notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Itt az egészséges táplálkozás fő titka

Ez az egészséges táplálkozás nagy titka!

helloladies.hu
hirdetes

Rendszeres, kiegyensúlyozott, mértékletes, vitamindús, zöldségek és gyümölcsök, ásványi anyagok és nyomelemek, többször kevesebb, stb, stb. Ezeket biztos mindenki kívülről fújja, de egy valamiről nem esik olyan gyakran említés: a helyes kombinációról! Hisz az is éppolyan fontos, hogy mit mivel eszünk, hogyan társítjuk a különböző összetételű élelmiszereket.

Egészségesen táplálkozni, de hogyan?

Mi történik tulajdonképpen a gyomorban?


Amikor a táplálék a gyomorba kerül, annak milyenségétől függően választódnak ki az emésztőenzimek és állítódik be ezek savassága – hogy a gyomortartalom teljesen meg tudjon emésztődni. Ha a gyomorba egyszerre két olyan tápanyag kerül, amelynek emésztéséhez más-más összetételű és kémhatású emésztőnedv szükséges, akkor egyik sem fog teljes mértékben megemésztődni.

 

A gyomortartalom félig emésztetlenül érkezik a vékonybélbe, ahol erjedésnek és rothadásnak indul. Az eredmény pedig az, hogy az ebből felszabaduló méreganyagok felhalmozódnak a bélrendszerben és jelentősen megterhelik a belső szerveket is (máj, hasnyálmirigy, vese, stb). Ennek következtében pedig idővel krónikus betegségek alakulnak majd ki.

 

Bármilyen bio- és egészséges élelmiszert használhatunk, ha nem tudjuk helyesen kombinálni őket. Az alábbi táblázat kis útmutatóként szolgál etéren:

 

 

Optimális társítás esetén az emésztés teljes lesz, így nem terhelődik meg az emésztőrendszer. Semleges társítással a gyomor megbirkózik, de tartós fogyasztásnál problémákat okozhat. A táblázatban NEM-mel jelölt kombinációk igen egészségtelenek, noha sokunk étrendjében szerepel a sült krumpli-rántott hús kombó illetve csirkepaprikás csigatészta házasítás. Ezeknél az eseteknél gyakran előfordulhat puffadás, hasmenés vagy székrekedés.

hirdetes

 

Mi NEM ajánlott?

 

  • A gyomor nem tud két koncentrált ételféleséget megemészteni, egy időben (koncentráltnak számít minden, ami nem nyers zöldség vagy gyümölcs). Főleg a különböző fehérjeforrásokat, ezért egy étkezésen belül ne keverjük a húst, tojást, sajtféléket és hüvelyeseket.
  • Ne vegyítsük az állati fehérjéket a keményítőben gazdag élelmiszerekkel (tészta, péktermék, krumpli, rizs, kenyér, hüvelyesek). Az állati eredetű fehérjék bontásához másmilyen enzim szükséges, mint a keményítőhöz. Itt tehát elfelejtendő a krumpli sült hússal, tészta húsos mártással, a kolbászos kifli és társai.
  • Soha ne vegyítsük a gyümölcsöt és édességet az ételekkel. Gyümölcsöt csak éhgyomorra fogyasszunk, vagy fél órával evés előtt vagy 2 órával azután. A cukor, méz, fruktóz vagy dextróz gátolja a gyomornedv kiválasztását, így ha étkezés közben vagy közvetlenül utána fogyasztjuk, puffadást és teltségérzetet okoznak.
  • Ne vegyítsük a zsíros ételeket (vaj, zsír, tejföl, szalonna, olajok) a fehérjedús és keményítőbe gazdag ételekkel. A zsír és fehérje keveréke nagyon nehezen ürül a gyomorból a vékoybélbe, emellett pedig a zsír-keményítő keverék emésztetlen marad, mi több, tele van kalóriákkal.
  • hirdetes
  • Ne fogyasszunk vizet étkezések alatt és közvetlenül utána sem. Ugyanis ez lemossa, felhígítja a gyomornedvet és lassítja az emésztést. Vizet evés előtt 20-30 perccel igyunk.
  • A tej éhgyomorra a legjobb és ne keverjük semmilyen más élelmiszerrel (esetleg teljes kiőrlésű kenyérrel).
  • Ne társítsuk a savas gyümölcsöket(narancs, alma, erdei gyümölcs, stb.) az édesekkel (banán, körte).

 

Mi ajánlott

 

  • Az állati fehérjéket keményítőben szegény zöldségekkel fogyasszuk (főleg a zöldeket, a magas víztartalmúakat: petrezselyem, spenót, paradicsom, uborka, paprika, brokkoli, káposzta).
  • A zsíros ételeket szintén ilyen zöldségekkel kombináljuk.
  • A keményítőben gazdag élelmiszerek kiválóan párosíthatók hüvelyesekkel.
  • Tejet és gyümölcsöket csak éhgyomorra fogyasszunk.
  • Miden, ami édes(ség), azt üres gyomorra fogyasszuk. Próbáljunk felhagyni az ebéd utáni desszerttel. Ha evés után mégis kívánjuk az édességet, akkor azt jelenti, nem az anyagcserénkhez szükséges tápanyagokat visszük be a szervezetünkbe.

 

Forrás: filantropikum.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

A legfinomabb egészséges Smoothiek reggelire

2020-02-17

A legfinomabb egészséges Smoothiek reggelire

Egészséges, finom és gyors reggelire vágysz? Akkor próbáld ki ezeket a tökéletes smoothie recepteket, amik hamar elkészülnek, hihetetlenül egészségesek és feltöltenek energiával!

A D-vitamin-hiány tünetei és kezelése

2020-01-06

A D-vitamin-hiány tünetei és kezelése

Lehet, hogy eljött az idő, hogy egy kicsit többet napozzunk! Egy olyan trend ütötte fel ugyanis a fejét világszerte, ami nem kíméli sem a gyerekeket, sem a felnőtteket, nincs tekintettel sem a bőrszínre, sem a társadalmi helyzetre, a kiváltó ok pedig nem más, mint egy nagyon fontos vitamin hiánya.

Természetes antibiotikumok, amik sokszor hatásosabbak, mint a gyógyszerek

2020-01-06

Természetes antibiotikumok, amik sokszor hatásosabbak, mint a gyógyszerek

Nem is olyan régen a gyógyszerek még teljesen mások voltak, mint manapság. Őseinknek a természetet kellett segítségül hívniuk, az antibiotikumok és természetes gyógymódok terén, de ma már egyszerűen csak besétálunk az orvoshoz és a recepttel a kezünkben távozunk. Habár köszönhetően a modern orvoslásnak és gyógyszereknek hirtelen megnőtt az emberek

A legjobb proteinben gazdag ételek, amiktől gyorsabban fogysz

2020-01-30

A legjobb proteinben gazdag ételek, amiktől gyorsabban fogysz

A fogyás általában nem megy könnyen, azonban nem kell éheztetnünk magunkat, hiszen vannak olyan ételek, amik segítenek. Íme a legtöbb proteint tartalmazó ételek!

9 ok, hogy azonnal egyél egy kis kelbimbót!

2019-12-03

9 ok, hogy azonnal egyél egy kis kelbimbót!

Ha egészségesebb életmódra váltanál, a kelbimbót mindenképp érdemes beilleszteni az étrendedbe. Gazdag tápanyagokban, és számtalan jótékony egészségügyi hatása van. Továbbá rengeteg antioxidáns, omega-3, K-, C-vitamin található benne. Nem minden zöldségben van ennyi tápanyag, de azt fontos észben tartani, hogy rendszeresen kell a kelbimbót fogyaszt

Nagyon káros az egészségre a túl sok só!

2019-11-18

Nagyon káros az egészségre a túl sok só!

A sótól minden finomabb lesz, de ha túl sokat eszünk belőle, annak súlyos következményei lehetnek az egészségünkre nézve. Az élelmiszeripari vállalatok rengeteget költenek, hogy rájöjjenek, mi az, amitől visszatérő vásárlóik leszünk, és sajnos rájöttek, hogy a só növeli az eladásaikat, mert egyfajta függőséget okoz, de emellett egészségtelen is.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
276 362
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
745 335
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 215

Átlagos értékelés: 4.7