notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így használd ki Te is tökéletesen sporteszközeid edzéseid során

hirdetes

Így profitálj ténylegesen súlyzórudas edzéseid kapcsán

TK

Amikor valaki a testépítés mellett dönt, érdemes néhány dolgot kikötnie edzései kapcsán. Manapság már egyre többen használnak súlyzórudat mozgásformájukhoz – ugyanakkor fontos, hogy ezek használatával is tisztában legyünk néhány dologgal. Nézzük, mikor érdemes az egyenes és mikor a francia rudat használni.

Tökéletes edzés

De miért is érdemes megkülönböztetni ezt a két fajta súlyzórudat? Fontos tudni, hogy mivel minden ember más, valamint az edzés során elvégzett gyakorlatok is különbözőek, nem mindegyiknek és mindenkinek felel meg csupán az egyenes súlyzórúd – ugyanis ezzel a két dologgal szemben a súlyzók sémára készülnek, ugyanolyanok, legalábbis a kétfajtán belül. Arról már nem is beszélve, hogy nem minden gyakorlat felel meg minden embernek.


Mi a különbség a két súlyzórúd között?


Az egyik legnépszerűbb edzésforma, amihez ezeket az eszközöket használjuk, azok a kétfejű karizomhoz köthetőek – ennek fejlesztésére történik meg a bicepszezés egyenes rúddal, melynek egyik alternatívája a francia rudas változata.


Azért beszélhetünk csak alternatíváról, nem pedig teljesen más gyakorlatról, mert a francia rúd elsősorban azok számára tökéletes, akiknek nem elég rugalmasak az ízületeik, így nem tudják szabályosan elvégezni a gyakorlatot a rúd egyenes változatával. Ennek következménye, hogy csuklójuk elkezd fájni, melynek sajnos genetikai oka is lehet - ezt a gyakorlat tehát semmikép sem szabad nekik egyenes súlyzórúddal elvégezni.

hirdetes


Az egyenes rúd könnyedén képes kifordítani a csuklót, ami gyakran kényelmetlen lehet, rosszabb esetben a már említett fájdalommal is járhat. Ekkor érdemes a francia rúd felé fordulni.


Milyen francia rúd mellett érdemes dönteni?


hirdetes
Fontos, hogy mint minden sportszernél, a súlyzórudak kapcsán is olyan mellett döntsünk, ami számunkra megfelelő – ebben az esetben akkor döntünk jól, ha legalább 6 ismétlést meg tudunk csinálni egy gyakorlatból szabályosan, egyenes háttal, lendület és bemozgások nélkül.


Az egyenes rúd ugyanakkor képes sokkal jobban megdolgoztatni a bicepszet, mint a francia – ezért is szükséges eleinte azzal próbálkozni. Abban az esetben pedig, ha sikeresen el tudjuk végezni a gyakorlatot, természetesen szabályosan, fájdalom nélkül, akkor nem érdemes másik változata mellett dönteni. Ekkor ki lehet kérni egy személyi edző véleményét is, hogy tényleg jól végezzük el a vele történő edzést – tehát a csukló maradjon fix, egyenes pozícióban, gyakorlat közben sose húzzuk be azt.


Ugyanakkor, ha az edző segítségével, tökéletesen végezzük el a gyakorlatot, mégis fájdalmat tapasztalunk, akkor érdemes a francia súlyzórúd rendelés irányába fordulni – mégis fontos, hogy esetében is megfelelő minőségű darab mellett döntsünk.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Nem csak egy edzésterv kell hozzá – így legyenek tökéletesek edzéseid

2021-12-31

Nem csak egy edzésterv kell hozzá – így legyenek tökéletesek edzéseid

Minden ember manapság már az egészséged életmódra törekszik, melyhez hozzá tartozik a megfelelő mennyiségű és minőségű, rendszeres testmozgás - így csináld!

Íme a megoldás, ha úgy érzed, hogy nagyon száraz a bőröd a téli hónapokban

2022-01-13

Íme a megoldás, ha úgy érzed, hogy nagyon száraz a bőröd a téli hónapokban

A hidegebb éghajlaton élők számára a hideg, száraz téli levegő is okozhat bőr szárazságot. Sajnos ebben telente mi is részesülünk. Vajon mit lehetne tenni ellene?

Ezért fontos, hogy megfelelően pótold hiányzó fogaidat

2021-12-27

Ezért fontos, hogy megfelelően pótold hiányzó fogaidat

Amennyiben Te is foghiánnyal küzdesz, biztosan tudod, hogy az számos kellemetlenséggel járhat együtt. Tudd meg Te is, miért rendkívül fontos fogaid pótlása.

Mikor lehetsz biztos abban, hogy fogkoronára van szükséged?

2021-12-01

Mikor lehetsz biztos abban, hogy fogkoronára van szükséged?

Mindenkinél gyakorta kialakul egy-egy fogászati probléma – legyen az akár egy rutin eljárás, akár egy komolyabb szájsebészeti műtét - de mikor is kell korona?

A korai fogszabályzás 5 legnagyobb előnye- ezt minden szülőnek tudnia kellene

2021-11-22

A korai fogszabályzás 5 legnagyobb előnye- ezt minden szülőnek tudnia kellene

Sok gyerekkori probléma megoldására fiatal korban sokkal egyszerűbb és hatásosabb, így van ez a fogakkal is. Nézzük milyen előnyökkel jár a korai fogszabályzás!

A tökéletes alak titka – használj Te is francia súlyzórudat!

2021-10-29

A tökéletes alak titka – használj Te is francia súlyzórudat!

Manapság számtalan oka lehet annak, hogy elkezdünk edzeni. Mégis, ha sikeres edzéstervvel szeretnénk rendelkezni, érdemes egy súlyzórúd mellett dönteni.