notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

minden amit tudni kell a bölcsességfogakról; a bölcsességfogak kihúzása; tudnivalók a bölcsességfogakról; mi a bölcsességfog

hirdetes

Meglepő érdekességek a bölcsességfogakról, amikről még nem hallottál

Juhász Nóra Szederke

Lehet, hogy teljesen rendben van a bölcsességfogak gondozása vagy eltávolítása, ha szükséges. Ez azonban nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy kíváncsi volt néhány dologra ezekkel a látszólag szükségtelen és gyakran problémás fogakkal kapcsolatban, amelyeket egyszerűen nem tud megrázni. Szívesen segítünk kielégíteni kíváncsiságát!

A bölcsességfogak érdekességei

Miért van egyáltalán bölcsességfogunk?

Az antropológusok úgy gondolják, hogy egykor a mosolyunk nélkülözhetetlen részét képezték, lehetővé téve, hogy szívós ételevő őseink (gondoljunk csak arra, hogy egész nap növényeken, dióféléken stb. próbálnak rágni), lebontsák azokat az ételeket, amelyeket már nem kell feltörnünk. A bölcsességfogak a diétához szükséges extra csiszolóerőt biztosították. Szerencsére az étkezés ma már nem igényel ilyen nagy munkát a fogainktól, hiszen lehetőségünk van főzött ételeket enni.

Biztos, hogy mindenkinek van bölcsességfoga?

Most persze vannak villáink, késeink stb. Nem vadászunk, nem gyűjtünk és nem törjük fel a diót a fogunkkal. Idővel ennek a követelménynek a hiánya olyan természetes evolúciót eredményezhet, amely kisebb állkapcsokat alkothat (nem hagyva elegendő helyet ezeknek a végső őrlőfogaknak). Mivel gyakran nincs elég hely, a bölcsességfogak beütődnek. Aztán néhányunk egyszerűen soha nem fejleszti ki őket! Szóval, ha olyan emberrel találkozol, akinek nincs bölcsességfoga és még csak ki sem húzatta, egyáltalán nem furcsa, hiszen az evolúció során az emberi test és az emberi generációk folyamatosan változnak.

hirdetes

A bölcsességfog adta lehetőségek és érdekességek

A legtöbb ember egy maroknyi dolgot tudna felsorolni a bölcsességfogakról: általában csak akkor gondolunk rájuk, amikor ki kell őket venni, és amikor kihúzzák, az állkapcsa az embernek feldagad, mint a mókus pofazacskója, és utána már fagyit eszünk. Azonban ezekben a fogakban sokkal több érdekességük van, mint gondolnánk:

  • A bölcsességfogakat technikailag harmadik őrlőfogaknak nevezik. A harmadik őrlőfogak általában 20 éves korig előtörnek, azonban van amikor ez kitolódik 25 éves korunkig is.
  • A legtöbbet el kell távolítani.
  • hirdetes
  • 35%-unk bölcsességfogak nélkül születik.
  • Tanulmányokat végeznek növekedésük megakadályozására. A bölcsességfogak az egyetlen fogak, amelyek nem alakulnak ki az anyaméhben. Mivel a legtöbb ember műtétet választ bölcsességfogának eltávolítására, a kutatók olyan módszereket keresnek, amelyekkel teljesen megakadályozhatják növekedésüket.
  • Az emberek 90%-ának van legalább egy fertőzött bölcsességfoga.

Mennyi ideig tart az eltávolítási folyamat?

Ha érzékenységet, fájdalmat vagy duzzanatot érzel az állkapocs hátsó részénél, akkor probléma lehet a bölcsességfogaiddal. Így, ha úgy érzed és szakemberek véleményezése is megegyezik, azzal hogycsolatban, hogy érdemes bölcsességfogad eltávolítani. Néhány tudnivalót megemlítünk, hogy tudd mennyi ideig is tartanak ezek a műtétek. Például, ha a műtét a felső állkapocsban teljesen kitört bölcsességfog eltávolításával jár, az esettől függően körülbelül 35 percet vesz igénybe. Ütött fog esetén ez hosszabb időt vesz igénybe, mert először a fogat burkoló csontot kell felnyitni. Ennek 45 perc és egy óra között kell lennie. Természetesen minden eset más, ezért érdemes szakértői és gyors véleményt kérni, akár egy magán szájsebészetre elmenni, így nem kell a fájdalommal hosszú ideig foglalkoznod, hiszen hamarabb sorra kerülhetsz és részletesebb ellátást, információt kapsz. Ehhez a legprofibb csapat a Móricz Dental, akik kedvesek és körültekintőek a kezelések során.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

2024-02-20

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

A szülés egy csodálatos és felemelő élmény lehet, de a testünknek és az intim területeinknek is meg kell küzdeniük az új kihívásokkal és változásokkal.

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

2024-02-20

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

A gyerekbántalmazás egy súlyos és elhanyagolt probléma, amely sok gyermeket érint világszerte. Azonban sokszor nehéz felismerni a jeleket. Ezek lehetnek azok:

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

2024-02-12

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

A cisztás akné egy súlyos és gyakran fájdalmas bőrprobléma, melyet a mélyen fekvő, gyulladt pattanások jelentenek, és amelynek kezelése kihívást jelenthet az érintettek számára.

 Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

2024-02-05

Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

A várandósság alatti pajzsmirigyproblémák kezelése és a megfelelő vitaminválasztás kiemelten fontos, mivel a nem megfelelő döntések súlyos következményekkel járhatnak.

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

2024-02-01

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

A Balenciaga Divatház története olyan pályát járt be, amely tele van mély érzelmekkel, forradalmi tervezéssel és az örök elégedetlenség által ihletett kreativitással. Ismerjük meg a divatház felemelkedését és azon tervezőjét, aki sosem nyugodott bele a tökéletességbe: Cristóbal Balenciagát.