notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így próbálják kimondani első szavaikat a kisbabák

Amikor a kisbabák első szavaikat próbálgatják – a legcukibb videó!

helloladies.hu
hirdetes

Ennivaló videó néhány nagyon beszédes kisbabáról, akik egyszerűen nem tudják abbahagyni a fecsegést! A szülők büszkesége és boldogsága ilyenkor mérhetetlen!

Így próbálják kimondani első szavaikat a kisbabák

Kevés olyan pillanat van, ami olyan fontos egy kisbaba életében, mint amikor az első szó elhagyja a pici száját. Ehhez talán csak az mesés első lépések foghatók.


A kisbabák és a beszéd


Eleinte a kisbabák csupán sírással kommunikálnak. Hangosan és gyakran. Szerencsére idővel egy jelentős lépést tesznek majd a fejlődésben, ami lehetővé teszi számukra, hogy szavakkal is kifejezhessék magukat. Akárcsak az első lépések, az első szavak sem jönnek azonnal. A sírás mellé hamarosan megérkezik gügyögés is – a pici ilyenkor kísérletezik először a hangokkal: figyeli a reakciónkat, válaszolni próbál, és kezdetleges, mégis nagyon fontos emberi kapcsolatokat épít. Amikor a babák ’beszélni’ kezdenek, először természetesen nem fogjuk érteni, hogy mit szeretnének mondani. Ez a kezdetleges beszéd sokat elmond a csecsemő tanulási készségéről az alapján, hogy hány hangot volt képes megjegyezni és leutánozni.

hirdetes


Mennyi idősen számíthatunk arra, hogy babánk beszélni kezd?


A csecsemők első hangjai


Születésüktől kezdve eleinte magánhangzó-szerű hangokat hallhatunk a kisbabáktól. Ezt 2-3 hónapos korukra kezdetleges mássalhangzók is kiegészítik. A gügyögés általában a negyedik hónapban kezdődik. A leggyakoribbak a p-b-m hangok, mert ezeket a legkönnyebb megalkotni – csupán az ajkak összeérintése kell hozzá.


Hogyan segíthetjük kisbabánk beszédfejlődését?


Többféleképpen is hozzájárulhatunk, hogy a pici egyre több hangot tanuljon meg, és megértse a különböző szavak jelentését.

 

  • Beszélgess gyakran a picivel – ez a legfontosabb pont mind közül. Minél több beszédet hall, annál több dolgot tanulhat meg
  • Mindig hagyj időt, hogy feldolgozza, mint mondtál neki – néhány szó után várj egy kicsit és figyeld a reakcióit
  • Próbálj más hangnemekben és szótagolva beszélni, hátha megpróbál utánozni, és új hangokat tanulni
  • Magyarázd el neki a gügyögése jelentését – ha hangokat formál, és közben körülnéz, mintha keresne valamit, akkor előfordulhat, hogy például szomjas. Kérdezd meg, hogy szomjas-e, és mutasd meg neki a cumisüveget.
  • Több kutatás eredménye is arra utal, hogy minél több szót hall egy újszülött csecsemő, annál jobban fejlődik a nyelvi készsége. Éppen ezért használjunk érthető, valódi szavakat, mikor a kisbabával beszélünk, hogy minél többet tanulhasson!
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

4 Fogászati tipp kismamák számára

2019-12-17

4 Fogászati tipp kismamák számára

A várandósság alatt fogaid állapotának ellenőrzése fontosabb, mint gondolnád, hiszen a baba fejlődését is befolyásolhatja. Hoztunk 4 tippet kismamák számára!

Az anyai szigor végül kifizetődik

2019-11-13

Az anyai szigor végül kifizetődik

Jó hírünk van minden édesanya számára, akinek lánya van! Azok a napok, amikor amiatt aggódtál, hogy vajon a lányaid megfogadják-e a tanácsaidat, noszogatásodat végre kifizetődtek.

Iskolakezdés ellenőrző lista - 10 fontos dolog

2019-08-23

Iskolakezdés ellenőrző lista - 10 fontos dolog

Tippek és ötletek, hogy minden készen álljon az iskolakezdésre rohanás és stressz nélkül. Ha időben elkezded a felkészülést, meglátod sokkal könnyebb lesz kézben tartani a dolgokat. Kövesd a listát és minden gördülékenyen fog menni!

Ideje elmenni nyaralni - gyerekek nélkül

2019-08-22

Ideje elmenni nyaralni - gyerekek nélkül

Itt a nyaralások ideje! Ha anya vagy, könnyen bűntudatot érezhetsz, ha magadra fordítasz egy kis időt, de a folyamatos felelősség a gyerekek miatt nagyon megterhelő. Lehet hogy aggódsz, hogy nélküled hiányt szenvednek majd valamiben, de ha úgy döntesz, elmész egy vakációra a gyerekek, sőt esetleg akár a partnered nélkül, nagyon is jól teszed. Bárme

Ha a nagyszülők is jelen vannak, az az egyik leglényegesebb dolog a családok életében

2019-08-13

Ha a nagyszülők is jelen vannak, az az egyik leglényegesebb dolog a családok...

Az anyák és apák nagyszerűek, de minden gyerek tudja, hogy nagymama és nagypapa az igazi hős. Ők azok, akik adnak még egy sütit, és náluk szinte mindent szabad.

Több nő esik teherbe 40 felett, mint korábban, de nem azért, amiért sokan hinnék

2019-07-02

Több nő esik teherbe 40 felett, mint korábban, de nem azért, amiért sokan...

A kései gyerekvállalás trendje egyre népszerűbb a nők között. Idén áprilisban az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatala (Office for National Statistics, ONS) friss fogantatási adatokat publikált, amelyeket angliai és walesi nők közreműködésével gyűjtöttek össze. Az adatok szerint a terhesség a tizenévesek köreiben 2017-ben tovább csökkent

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
344 535
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
344 535
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 205

Átlagos értékelés: 4.9