X Értesülj kedvenc témáidról elsőkézből! Iratkozz fel hírlevelünkre!
https://www.helloladies.hu/ hírlevél feliratkozás

5 játék, amik elősegítik gyermeked érzelmi fejlődését!

5 játék, amik segítenek érzelmileg erős gyerekeket nevelni

helloladies.hu
hirdetes

Egy bizonyos korig a gyerekek számára az egyik legjobb tanulási módszert a játékok jelenthetik. Íme néhány egyszerű játék, amik segítenek gyermekünk érzelmeinek megerősítésében.

 5 játék, amik elősegítik gyermeked érzelmi fejlődését!

Egy ember jellemének fejlődésében kulcsfontosságú szerepet játszanak gyermekkori élményei. Személyiségük ekkor kezd el igazán kialakulni, ezért érdemes már fiatal korukban annyi figyelmet fordítani rájuk, amennyire csak képesek vagyunk.

 

 

Az alábbi játékok segíthetnek a gyerekeknek, hogy érzelmileg és jellemükben erősebb felnőttebbekké váljanak.

 

„Fordult a kocka”


A játékban egy csoport gyerek vesz részt. Az első lépés választani egy vezért. Ez után minden másik gyereknek titokban ki kell találnia egy feladatot a vezér számára – a feladatokat nem köti semmilyen szabály – énekelj valamit, mássz fára, menj valahova, stb. Miután a gyerekek kiválasztották és elárulták a vezérnek szánt feladataikat, akkor „fordul a kocka” – minden gyereknek meg kell csinálnia azt a feladatot, amit a vezérnek kitalált. Így aztán aki ki akart szúrni a vezérrel, az a saját rossz szándékát kell megtapasztalja magán.

 

A játék célja, hogy a gyerekek megtanulják, a vezér feladata felelősségteljes és komoly pozíció, amit komolyan kell venni.

 

 

Baráti vita


A játék lényege, hogy kérdéseket teszünk fel azokról a dolgokról, amiket gyermekünk szeret. A legjobb, ha ezt a gyerekek egymás között játsszák, és a felnőttek nem szólnak bele túl gyakran a beszélgetésbe. Főleg párokban érdemes játszani a játékot.

hirdetes

 

Egy példa: az egyik gyerek megkérdezi a másiktól, hogy milyen mesét olvastak mostanában. A másik válasza: „A három kismalacot” – mire a másik válasza: „Az nem olyan jó mese”. Az első gyerek feladata megmagyarázni, hogy miért érdemes elolvasni az adott mesét.

 

A játék célja, hogy a gyerekek megtanulják megvédeni a véleményüket akkor is, ha mások nem értenek egyet velük.

 

Kitalálni egy történetet


Ez a játék remekül segíti a képzelőerő fejlődését és kibontakozását. A gyerek feladata, hogy néhány egymáshoz nem kapcsolódó, véletlenszerű szóból kell történetet alkotnia. Például: erdő, kerék, tea, autó, hullám, hold, irigység, szőr, plafon, hó.

 

A játék célja, hogy a gyerekek szabadon engedhessék a fantáziájukat – meg fogsz lepődni, hogy milyen hihetetlen dolgokat találnak majd ki!

 

 

Lufi


Végy egy lufit, és kérd meg gyermekedet, hogy fújja fel azt. Miután kész, fogd meg a lufit, és tartsd a végét a gyerek szájához. Lassan és óvatosan engedd vissza a levegőt a szájába (mintha a lufi fújná fel őt). Ez után az a feladata, hogy lassan kifújja a levegőt – mintha ő lenne a lufi ami éppen leenged.

hirdetes

 

Miután kifújta a levegőt, kérd meg, hogy mikor érezte magát így legutóbb – mint amikor nem voltak képesek eltűrni valamit, mint amikor úgy érezték, hogy kidurrannának, mint egy túlfújt lufi.

 

A játék lényege, hogy megtanítsd gyermeked megnyugodni a nehéz pillanatokban, és megoldást találni ilyen helyzetekben. Ezen kívül többet is megtudhatsz a játék közben arról, hogy mi bántja őt mostanában, és segíthetsz neki az akadályok leküzdésében!

 

Kedves szavak


Egy másik csoportos játék. A gyerekeknek egy körbe kell ülniük, és pozitív megjegyzést kell tenniük a mellettük ülőre, miközben a szemébe néznek. Ez után az megköszöni a kedves szavakat, majd átfordul a mellette ülőhöz, és így folytatódik a lánc – ő mond valami pozitívat a másikról, az megköszöni, stb.

 

Ha nem tudnak kitalálni semmit, akkor segíthetsz nekik rávezető kérdésekkel, vagy példát is mondhatsz.

 

A játék lényege, hogy a gyerekek megtanulják, milyen fontosak is a dicséretek és a kedves szavak.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
482 676
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 921 559
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 233

Átlagos értékelés: 4.8