gyűjtöttem össze, több korosztályban!

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

2020-08-03

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

Ha figyelted mostanában a híreket, lehet, hogy a kezdés után néhány hónappal változik meg a helyzet. Mint minden más esetében, itt is a felkészülés a lényeg, és az, hogy megfelelően tájékoztasd a gyerekedet is arról, hogy mire számíthat ebben az évben!

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

2020-07-29

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

Gyönyörű az idő, de a gyerek nem akar kint játszani a jó levegőn, hanem bent poshad a szobában? Ezzel a módszerrel garantáltan alig tudod majd beparancsolni!

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

2020-09-21

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

Sok ember azt gondolja, hogy az egyedüli gyerekek önzőek, elkényeztetettek és sok sztereotípia él velük kapcsolatban. Azt pedig pontosan tudják azok, akik így nőttek fel, hogy ezeket egyáltalán nem olyan könnyű megdönteni, lássuk tehát, milyen gyakori félreértések van velük kapcsolatban.


Anya Anyaság Apa Család Fejlesztő Főzés gyerek Gyereknevelés Kisfiú Kislány Konyha Nevelés