notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ilyen a tökéletes játszóhely és játéktér otthon

hirdetes

Durva baleseteket kerülhetsz el, ha biztonságos a gyerek játéktere és játszóhelye

helloladies.hu

Milyen az ideális, biztonságos játszóhelye gyermekünknek? Mire menjünk, a szépségre, esztétikára vagy a kényelemre és hasznosságra? Egyáltalán összehozhatók lehetnek az igények a mindennapi életünkkel? Ha igen, akkor hogyan? Ezekre kerestük a választ.

Biztos, hogy jól alakítottad ki a gyerekek játszóterét, játékhelyét?

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Persze a szavak jó értelmében. Ha játékról van szó, akkor egyértelműen kijelenthetjük, hogy kötelező napi feladat minden gyerekes család életében, mint ahogy a vele járó játéktér kialakítása és a rumli kezelése is. Születése után, ahogy növekszik kisbabánk egyre nagyobb igénye van a foglalkozásra és ezzel egyidőben a térre is, ahol mindezt véghez lehet vinni.

Sokáig nem okoz a háztartásban komoly gondot, hogy gondoskodunk kell a gyerekek napi játék adagjáról, de amint elindul a mozgásos fejlődés, jobb felkészülni és biztonságossá, ám ugyanakkor barátságossá és családbaráttá tenni a megfelelő játékteret. Az, hogy ezt miként visszük vége, mennyire lehetünk kreatívak nagyban függ a gyerekek fejlődési szakaszaitól. Íme hát, mit érdemes tudni, mielőtt a család teljes havi fizetését méregdrága megoldásokra költjük.

 

Nem csak a kreativitás fontos a játszóhely kialakításában

Az egy év körüli kisgyereket már nem elégíti ki, ha egész nap csak az elkerített szobarészben vagy egy járókában játszik. A mozgás igénye megnő és teljesen természetes, hogy felébred benne a vágy, hogy megismerkedjen a lakással. Ez érdemes vigyázó tekintetünk mellett engedni is neki, hiszen minél gyakorlottabban közlekedik a saját térben, annál nagyobb biztonsággal tanulja meg, amit előbb-utóbb meg kell neki tanulnia a környezetben való létezésről.

hirdetes


hirdetes
Hogyan védhetjük meg őt az esetleges veszélyektől? Hogyan lehet biztosítani a magunk nyugalmát és azt, hogy a gyerek továbbra is tudjon játszani?

Ha a kisgyereknek amúgy is van kialakult saját játszórésze, akkor azt mindenképpen őrizzük meg, tartsuk fent neki a későbbiekben is. De legyen a napnak egy bizonyos szakasza, időszaka, amikor segítségünkkel meg lehet ismerkedni a lakás többi részével. Nem ajánlatos felszámolni a jól bevált játszóhelyet, mert úgy nem tanulja meg, hogy mivel szabad játszania és mivel nem. Ha mindennap szánunk rá időt, hogy felfedezhessen a környezetét, akkor hamar meg tudja tanulni, hogy mi az, amihez hozzányúlhat és mi az, amihez nem és miért.

Nyilvánvalóan sok beszélgetés, türelem kell ehhez az időszakhoz, de a szakértői tapasztalatok szerint a gyerekek, ha konzekvensek velük a szülők, akkor hamar megtanulják elfogadni a lakásban érvényes szabályokat és szokásokat.

 

A következetesség legyen fontos a játszóhely kialakításánál is

A naponta rendszeresen eltöltött óráknak az lesz az eredménye, hogy a szülői kötődés és bizalomerősítés mellett az 1 év körüli kisgyerek napközben nyugodtabban fog játszani, mert tudja, hogy a napjában benne lesz az apai vagy anyai biztonságos felfedezés élménye is. Másfél-két éves kor körül megfigyelhető, hogy a szülők által felállított szabályok már rögzülnek. Azok a kisgyerekek, akik megtapasztalták a saját tér biztonságát és megkapták a lehetőséget a szűk környezet felfedezésére is, sokkal magabiztosabban és megbízhatóbban közlekednek a későbbi közösségi terekben is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

2020-03-03

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Gyakori kérdés a leendő szülők körében, hogy vajon mikor is érdemes családot alapítani? Ha elmúltál 40, akkor sem kell lemondanod az anyaságról, hiszen a mai világban a gyermekvállalás egyre jobban kitolódik.

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

2020-08-03

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

Ha figyelted mostanában a híreket, lehet, hogy a kezdés után néhány hónappal változik meg a helyzet. Mint minden más esetében, itt is a felkészülés a lényeg, és az, hogy megfelelően tájékoztasd a gyerekedet is arról, hogy mire számíthat ebben az évben!

Szabadulj meg a terhesség alatt felszedett pluszoktól!

2020-07-29

Szabadulj meg a terhesség alatt felszedett pluszoktól!

Kisbabád született, de a szülést követően rajtad maradt egy csomó felesleg? Íme egy megoldás, amivel a baba mellett is megszabadulhatsz a plusz kilóktól!

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

2020-09-21

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

Sok ember azt gondolja, hogy az egyedüli gyerekek önzőek, elkényeztetettek és sok sztereotípia él velük kapcsolatban. Azt pedig pontosan tudják azok, akik így nőttek fel, hogy ezeket egyáltalán nem olyan könnyű megdönteni, lássuk tehát, milyen gyakori félreértések van velük kapcsolatban.

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

2020-06-10

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

A szülés utáni depresszió az újdonsült anyákat sokkal nagyobb számban érinti, mint gondolnánk. Teljesen normális, ha szülés után te is rossz kedvű vagy, azonban ha ez hetekig elhúzódik, muszáj tenned valamit ellene. Ha gyógyszerek nélkül szeretnéd átvészelni ezt az időszakot, fordulhatsz természetes megoldásokhoz is!


Anya Anyaság Apa Baba Család Fejlesztő gyerek Gyereknevelés Kisbaba Kisfiú Kislány Tanács