notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Elek ferenc rákszűrésen járt: Elek Ferenc édesapja halálát követően nagyon félt a ráktól!

hirdetes

Elek Ferenc édesapja halálát követően tartott a ráktól!

VN

Elek Ferenc, a Katona József Színház Jászai Mari díjas színésze megkönnyebbült a rákszűrés után, hiszen édesapja is gyomorrákban szenvedett, így veszélyeztetettnek számít.

Elek Ferenc tartott a ráktól

Az ismert színész rákszűrésen járt

A sokak által szeretett színész az Affidea Gasztroenterológiai Központban nemrégiben vett részt egy komplex rákszűrésen, amelyen kiderült, hogy jelenleg nem kell tartania a rosszindulatú daganatoktól. Természetesen, mivel veszélyeztetettnek számít, így rendszeresen részt kell vennie a jövőben is endoszkópos rákszűrésen. Elek Ferenc elhivatottan támogatja a rákszűrés ügyét: „Bár nem tartozom a fokozottan egészségtudatos emberek közé, a koronavírus-járvány számomra is megmutatta, hogy az egészségünk milyen törékeny lehet. Jelenleg több időm van magamra, sokkal inkább figyelek például az étkezésemre is, így került sor a rákszűrésre is.  Egyébként mindenféle vizsgálattól tartok, ezért örültem, hogy ezek az endoszkópos beavatkozások altatásban történtek, így semmi kellemetlenséget vagy fájdalmat nem éreztem. Szerencsére a gyomor- és vastagbéltükrözés során kiderült, hogy most nem kell tartanom daganatos betegségtől, így megkönnyebbültem. Sajnos a vérszerinti apukám gyomorrákkal küzdött élete alkonyán, így én is veszélyeztetettnek számítok közvetlen hozzátartozóként, így ajánlott a rendszeres szűrés. Mindenkit arra buzdítok, hogy még most - a járvány idején – se hanyagolják el az ajánlott szűréseket.”

hirdetes

A járvány alatt is kell szűrésre járni!

A tapasztalatok szerint a világjárvány kezdete óta jóval kevesebben végeztetik az ajánlott rákszűrési vizsgálatokat, holott az időben felismert daganatok jó eséllyel kezelhetők. Dr. Schwab Richárd, az Affidea Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus főorvosa, egyben Elek Ferenc kezelőorvosa kiemelte: ”Az ajánlott rákszűrések elhalasztása sajnos előrehaladott stádiumú  daganatokhoz vezethet, amelyeket már potenciálisan nehezebben lehet kezelni." Fontos tudni, hogy a vastagbélrákot megelőző állapotok nem járnak tünetekkel, ezért minden 45-50 év feletti embernek szűrésre kell mennie. Fokozott rizikócsoportba tartoznak azok a családok, ahol az egyenesági rokonok között előfordult már gyomor és bélrendszeri rák, náluk a szűrést az érintett beteg életkoránál 10 évvel korábban kell elkezdeni. 

Nem érdemes halogatni a rákszűrést

Sajnos a COVID-19 járvány miatt nagyon sokan halogatják az ajánlott szűréseket, mert vagy nem kapnak időpontot kolonoszópiás vizsgálatra, vagy félnek az esetleges fertőzéstől. A vastagbélrákszűrés vagy a gyomortükrözés kellemetlen vizsgálat, amelytől a páciensek félnek is. Az Affidea központjában ugyanakkor az itthon elérhető legmodernebb technológiát alkalmazzák, ráadásul altatásban is lehet kérni a vizsgálatokat, amelyek így nem járnak fájdalommal vagy kellemetlenséggel.  Az endoszkópos készülékek HD felbontású videón rögzítik a teljes vizsgálatot, amelynek felvételét a páciensek a vizsgálat után megkapják, így lehetőség van másodvélemény kikérésére, konzultációra más orvostól. Elek Ferenc ezzel kapcsolatban elmondta: „Én is természetesen kézhez kaptam az emésztőrendszeremről készült felvételt, de eddig még nem néztem meg, ezt inkább a szakértőkre bízom.” A gépek valós optikai zoomot használnak és egy NBI (narrow band imaging) elnevezésű újfajta kontraszttechnológiát, amelynek segítségével még a nehezen felismerhető lapos polipok és elváltozások is jól kivehetők. A rákszűréssel nem érdemes a járvány végéig várni, hiszen az időben felismert elváltozások jó eséllyel kezelhetők. 

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes