notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ilyen a tökéletes játszóhely és játéktér otthon

hirdetes

Durva baleseteket kerülhetsz el, ha biztonságos a gyerek játéktere és játszóhelye

helloladies.hu

Milyen az ideális, biztonságos játszóhelye gyermekünknek? Mire menjünk, a szépségre, esztétikára vagy a kényelemre és hasznosságra? Egyáltalán összehozhatók lehetnek az igények a mindennapi életünkkel? Ha igen, akkor hogyan? Ezekre kerestük a választ.

Biztos, hogy jól alakítottad ki a gyerekek játszóterét, játékhelyét?

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Persze a szavak jó értelmében. Ha játékról van szó, akkor egyértelműen kijelenthetjük, hogy kötelező napi feladat minden gyerekes család életében, mint ahogy a vele járó játéktér kialakítása és a rumli kezelése is. Születése után, ahogy növekszik kisbabánk egyre nagyobb igénye van a foglalkozásra és ezzel egyidőben a térre is, ahol mindezt véghez lehet vinni.

Sokáig nem okoz a háztartásban komoly gondot, hogy gondoskodunk kell a gyerekek napi játék adagjáról, de amint elindul a mozgásos fejlődés, jobb felkészülni és biztonságossá, ám ugyanakkor barátságossá és családbaráttá tenni a megfelelő játékteret. Az, hogy ezt miként visszük vége, mennyire lehetünk kreatívak nagyban függ a gyerekek fejlődési szakaszaitól. Íme hát, mit érdemes tudni, mielőtt a család teljes havi fizetését méregdrága megoldásokra költjük.

 

Nem csak a kreativitás fontos a játszóhely kialakításában

Az egy év körüli kisgyereket már nem elégíti ki, ha egész nap csak az elkerített szobarészben vagy egy járókában játszik. A mozgás igénye megnő és teljesen természetes, hogy felébred benne a vágy, hogy megismerkedjen a lakással. Ez érdemes vigyázó tekintetünk mellett engedni is neki, hiszen minél gyakorlottabban közlekedik a saját térben, annál nagyobb biztonsággal tanulja meg, amit előbb-utóbb meg kell neki tanulnia a környezetben való létezésről.

hirdetes


hirdetes
Hogyan védhetjük meg őt az esetleges veszélyektől? Hogyan lehet biztosítani a magunk nyugalmát és azt, hogy a gyerek továbbra is tudjon játszani?

Ha a kisgyereknek amúgy is van kialakult saját játszórésze, akkor azt mindenképpen őrizzük meg, tartsuk fent neki a későbbiekben is. De legyen a napnak egy bizonyos szakasza, időszaka, amikor segítségünkkel meg lehet ismerkedni a lakás többi részével. Nem ajánlatos felszámolni a jól bevált játszóhelyet, mert úgy nem tanulja meg, hogy mivel szabad játszania és mivel nem. Ha mindennap szánunk rá időt, hogy felfedezhessen a környezetét, akkor hamar meg tudja tanulni, hogy mi az, amihez hozzányúlhat és mi az, amihez nem és miért.

Nyilvánvalóan sok beszélgetés, türelem kell ehhez az időszakhoz, de a szakértői tapasztalatok szerint a gyerekek, ha konzekvensek velük a szülők, akkor hamar megtanulják elfogadni a lakásban érvényes szabályokat és szokásokat.

 

A következetesség legyen fontos a játszóhely kialakításánál is

A naponta rendszeresen eltöltött óráknak az lesz az eredménye, hogy a szülői kötődés és bizalomerősítés mellett az 1 év körüli kisgyerek napközben nyugodtabban fog játszani, mert tudja, hogy a napjában benne lesz az apai vagy anyai biztonságos felfedezés élménye is. Másfél-két éves kor körül megfigyelhető, hogy a szülők által felállított szabályok már rögzülnek. Azok a kisgyerekek, akik megtapasztalták a saját tér biztonságát és megkapták a lehetőséget a szűk környezet felfedezésére is, sokkal magabiztosabban és megbízhatóbban közlekednek a későbbi közösségi terekben is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ennek a 10 dolognak biztosan ott kéne lennie egy szállodai szobában

2023-07-14

Ennek a 10 dolognak biztosan ott kéne lennie egy szállodai szobában

Régebben a szállodát éjszakázási helynek tekintették. Egy ágy és egy fürdőszoba elég volt az ügyfelek elégedettségéhez. De ma a mai utazók igényei megváltoztak!

10 Tipp, amivel női cégvezetőként is biztonságosabbá teheted a cégedet

2023-08-04

10 Tipp, amivel női cégvezetőként is biztonságosabbá teheted a cégedet

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 10 hasznos tippet, amelyekkel női cégvezetőként is biztonságosabbá teheted a cégedet és megóvhatod azt a lehetséges veszélyektől.

Sportol a család! – 5 tipp hogyan sportolhattok együtt a gyerekekkel

2022-05-17

Sportol a család! – 5 tipp hogyan sportolhattok együtt a gyerekekkel

Megérkezett a jó idő és hamarosan itt a nyári szünet is, így a gyerekek sokkal több időt igényelnek majd az együttlétre. Így sportoljunk együtt a gyerekekkel!

Legjobb 5 szabadtéri játékötlet, amit minden gyerek imádni fog!

2022-06-17

Legjobb 5 szabadtéri játékötlet, amit minden gyerek imádni fog!

Egyre több kütyü jelenik meg a piacon, amely elöl egy kész rémálom elrángatni a gyerekeket, azonban most összegyűjtöttünk 5 szabadtéri játékot, amit imádnak

A korai fogszabályzás 5 legnagyobb előnye- ezt minden szülőnek tudnia kellene

2021-11-22

A korai fogszabályzás 5 legnagyobb előnye- ezt minden szülőnek tudnia kellene

Sok gyerekkori probléma megoldására fiatal korban sokkal egyszerűbb és hatásosabb, így van ez a fogakkal is. Nézzük milyen előnyökkel jár a korai fogszabályzás!

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

2020-03-03

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Gyakori kérdés a leendő szülők körében, hogy vajon mikor is érdemes családot alapítani? Ha elmúltál 40, akkor sem kell lemondanod az anyaságról, hiszen a mai világban a gyermekvállalás egyre jobban kitolódik.