Biztonságos sütés-főzés gyerekekkel

Sütés-főzés gyerekekkel

helloladies.hu

A gyerekek rendszerint nagyon szeretnek sütni, főzni, kuktáskodni. Ez is egy tanulási folyamat, amely során jobban felfedezik az ételek és az ételkészítés világát. Vond be már egészen kis kortól a gyerekeket ebbe a folyamatba.
 

Vidám sütés-főzés gyerekkel

Kisgyerekekkel

 

Már a kis ovisok is biztonsággal bevonhatók az ételkészítésbe, de természetesen csak olyan feladatokkal, amelyek távol esnek az éles tárgyaktól, és a forró gáztűzhelytől. Ilyen korban érdemes olyan feladatokat adni a gyerekeknek, amelyeket könnyen meg tudnak csinálni, mégis van benne újdonság, vagy éppen egy kis kreativitás. Nagyon szeretik például a tészták gyúrását, formákkal való kiszaggatását, vagy épp az ételek keverését, na és persze a kóstolást. Így akár olyan ételek elkészítésében is segíthetnek, amelyeknek a nagy részét a szülő, vagy éppen egy nagyobb testvér végez majd el. Ilyen lehet a palacsinta tészta kikeverése, a hozzávalók beleöntése (ilyenkor célszerű előre kimérni a hozzáadandó mennyiséget, nehogy túl sok kerüljön bele), a fasírt, vagy épp a túrógombóc összegyúrása. A lehetőségek száma szinte végtelen.


Termmészetesen minden elővigyázatosság ellenére is előfordul, hogy az ilyen helyzetekben is történnek balesetek, amire nem árt felkészülnünk, mielőtt gyermekeinkkel a konyhában tüsténtkedünk! 

 

A sütés és a főzés

 

Iskolás korú gyerekeknél már komolyabb részvételre is lehetőség van. Mielőtt azonban a tűzhely, vagy a sütő közelébe engednénk, tartsunk egy kis balesetvédelmi oktatást. Először érdemes a gyereknek végignézni a biztonságos főzés folyamatát, és utána már remélhetőleg nem lesz belőle probléma.

hirdetes

 


Tökéletes feladat a gyerekeknek: kavargatás

 

Késhasználat

 

Legelőször vajazókést adjunk a gyerekek kezébe, és mindenképpen szülői felügyelet mellett gyakoroltassuk a vágást. Először csak félbe, vagy negyedbe vágjanak gyümölcsöket, vagy zöldségeket, de akár kezdheti egészen a legelején, a vaj vágásával is.

 

Feladatok kiosztása

 

A főzési sütési folyamatok nem egyformák, nem mindegyik való néhány gyerektípusnak. Az energikus, nyughatatlan gyerekeknek nem ajánljuk a precizitást, és óvatossági munkát igénylő feladatokat. Ilyen például az aprítás, vagy a szeletelés. Nekik inkább arra van szükségük, hogy valami látványos, energiát igénylő feladatot végezzenek. Ez lehet például a kavargatás, vagy a tészta gyúrása. A nyugodt, megfontolt gyerekeknek viszont pont, hogy a vágási, díszítési feladatok valók, illetve a méricskélés. Tehát saját gyerekünk természetéhez igazodva adjunk feladatokat.

 

Fő a játék

 

Hiába komoly munka a sütés, vagy a főzés, az a jó, ha a gyerekek számára játékos formában tudjuk tovább adni. És természetesen a dicséret sem maradhat el, ami megilleti a kis kuktákat. A kisebb gyerekeket már a kóstolással is játékosan bevonhatjuk a főzésbe.

 


Csak óvatosan a késsel

 

Ha mégis megsérül

 

Bármilyen elővigyázatosak vagyunk, még mi felnőttek is megégetjük, megvágjuk magunkat néha. Ez pedig fokozottan igaz a gyerekekre, akik valószínűleg kevésbé figyelnek oda. Égési sérülés esetén a hűtés az első feladat. A hideg csapvíz bőven elég rá, nem kell mélyfagyasztott borsó, vagy jégaku. Utána érdemes olyan kenőccsel bekenni ami speciálisan égési sérülésekre való, mert ez hűt és fertőtlenít egyszerre. Ha elvágja a kezét a késsel, akkor azonnal mossuk le testhőmérsékletű vízzel. Nézzük meg mennyire súlyos a sérülés. Ha túl nagy, vagy nem áll el a vérzés, akkor forduljunk orvoshoz. Ha sikerül elállítani a vérzést, vagy ha nem komoly a sérülés, akkor fertőtlenítsük le és steril anyag segítségével kössük le.


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Címlapon Mutatunk néhány igazán különleges, tél inspirálta körmöt!
2018.11.26. Trend és stílus
A legszebb tél inspirálta körmök, amiket imádni fogsz Legújabb cikkek Te tudod, milyen a hormontípusod? Te tudod, milyen a hormontípusod? Csodálatos pasztell körmök
2019.03.21. Trend és stílus
Csodálatos pasztell körmök 11 jel, hogy a kapcsolat a végét járja
2019.03.21. Párkapcsolat
11 jel, hogy a kapcsolat a végét járja
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 152

Átlagos értékelés: 5.0