notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miről kapta a nevét a Bluetooth technológia?

Miről kapta a nevét a Bluetooth technológia?

helloladies.hu
hirdetes

A Bluetooth a XXI. század egyik meghatározó vezeték nélküli technológiájává vált – megannyi szórakoztató elektronikai eszköz létezik, amit így kapcsolhatunk okostelefonjainkhoz, számítógépeinkhez, vagy más eszközökhöz. De elgondolkodtál már azon, hogy vajon honnan kapta a nevét? Cikkünkben most ezt a kérdést járjuk körül!

Miről kapta a nevét a Bluetooth technológia?

Hogy működnek a Bluetooth eszközök?


A Bluetooth egy olcsó rádiókommunikációs technológia, ami lehetővé teszi a rövidtávú, vezeték nélküli adatátvitelt a kompatibilis eszközök között. A Bluetooth-ot azért hozták létre, hogy az akkumulátorral működő, hordozható készülékek kommunikálni tudjanak egymással. A Bluetooth eszközök rádióhullámokat használnak a kommunikációra – minden kompatibilis készülékben van egy Bluetooth chip, amihez egy rádióeszköz és külön szoftverkód is tartozik. Amikor két vagy több eszköz között Bluetooth kapcsolat jön létre, az egyetlen készülék veszi fel a mester szerepét, a többi pedig alárendeltként működik.


Na jó, de honnan származik a Bluetooth neve?


A „Bluetooth” szó jelentése „kék fog”. A technológia egy középkori dán királyról kapta a nevét, egész pontosan a I. Haraldról, akit dánul Harald “Blåtand” Gormssonnak hívtak, és a 900-as években uralkodott. A Blåtand valójában egy becenév, ami „Kékfogút” jelent, tehát „Kékfogú Harald király, vagyis angolul „King Harald Bluetooth”.
Bizonyos források szerint a királynak volt egy elhalt, kékes foga, és erről kapta becenevét, habár ezt sosem sikerült megerősíteni. Egyesek szerint csupán rosszul fordították a Blåtand szót, ami egy sötét bőrű emberre is utalhat.

hirdetes


Nos rendben, de miért pont róla kapta a nevét ez a technológia, ami több, mint ezer évvel a király uralkodása után jött létre? Mi köze van az ő kék fogának ahhoz, hogy mi hogyan sugárzunk zenét a hordozható hangfalainkra?


A történet 1996-ban kezdődik, amikor a Nokia, az Intel és az Ericsson rövidtávú rádiótechnológiákat igyekeztek kifejleszteni. Az Intel a Business-RF, az Ericsson az MC-Link, a Nokia pedig a Low Power RF nevű technológián dolgozott. Természetesen hamar egyértelművé vált, hogy egyetlen közös, mindennel kompatibilis rövidtávú vezeték nélküli technológia sokkal hasznosabb lenne, mint három vagy több egymással versengő alternatíva. Így hát ez a három fél összeállt, és megalapították a Special Interest Groupot (SIG), hogy létrehozzanak egyetlen közös szabványt.


1997 nyarán aztán Jim Kardach, aki akkor az Intelnél dolgozott beült egy kocsmába Sven Mattissonnal, aki az Ericsson csapatát erősítette. Ott aztán elkezdtek a történelemről beszélgetni, és Mattisson megemlített egy könyvet, amit nemrég olvasott ki. Ez a könyv a Röde Orm (magyar kiadásban Vikingek I. és II. címen lehet rátalálni) volt Frans G. Bengtssontól, ami a dán király, Kékfogú Harald uralkodásáról szól. A beszélgetés után Kardach utána olvasott a témának Gwyn Jones „A history of the Vikings” („A vikingek története”) című könyvében – ekkor fedezte fel, hogy hogyan egyesítette I. Harald király a skandináv népeket.


Kardach később előállt az ötlettel, hogy a SIG fedőneve legyen Bluetooth. Egy évtizeddel később a következővel magyarázta a választását:


„A Bluetooth-t a X. századi dán királytól, Kékfogú [Bluetooth] Haraldtól vettük át; aki arról lett híres, hogy egyesítette Skandináviát, éppen úgy, ahogyan mi is szerettük volna egyesíteni a PC és mobiltelefon-ipart egy rövidtávú vezeték nélküli kapcsolattal”


A marketingcsapatnak nagyon megtetszett a Bluetooth megnevezés, így a fedőnév végül technológia hivatalos neve maradt.


A Bluetooth logó eredete


A fentiek után talán nem meglepő, hogy a Bluetooth technológia logójának is köze van az északi kultúrához. A logó valójában I. Harald Király nevének kezdőbetűiből, a Hagall (ᚼ), és a Bjarkan (ᛒ) karakterekből áll össze, amik a fiatal Futhark írásrendszerhez tartoznak. Ezek a skandináv rúnák a 900 században voltak használatosak, amikor Kékfogú Harald is uralkodott.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ételek, amik még rosszabbá tehetik az ekcémát

2020-01-24

Ételek, amik még rosszabbá tehetik az ekcémát

Az ekcéma egyre több embert érint, ezért érdemes megismerni a kiváltó okokat, ételeket és a lehetséges otthoni kezelési módokat, amik segíthetnek a betegségen.

4 alkalom, amikor soha ne vásárolj!

2020-01-23

4 alkalom, amikor soha ne vásárolj!

Vannak olyan napok, események vagy történések, amikor egyszerűen nem lenne szabad vásárolni - hiszen olyan dolgokat vehetünk meg, amire nincs is szükségünk. Nézd meg, melyek ezek!

Ha teljesen kiégtél, és nincs már meg benned a szikra, szerezd vissza!

2019-12-10

Ha teljesen kiégtél, és nincs már meg benned a szikra, szerezd vissza!

Érezted már úgy valaha, hogy elvesztetted a szikrát magadból, ami ösztönöz, hogy felkelj reggelente? Hogy nem számít mit teszel, a dolgok egyszerűen nem úgy alakulnak, ahogy te szeretnéd… Nincs benned semmi lelkesedés, inspiráció, nem is haladsz a dolgaiddal és elégedetlen vagy azzal, amilyen irányt az életed vesz… De miért történik ez? Hogy tudod

8 dolog, amire a konyhai robotgépedet használhatod

2020-01-14

8 dolog, amire a konyhai robotgépedet használhatod

Annyi konyhai eszköz van a boltokban napjainkban, hogy választani is nehéz közülük egyszerűen nincs az a konyha, ahol ennyi minden elférne. A jó hír, hogy nincs is szükségünk ennyi mindenre, kivéve egy dolgot, ami a konyhai robotgép. Azt tudjuk, hogy alkalmas dolgok felaprítására, de ez közel sem minden, mert számtalan egyéb funkciója van, egyszerű

Mennyire veszíted el a fejedet a csillagjegyed szerint?

2019-11-13

Mennyire veszíted el a fejedet a csillagjegyed szerint?

Habár időnként mindannyian elveszítjük a fejünket, megtanulhatjuk, hogy kezeljük a dühünket ahelyett, hogy engednénk, hogy átvegye az irányítást az életünk felett. Manapság sok dolog felhúzhat minket, és minden embert más dühít fel, erre pedig az is hatással van, hogy milyen csillagjegyű. Most azt nézzük meg, hogy melyik jegyet mi teszi mérgessé,

5 dolog, amit könnyedén tönkre tehet egy hideg kocsi

2020-01-14

5 dolog, amit könnyedén tönkre tehet egy hideg kocsi

Ha hozzánk hasonlóan gondolkodsz, akkor néha te is a kocsiban hagysz éjszakára olyasmit, amire szükséged van például munkában és reggel nem akarod újra összepakolni, vagy biztos akarsz lenni benne, hogy nem marad otthon. Ez a legtöbb esetben okos dolog, de a hideg beköszöntével változtatnunk kell bizonyos szokásainkon.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
372 465
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
372 465
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 73

Átlagos értékelés: 4.9