Ilyen a tökéletes játszóhely és játéktér otthon

Durva baleseteket kerülhetsz el, ha biztonságos a gyerek játéktere és játszóhelye

helloladies.hu

Milyen az ideális, biztonságos játszóhelye gyermekünknek? Mire menjünk, a szépségre, esztétikára vagy a kényelemre és hasznosságra? Egyáltalán összehozhatók lehetnek az igények a mindennapi életünkkel? Ha igen, akkor hogyan? Ezekre kerestük a választ.

Biztos, hogy jól alakítottad ki a gyerekek játszóterét, játékhelyét?

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Persze a szavak jó értelmében. Ha játékról van szó, akkor egyértelműen kijelenthetjük, hogy kötelező napi feladat minden gyerekes család életében, mint ahogy a vele járó játéktér kialakítása és a rumli kezelése is. Születése után, ahogy növekszik kisbabánk egyre nagyobb igénye van a foglalkozásra és ezzel egyidőben a térre is, ahol mindezt véghez lehet vinni.

 

Sokáig nem okoz a háztartásban komoly gondot, hogy gondoskodunk kell a gyerekek napi játék adagjáról, de amint elindul a mozgásos fejlődés, jobb felkészülni és biztonságossá, ám ugyanakkor barátságossá és családbaráttá tenni a megfelelő játékteret. Az, hogy ezt miként visszük vége, mennyire lehetünk kreatívak nagyban függ a gyerekek fejlődési szakaszaitól. Íme hát, mit érdemes tudni, mielőtt a család teljes havi fizetését méregdrága megoldásokra költjük.

 

 

Nem csak a kreativitás fontos a játszóhely kialakításában

 

Az egy év körüli kisgyereket már nem elégíti ki, ha egész nap csak az elkerített szobarészben vagy egy járókában játszik. A mozgás igénye megnő és teljesen természetes, hogy felébred benne a vágy, hogy megismerkedjen a lakással. Ez érdemes vigyázó tekintetünk mellett engedni is neki, hiszen minél gyakorlottabban közlekedik a saját térben, annál nagyobb biztonsággal tanulja meg, amit előbb-utóbb meg kell neki tanulnia a környezetben való létezésről.


Hogyan védhetjük meg őt az esetleges veszélyektől? Hogyan lehet biztosítani a magunk nyugalmát és azt, hogy a gyerek továbbra is tudjon játszani?

 

Ha a kisgyereknek amúgy is van kialakult saját játszórésze, akkor azt mindenképpen őrizzük meg, tartsuk fent neki a későbbiekben is. De legyen a napnak egy bizonyos szakasza, időszaka, amikor segítségünkkel meg lehet ismerkedni a lakás többi részével. Nem ajánlatos felszámolni a jól bevált játszóhelyet, mert úgy nem tanulja meg, hogy mivel szabad játszania és mivel nem. Ha mindennap szánunk rá időt, hogy felfedezhessen a környezetét, akkor hamar meg tudja tanulni, hogy mi az, amihez hozzányúlhat és mi az, amihez nem és miért.

 

Nyilvánvalóan sok beszélgetés, türelem kell ehhez az időszakhoz, de a szakértői tapasztalatok szerint a gyerekek, ha konzekvensek velük a szülők, akkor hamar megtanulják elfogadni a lakásban érvényes szabályokat és szokásokat.

 

 

A következetesség legyen fontos a játszóhely kialakításánál is

 

A naponta rendszeresen eltöltött óráknak az lesz az eredménye, hogy a szülői kötődés és bizalomerősítés mellett az 1 év körüli kisgyerek napközben nyugodtabban fog játszani, mert tudja, hogy a napjában benne lesz az apai vagy anyai biztonságos felfedezés élménye is.

 

Másfél-két éves kor körül megfigyelhető, hogy a szülők által felállított szabályok már rögzülnek. Azok a kisgyerekek, akik megtapasztalták a saját tér biztonságát és megkapták a lehetőséget a szűk környezet felfedezésére is, sokkal magabiztosabban és megbízhatóbban közlekednek a későbbi közösségi terekben is.

 

A szépség mellett tehát a biztonságnak és a praktikumnak van inkább szerepe.  Elsődleges dolog, hogy kövessük a fokozatokat: először hozzuk létre azt a kis kuckós részt, ami a későbbiekben a gyerek és család nyugalmát is szolgálja. Ebben a kis játszósarokban érdemes elhelyezni minden korosztályos


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Anya Anyaság Apa Baba Család Fejlesztő gyerek Gyereknevelés Kisbaba Kisfiú Kislány Tanács