notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így próbálják kimondani első szavaikat a kisbabák

hirdetes

Amikor a kisbabák első szavaikat próbálgatják – a legcukibb videó!

helloladies.hu
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ennivaló videó néhány nagyon beszédes kisbabáról, akik egyszerűen nem tudják abbahagyni a fecsegést! A szülők büszkesége és boldogsága ilyenkor mérhetetlen!

Így próbálják kimondani első szavaikat a kisbabák

Kevés olyan pillanat van, ami olyan fontos egy kisbaba életében, mint amikor az első szó elhagyja a pici száját. Ehhez talán csak az mesés első lépések foghatók.


A kisbabák és a beszéd


Eleinte a kisbabák csupán sírással kommunikálnak. Hangosan és gyakran. Szerencsére idővel egy jelentős lépést tesznek majd a fejlődésben, ami lehetővé teszi számukra, hogy szavakkal is kifejezhessék magukat. Akárcsak az első lépések, az első szavak sem jönnek azonnal. A sírás mellé hamarosan megérkezik gügyögés is – a pici ilyenkor kísérletezik először a hangokkal: figyeli a reakciónkat, válaszolni próbál, és kezdetleges, mégis nagyon fontos emberi kapcsolatokat épít. Amikor a babák ’beszélni’ kezdenek, először természetesen nem fogjuk érteni, hogy mit szeretnének mondani. Ez a kezdetleges beszéd sokat elmond a csecsemő tanulási készségéről az alapján, hogy hány hangot volt képes megjegyezni és leutánozni.

hirdetes


Mennyi idősen számíthatunk arra, hogy babánk beszélni kezd?


A csecsemők első hangjai


Születésüktől kezdve eleinte magánhangzó-szerű hangokat hallhatunk a kisbabáktól. Ezt 2-3 hónapos korukra kezdetleges mássalhangzók is kiegészítik. A gügyögés általában a negyedik hónapban kezdődik. A leggyakoribbak a p-b-m hangok, mert ezeket a legkönnyebb megalkotni – csupán az ajkak összeérintése kell hozzá.


Hogyan segíthetjük kisbabánk beszédfejlődését?


Többféleképpen is hozzájárulhatunk, hogy a pici egyre több hangot tanuljon meg, és megértse a különböző szavak jelentését.

hirdetes
  • Beszélgess gyakran a picivel – ez a legfontosabb pont mind közül. Minél több beszédet hall, annál több dolgot tanulhat meg
  • Mindig hagyj időt, hogy feldolgozza, mint mondtál neki – néhány szó után várj egy kicsit és figyeld a reakcióit
  • Próbálj más hangnemekben és szótagolva beszélni, hátha megpróbál utánozni, és új hangokat tanulni
  • Magyarázd el neki a gügyögése jelentését – ha hangokat formál, és közben körülnéz, mintha keresne valamit, akkor előfordulhat, hogy például szomjas. Kérdezd meg, hogy szomjas-e, és mutasd meg neki a cumisüveget.
  • Több kutatás eredménye is arra utal, hogy minél több szót hall egy újszülött csecsemő, annál jobban fejlődik a nyelvi készsége. Éppen ezért használjunk érthető, valódi szavakat, mikor a kisbabával beszélünk, hogy minél többet tanulhasson!
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Hogyan segítheted a gyerekedet az otthoni tanulásban?

2020-04-07

Hogyan segítheted a gyerekedet az otthoni tanulásban?

A szülők a koronavírus járvány miatt olyan nehézségekkel is szembesültek, amire nem számítottak – nekik kell segíteniük az otthoni tanulásban a gyerekeiket. De mi fog most történni? Hogyan tudják a szülők, akikre egyébként is nagy nyomás nehezedik most – az egészségügyi és anyagi vészhelyzet miatt – a gyerekeiket rávenni, hogy érdekelje őket a tanu

Szuper játékok, amikkel otthon is lefoglalhatod a gyereket

2020-04-03

Szuper játékok, amikkel otthon is lefoglalhatod a gyereket

A felnőttek és gyerekek egyaránt nehéz időszakon mennek most keresztül, viszont az, hogy sokat vagyunk otthon lehetőséget ad arra, hogy minőségi időt töltsünk együtt, ráadásul a gyerekek gyakran kezelhetetlenné válnak, ha nincsenek kellőképp lefoglalva, szórakoztatva. Az alábbi benti elfoglaltságok órákon át szórakoztatnak, miközben az agyat is meg

Így tedd a gyerek szülinapját emlékezetessé a koronavírus ellenére is

2020-03-31

Így tedd a gyerek szülinapját emlékezetessé a koronavírus ellenére is

Az egészség és a biztonság az első, de csak azért, mert otthon kell maradnotok, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy emlékezetes szülinapi bulit csapni!

Nálatok a gyerek mossa a saját szennyesét?

2020-04-06

Nálatok a gyerek mossa a saját szennyesét?

Személyes kérdés minden szülőhöz: a gyermekeitek besegítenek otthon a házimunkába? Tudjuk, ez egy nagyon megosztó kérdés, főleg mivel a fiatalok nem igazán rajonganak az otthoni feladatokért, pedig nagyon is jó ok van arra, hogy miért kellene őket befogni!

Ezért sikeresebbek a szeptemberi gyerekek társaiknál, a tudomány szerint

2019-09-16

Ezért sikeresebbek a szeptemberi gyerekek társaiknál, a tudomány szerint

Lehetséges lenne, hogy valaki attól a pillanattól kezdve sikerre számíthat, hogy megszületett? Nem, nem megyünk bele a természetes szülés és a császár közti vitába, és hogy melyiknek milyen hatása van a további életünkre, most a születési hónapról lesz szó.

Ha többen vagytok karanténban, akkor is fontos, hogy egyedül is legyél!

2020-04-09

Ha többen vagytok karanténban, akkor is fontos, hogy egyedül is legyél!

Senki sem örül, hogy nem igazán mozdulhat ki otthonról, és bár akkor is nagyon nehéz átvészelni ezt az időszakot, ha egyedül él valaki, ha többen éltek együtt, annak is határozottan vannak nehézségei. Élj akár egy barátoddal, a családoddal vagy a pároddal, néhány új szabályt érdemes lehet bevezetnetek mindannyiótok érekében.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
267 332
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 690 605
Anya Anyaság Apa Baba Fejlesztő gyerek Kisbaba