notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Segítség, gyerekem született! Ilyen az első hét kisbabával

hirdetes

Brutálisan kimerülsz, ha nem készülsz fel a szülés utáni első hétre!

helloladies.hu

A világ egyik legizgalmasabb eseménye, amikor újszülött érkezik a családba. Gyakorló anyukaként mondom, hogy ez az élmény tényleg semmihez sem hasonlítható változásokat hoz az ember életébe. A gyerekszületés már önmagában is egy csoda. Benne van az élet összes fájdalma és öröme.

Sokszor nehéz az első hét újszülött babával

A babavárás időszaka nem véletlenül olyan hosszú. Lehetőséget ad rá, hogy testben és lélekben is felkészülhessünk az újszülöttek érkezésére. Megpróbáljuk elképzelni a felelősséget, amivel jár, találgatjuk, vajon milyen lesz a kisbaba. Elolvasunk mindent, ami gyerekszületés témában elérhető, beregisztrálunk egy rakás babás, kismamás csoportba és a végén vagy pánikba esünk a sok információtól, vagy átadjuk magunkat az ösztöneinknek.

Hogyan készüljünk legjobb tudásunk szerint az újszülöttre?


Másodpercek töredéke alatt képesek vagyunk frissíteni az operációs rendszerünket, merevlemezre írni a teljes életünket és ellenőrizni e-mailjeinket, ismerőseink facebook hírfolyamát, insta fotóit. De vajon mit tudunk a világ legnagyszerűbb csodájáról, a kisbabáról? Hogyan kell kialakítani azt a meghitt és biztonságos közeget, amire neki és nekünk, szülőknek is szüksége van? Milyen fontos feladataink vannak a legelső héten? A szülés előtt fontos, hogy kipihenjük magunkat, hiszen a baba érkezése után minden másodpercünk csakis róla fog szólni.

Ne feledd, a gyerekszületés maga a csoda!

Először is: bíznunk kell abban, hogy a szülés természetes folyamat, és a gyerek előbb-utóbb elő fog kerülni onnan, tudod, bentről. Ne pánikolj, inkább gondolj arra, hogy a nők sok-sokezer éve csinálják így és a végén kezükben tartják kisbabájukat. Jó, ha tudod, hogy akkor sem fogod tudni teljesen kontrollálni a helyzetet, ha már rutinos vagy a gyerekszületésben. Mert minden baba más. Minden születés más. Ne hagyd, tehát, hogy a neten keringő félelmetes szülés történetek vagy korábbi gyermeked születésének emlékei megriasszanak. A legtöbb, amit megtehetsz az az, hogy amit csak lehet, előkészítesz otthonra, a kisbaba érkezésére. A babavárás, többek között, ezért lett kitalálva. Hogy kapj egy kis egérutat. Hogy hozzászokj a gondolathoz, hogy már nem csak magadról, férjedről, többi gyermekedről kell gondoskodni.  

hirdetes

Másodszor: készülj fel rá, hogy a baba megérkezése után eltart egy ideig, míg az életed újra visszaáll egy kényelmesen élhető, rendes kerékvágásba. Mivel a szülés után, a változás lényegében alig néhány óra alatt történik meg, előfordulhat, hogy régi életedre visszatekintve úgy érzed, hogy a gyerekszületés miatt minden, egy csapásra, irreálissá válik hirtelen. Adj időt magadnak és családodnak, hogy alkalmazkodni tudjatok a változásokhoz. A legfontosabb, hogy most minden létező szinten együtt legyetek a kisbabátokkal és alaposan megismerjétek egymást.

Harmadszor: Miután hazamentek a kórházból egy rakás lejelentési kötelezettség is vár majd rád. Be kell jelentkezzél a körzetes védőnőnél, fel kell hívnod a gondosan kiválasztott gyerekorvosotokat és el kell kezdeni a szüléssel járó ügyintézéseket (GYES, GYÁS, TGYÁS, CSED stb.). Hogy mi, mikortól jár, egyáltalán számodra is elérhető-e alanyi jogon, arról érdemes már a szülés előtt informálódj, az adminisztrációs részbe pedig, ha tudod, akkor mindenképpen vond be a családod, hogy te minél több időt tudjál az újszülött kisbabáddal tölteni.

hirdetes

Negyedszer: Az első néhány héten, várhatóan nem fogsz sokat aludni. Egyrészt aggódsz a kisbaba miatt, másrészt egyszerűen felborul a napi rutin. Éppen ezért fontos, hogy legalább ne száradj ki. A sok folyadék egy kicsit képes pótolni azt az energiát, amit az alváshiányból fakadóan elvesztettél. A főzéssel szintén hadilábon fogsz állni, mint a házimunka legtöbb formájával. Azt a kis szabadidőt, amit a napból kinyersz, inkább fordítsd magadra. A hormonális változások miatt úgyis tele leszel elégedetlenséggel. Rendeld az ételt inkább telefonon, interneten vagy kérd meg a rokonokat, barátokat, hogy hozzanak valamit, ők úgyis minden lehetőséget meg fognak ragadni, hogy a szülés után a kisbabád közelébe legyenek. Ha pedig már ott vannak, nyugodtan hagyd, hogy néha leváltsanak a pelenkázásban is. Te úgyis ezt fogod hónapokig, évekig csinálni.

A születést követő első héten tehát az a dolgod, hogy a kisbabátok körül ugrálj és próbáld megkeresni önmagadban újra a nőt, az anyuka mellett. Ha hagysz időt magadnak az átállásra és önmagaddal is újra egyensúlyba kerülsz, akkor az újszülöttnek, ha bármire szüksége van, tudni fogja, hogy számíthat rád. A gyerekszületés időszakában a legfontosabb, hogy a családoddal legyél. Még akkor is, ha az első hét nagyon kemény. Ám egy kis felkészüléssel és egy rakás szeretettel a szívedben mindent meg tudsz majd oldani. Figyeld meg, izgalmasabb és vadabb lesz a legkeményebb rock koncertnél is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

2024-02-20

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

A szülés egy csodálatos és felemelő élmény lehet, de a testünknek és az intim területeinknek is meg kell küzdeniük az új kihívásokkal és változásokkal.

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

2024-02-20

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

A gyerekbántalmazás egy súlyos és elhanyagolt probléma, amely sok gyermeket érint világszerte. Azonban sokszor nehéz felismerni a jeleket. Ezek lehetnek azok:

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

2024-02-12

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

A cisztás akné egy súlyos és gyakran fájdalmas bőrprobléma, melyet a mélyen fekvő, gyulladt pattanások jelentenek, és amelynek kezelése kihívást jelenthet az érintettek számára.

 Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

2024-02-05

Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

A várandósság alatti pajzsmirigyproblémák kezelése és a megfelelő vitaminválasztás kiemelten fontos, mivel a nem megfelelő döntések súlyos következményekkel járhatnak.

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

2024-02-01

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

A Balenciaga Divatház története olyan pályát járt be, amely tele van mély érzelmekkel, forradalmi tervezéssel és az örök elégedetlenség által ihletett kreativitással. Ismerjük meg a divatház felemelkedését és azon tervezőjét, aki sosem nyugodott bele a tökéletességbe: Cristóbal Balenciagát.