X Értesülj kedvenc témáidról elsőkézből! Iratkozz fel hírlevelünkre!
https://www.helloladies.hu/ hírlevél feliratkozás

Tehéntej vs. allergia

Tejet a babának! … vagy mégsem?

helloladies.hu
hirdetes

Sarkallatos pontja a babák hozzátáplálásának a tejkérdés. Van, aki ódzkodik tőle mindenféle formában, és van, aki nem veszi ennyire véresen komolyan a dolgokat. Lássuk, mi lehet vajon az igazság!

Tehéntej 1 éves kor alatt?

Kismillió kutatás látott már napvilágot azt illetően, hogy szabad-e 1 éves kora előtt egy kisgyereknek tehéntejet kapni, avagy sem. Olvashattunk pozitív és negatív véleményeket egyaránt, és sokszor már azt sem tudtuk, hol áll a fejünk a rengeteg – egymásnak ellentmondó –információhalmaz miatt. Egy friss kutatásban most meglepő eredményre: egy izraeli egyetem kutatói bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akik kéthetes koruk előtt akár egyetlen alkalommal is kaptak tehéntejet, tizenkilencszer kisebb eséllyel lettek tejallergiásak, mint azok, akik csak jóval később találkoztak a tehéntejjel.

 

Az eddigi ajánlások alapján a „rendszer” úgy működött, hogy ha a kisbaba családjában nem fordult elő tejallergia, akkor ezeket a termékeket 8 hónapos korától, tehéntejet pedig 1 éves korától lehetett adni nekik. A feltehetően allergiára hajlamos gyerekeknél pedig még tovább kellett várni, ugyanis minél később találkozik az allergénnel a baba, annál kisebb az esélye, hogy a későbbiek során kialakulhasson az allergia.

hirdetes

 

Tehéntej vs. szójatej

 

Láthatjuk tehát, hogy már ez az egy dolog is (maga a tehéntej) mennyire megnehezítheti az első évét egy kisbabának, hiszen annyi mindenben van tejszármazék, hogy aki allergiás, vagy a családban van ilyen, nagyon könnyen belefuthat ebbe a csapdába. Akár egy kis sajt vagy bármi ehhez hasonló is már problémát okozhat. Azonban ez a legfrissebb kutatás bebizonyította, hogy azok a babák már nagyon korán megismerkednek a tehéntejjel, sokkal kisebb eséllyel lesznek a jövőben érzékenyek rá.

 

Ez persze korántsem jelenti azt, hogy a tehéntej a legmegfelelőbb táplálék a kisbaba számára, hiszen túlzottan is megterheli az emésztőrendszert. A fenti vizsgálat eredménye úgy értelmezhető, hogy az a baba, aki életnek ebben a korai szakaszában találkozott a tejjel, később már nem fogja már idegenként kezelni azt.

hirdetes

 

Az is kiderült, hogy amíg korábban a tejallergiás kicsiknek egyáltalán nem ajánlották például a szójatejet, mivel úgy gondolták, hogy aki a tehéntejre allergiás, annál sokkal nagyobb az esélye a szójaallergiának is, addig most az izraeli kutatók bebizonyították, hogy a kettő között semmilyen összefüggés nincs. Így hát a tejallergiás gyerekek egészen nyugodtan ihatnak szójatejet, hiszen ez tökéletesen helyettesíti számukra a tehéntejet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
482 676
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 921 559
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 146

Átlagos értékelés: 4.8