notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így használd ki Te is tökéletesen sporteszközeid edzéseid során

hirdetes

Így profitálj ténylegesen súlyzórudas edzéseid kapcsán

TK

Amikor valaki a testépítés mellett dönt, érdemes néhány dolgot kikötnie edzései kapcsán. Manapság már egyre többen használnak súlyzórudat mozgásformájukhoz – ugyanakkor fontos, hogy ezek használatával is tisztában legyünk néhány dologgal. Nézzük, mikor érdemes az egyenes és mikor a francia rudat használni.

Tökéletes edzés

De miért is érdemes megkülönböztetni ezt a két fajta súlyzórudat? Fontos tudni, hogy mivel minden ember más, valamint az edzés során elvégzett gyakorlatok is különbözőek, nem mindegyiknek és mindenkinek felel meg csupán az egyenes súlyzórúd – ugyanis ezzel a két dologgal szemben a súlyzók sémára készülnek, ugyanolyanok, legalábbis a kétfajtán belül. Arról már nem is beszélve, hogy nem minden gyakorlat felel meg minden embernek.


Mi a különbség a két súlyzórúd között?


Az egyik legnépszerűbb edzésforma, amihez ezeket az eszközöket használjuk, azok a kétfejű karizomhoz köthetőek – ennek fejlesztésére történik meg a bicepszezés egyenes rúddal, melynek egyik alternatívája a francia rudas változata.


Azért beszélhetünk csak alternatíváról, nem pedig teljesen más gyakorlatról, mert a francia rúd elsősorban azok számára tökéletes, akiknek nem elég rugalmasak az ízületeik, így nem tudják szabályosan elvégezni a gyakorlatot a rúd egyenes változatával. Ennek következménye, hogy csuklójuk elkezd fájni, melynek sajnos genetikai oka is lehet - ezt a gyakorlat tehát semmikép sem szabad nekik egyenes súlyzórúddal elvégezni.

hirdetes


Az egyenes rúd könnyedén képes kifordítani a csuklót, ami gyakran kényelmetlen lehet, rosszabb esetben a már említett fájdalommal is járhat. Ekkor érdemes a francia rúd felé fordulni.


Milyen francia rúd mellett érdemes dönteni?


hirdetes
Fontos, hogy mint minden sportszernél, a súlyzórudak kapcsán is olyan mellett döntsünk, ami számunkra megfelelő – ebben az esetben akkor döntünk jól, ha legalább 6 ismétlést meg tudunk csinálni egy gyakorlatból szabályosan, egyenes háttal, lendület és bemozgások nélkül.


Az egyenes rúd ugyanakkor képes sokkal jobban megdolgoztatni a bicepszet, mint a francia – ezért is szükséges eleinte azzal próbálkozni. Abban az esetben pedig, ha sikeresen el tudjuk végezni a gyakorlatot, természetesen szabályosan, fájdalom nélkül, akkor nem érdemes másik változata mellett dönteni. Ekkor ki lehet kérni egy személyi edző véleményét is, hogy tényleg jól végezzük el a vele történő edzést – tehát a csukló maradjon fix, egyenes pozícióban, gyakorlat közben sose húzzuk be azt.


Ugyanakkor, ha az edző segítségével, tökéletesen végezzük el a gyakorlatot, mégis fájdalmat tapasztalunk, akkor érdemes a francia súlyzórúd rendelés irányába fordulni – mégis fontos, hogy esetében is megfelelő minőségű darab mellett döntsünk.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Idén végre kipróbálnád a SUP-ozást? – 10 tanács kezdőknek

2022-04-16

Idén végre kipróbálnád a SUP-ozást? – 10 tanács kezdőknek

Eddig minden évben csak nézted, de idén elhatároztad, hogy Te is kipróbáld a SUP-ozást? Összegyűjtöttünk 10 tippet, amiket érdemes megfogadnod kezdő SUPosként!

Nem csak egy edzésterv kell hozzá – így legyenek tökéletesek edzéseid

2021-12-31

Nem csak egy edzésterv kell hozzá – így legyenek tökéletesek edzéseid

Minden ember manapság már az egészséged életmódra törekszik, melyhez hozzá tartozik a megfelelő mennyiségű és minőségű, rendszeres testmozgás - így csináld!

Ismerkedj meg a step aerobikkal – Így tudod elsajátítani az alapokat!

2022-07-15

Ismerkedj meg a step aerobikkal – Így tudod elsajátítani az alapokat!

A step aerobik egy felpörgetett módszer arra, hogy felpörgesd magad és fitten tarts mind a tested, mind a lelkedet. Ismerd meg a step aerobikot és előnyeit

Íme a megoldás, ha úgy érzed, hogy nagyon száraz a bőröd a téli hónapokban

2022-01-13

Íme a megoldás, ha úgy érzed, hogy nagyon száraz a bőröd a téli hónapokban

A hidegebb éghajlaton élők számára a hideg, száraz téli levegő is okozhat bőr szárazságot. Sajnos ebben telente mi is részesülünk. Vajon mit lehetne tenni ellene?

A súlyzós edzés 6 előnye nők számára

2022-08-04

A súlyzós edzés 6 előnye nők számára

Biztosan hallottál már arról, hogy a súlyzós edzéstől a nők masszívnak tűnnek az izomépítéstől, sőt, ha abbahagyod, az izom zsírrá alakul. Ez nem igaz!

Ezért érdemes Neked is otthoni edzést végezned

2022-02-01

Ezért érdemes Neked is otthoni edzést végezned

Mindenkinek fontos lenne, hogy egy egészséges életmódra törekedjen – ez pedig nem csak a kiegyensúlyozott táplálkozást és a megfelelő mennyiségű alvást foglalja magába, de a rendszeres testmozgást is.