notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Diszlexia - mit tehetünk ellene?

hirdetes

Diszlexia – mit tudni róla?

helloladies.hu

Nem új keletű probléma a diszlexia, mely sokak életét keserítette meg egészen addig, amíg fel nem ismerték. Ma már – ha szerencsénk van, és az iskola is megértő – helyén kezelik a diszlexiásokat is, és nem ufóként tekintenek rájuk, mikor kiderül, hogy bizony egyes betűket felcserélnek, a helyesírásuk nem az igazi, vagy hirtelen nem jut eszükbe, melyik a jobb és melyik a bal kezük.

Diszlexia

Az iskoláskorú magyar gyerekek közül minden 10. diszlexiás. Ez már elég nagy szám ahhoz, hogy komolyan vegyék a problémát, és foglalkozzanak vele. Okai lehetnek örökletes tényezők, magzati korban vagy a születés során szerzett sérülések és későbbi betegségek, vagy szerzett diszlexia, melynek kialakulásáért környezeti hatások, lelki tényezők okolhatók. Abban mindenesetre egyetértenek a szakértők, hogy nagyjából egyenlő arányban felelősek a felsoroltak a diszlexia kialakulásáért.

Tudnunk kell, hogy a diszlexia nem betegség. Az ezzel a problémával élők azonban alapból másként gondolkodnak a világról, másként értelmeznek információkat. Az olvasási nehézségeik miatt nehezebben tudnak beilleszkedni az iskolai környezetükbe, ahol számtalan ellenállásba és meg nem értettségbe belefuthatnak. És bele is futnak sajnos.

Ezzel párhuzamosan viszont erősödnek más képességeik, mint például a kreativitásuk, az intuíciójuk, könnyebben meglátják az összefüggéseket.

A diszlexia tünetei közé sorolhatjuk az alábbiakat:


- betűtévesztések, melyek a hasonló formájú betűnél vehető észre (b és d, f és t)

- betűtévesztések a betűk hangzása miatt (g és k, b és p)

- betűk sorrendjének felcserélése (lába és bála)

- iránytévesztés

- betűk hozzáadás vagy elhagyása egyes szavaknál (bögre és böre)

- az esetenként ismeretlen szavak helyett egy olyat olvas fel a gyerek, melyet viszont már ismer

hirdetes

- gyakran olvashatatlan íráskép

- helyesírási problémák, melyek felnőttkorban is megmaradnak

- nyelvtanulási nehézség

- jobb kéz és bal kéz gyakori összekeverése, mely később a vezetésnél gondot okozhat

- térbeli tájékozódási nehézség

Ha a gyerek diszlexiás, gyakran betársul mellé a diszgráfia (írási nehézség) vagy a diszkalkulia (számolási nehézség) is. 

 

Bármi is legyen azonban az oka, hogy egyes gyerekek a fenti gondokkal küzdenek az iskolában, komoly hátrányok érhetik őket, ha nincsen helyén kezelve a probléma, ugyanis jócskán lemaradhatnak társaikhoz képest. Az, hogy egy diszlexiás gyerek képes legyen lépést tartani nem diszlexiás barátaival, osztálytársaival, jelentős többletenergiát jelent számára, hiszen ők egy iskolai nap végére fáradtabbak, mint a többiek, és kevesebb energiájuk marad játékra, pihenésre. Gyakran frusztráltak vagy kimerültek, és olyan tevékenységeket, kikapcsolódási lehetőségeket keresnek maguknak, mely viszonylag kevés energia-befektetéssel történik: tévézés, számítógépezés stb.

Ha pedig szembesülnek azzal a ténnyel, miszerint társaik kiközösítik őket, vagy butának és lustának csúfolják őket, még rosszabbul érezhetik magukat, és komoly lelki problémák alakulhatnak ki náluk.

hirdetes

És ekkor kezdődhetnek az igazi gondok, melyek a következőképpen nyilvánulhatnak meg:


- megpróbálnak kitűnni valamivel a többiek közül, vagyis pl.: bohóckodnak, szemtelenkednek

- hanyagolják a tanulást

- szorongás és agresszió jelentkezik a gyereknél

- romlik az önértékelése

- nincs lelkiereje, kitartása egyes feladatok megoldásához

A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek később, felnőtt korukban is komoly problémákkal nézhetnek szembe, hiszen nem lesz megfelelő önértékelésük, önbizalmuk, sikerük az élet egyes területein. Sokkalta érzékenyebben reagálnak dolgokra, mint társaik.

Így hát szülőként hatalmas nyomás feldolgozni mindezt, és ezek ellenére is kitartóan és céltudatosan terelgetni a gyereket a megfelelő irányba, ihletet merítve abból, amit mi, szülők már egyszer, anno átéltünk. Hiszen bizonyára mindannyian túlestünk olyan – mára már megoldott – problémákon, melyek csak erősebbé tettek, pedig gyerekként rosszul éltük meg. Ezért is kell a lehető legtöbb támogatást nyújtani a gyerekeinknek, ha diszlexiások, hogy igen, vannak gondok, de szerencsére létezik rá megoldás – még ha nem is feltétlenül egyszerű.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

2020-08-03

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

Ha figyelted mostanában a híreket, lehet, hogy a kezdés után néhány hónappal változik meg a helyzet. Mint minden más esetében, itt is a felkészülés a lényeg, és az, hogy megfelelően tájékoztasd a gyerekedet is arról, hogy mire számíthat ebben az évben!

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

2020-09-21

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

Sok ember azt gondolja, hogy az egyedüli gyerekek önzőek, elkényeztetettek és sok sztereotípia él velük kapcsolatban. Azt pedig pontosan tudják azok, akik így nőttek fel, hogy ezeket egyáltalán nem olyan könnyű megdönteni, lássuk tehát, milyen gyakori félreértések van velük kapcsolatban.

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

2020-07-29

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

Gyönyörű az idő, de a gyerek nem akar kint játszani a jó levegőn, hanem bent poshad a szobában? Ezzel a módszerrel garantáltan alig tudod majd beparancsolni!

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

2020-06-25

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

Az olvasás remek időtöltés, akár magától olvas valaki, akár felolvasnak neki. Ebben a cikkben gyerekeknek való könyveket gyűjtöttem össze, több korosztályban!

8 program gyerekeknek a nyárra

2020-06-24

8 program gyerekeknek a nyárra

Ebben a cikkben olyan elfoglaltságokat gyűjtöttem össze, amelyekkel le lehet foglalni a gyerekeket, miközben nem csak szórakoztatja, fejleszti is őket.


Anyaság Betegség Család Egészséges táplálkozás Fejlesztő gyerek Gyereknevelés Gyermeklélektan Kisfiú Kislány Tanulás