notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

5 játék, amik elősegítik gyermeked érzelmi fejlődését!

hirdetes

5 játék, amik segítenek érzelmileg erős gyerekeket nevelni

helloladies.hu

Egy bizonyos korig a gyerekek számára az egyik legjobb tanulási módszert a játékok jelenthetik. Íme néhány egyszerű játék, amik segítenek gyermekünk érzelmeinek megerősítésében.

 5 játék, amik elősegítik gyermeked érzelmi fejlődését!

Egy ember jellemének fejlődésében kulcsfontosságú szerepet játszanak gyermekkori élményei. Személyiségük ekkor kezd el igazán kialakulni, ezért érdemes már fiatal korukban annyi figyelmet fordítani rájuk, amennyire csak képesek vagyunk.

 

Az alábbi játékok segíthetnek a gyerekeknek, hogy érzelmileg és jellemükben erősebb felnőttebbekké váljanak.

„Fordult a kocka”


A játékban egy csoport gyerek vesz részt. Az első lépés választani egy vezért. Ez után minden másik gyereknek titokban ki kell találnia egy feladatot a vezér számára – a feladatokat nem köti semmilyen szabály – énekelj valamit, mássz fára, menj valahova, stb. Miután a gyerekek kiválasztották és elárulták a vezérnek szánt feladataikat, akkor „fordul a kocka” – minden gyereknek meg kell csinálnia azt a feladatot, amit a vezérnek kitalált. Így aztán aki ki akart szúrni a vezérrel, az a saját rossz szándékát kell megtapasztalja magán.

A játék célja, hogy a gyerekek megtanulják, a vezér feladata felelősségteljes és komoly pozíció, amit komolyan kell venni.

 

Baráti vita


A játék lényege, hogy kérdéseket teszünk fel azokról a dolgokról, amiket gyermekünk szeret. A legjobb, ha ezt a gyerekek egymás között játsszák, és a felnőttek nem szólnak bele túl gyakran a beszélgetésbe. Főleg párokban érdemes játszani a játékot.

hirdetes

Egy példa: az egyik gyerek megkérdezi a másiktól, hogy milyen mesét olvastak mostanában. A másik válasza: „A három kismalacot” – mire a másik válasza: „Az nem olyan jó mese”. Az első gyerek feladata megmagyarázni, hogy miért érdemes elolvasni az adott mesét.

A játék célja, hogy a gyerekek megtanulják megvédeni a véleményüket akkor is, ha mások nem értenek egyet velük.

Kitalálni egy történetet


Ez a játék remekül segíti a képzelőerő fejlődését és kibontakozását. A gyerek feladata, hogy néhány egymáshoz nem kapcsolódó, véletlenszerű szóból kell történetet alkotnia. Például: erdő, kerék, tea, autó, hullám, hold, irigység, szőr, plafon, hó.

A játék célja, hogy a gyerekek szabadon engedhessék a fantáziájukat – meg fogsz lepődni, hogy milyen hihetetlen dolgokat találnak majd ki!

Lufi


Végy egy lufit, és kérd meg gyermekedet, hogy fújja fel azt. Miután kész, fogd meg a lufit, és tartsd a végét a gyerek szájához. Lassan és óvatosan engedd vissza a levegőt a szájába (mintha a lufi fújná fel őt). Ez után az a feladata, hogy lassan kifújja a levegőt – mintha ő lenne a lufi ami éppen leenged.

hirdetes

Miután kifújta a levegőt, kérd meg, hogy mikor érezte magát így legutóbb – mint amikor nem voltak képesek eltűrni valamit, mint amikor úgy érezték, hogy kidurrannának, mint egy túlfújt lufi.

A játék lényege, hogy megtanítsd gyermeked megnyugodni a nehéz pillanatokban, és megoldást találni ilyen helyzetekben. Ezen kívül többet is megtudhatsz a játék közben arról, hogy mi bántja őt mostanában, és segíthetsz neki az akadályok leküzdésében!

Kedves szavak


Egy másik csoportos játék. A gyerekeknek egy körbe kell ülniük, és pozitív megjegyzést kell tenniük a mellettük ülőre, miközben a szemébe néznek. Ez után az megköszöni a kedves szavakat, majd átfordul a mellette ülőhöz, és így folytatódik a lánc – ő mond valami pozitívat a másikról, az megköszöni, stb.

Ha nem tudnak kitalálni semmit, akkor segíthetsz nekik rávezető kérdésekkel, vagy példát is mondhatsz.

A játék lényege, hogy a gyerekek megtanulják, milyen fontosak is a dicséretek és a kedves szavak.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

2020-09-21

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

Sok ember azt gondolja, hogy az egyedüli gyerekek önzőek, elkényeztetettek és sok sztereotípia él velük kapcsolatban. Azt pedig pontosan tudják azok, akik így nőttek fel, hogy ezeket egyáltalán nem olyan könnyű megdönteni, lássuk tehát, milyen gyakori félreértések van velük kapcsolatban.

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

2020-08-03

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

Ha figyelted mostanában a híreket, lehet, hogy a kezdés után néhány hónappal változik meg a helyzet. Mint minden más esetében, itt is a felkészülés a lényeg, és az, hogy megfelelően tájékoztasd a gyerekedet is arról, hogy mire számíthat ebben az évben!

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

2020-07-29

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

Gyönyörű az idő, de a gyerek nem akar kint játszani a jó levegőn, hanem bent poshad a szobában? Ezzel a módszerrel garantáltan alig tudod majd beparancsolni!

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

2020-06-25

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

Az olvasás remek időtöltés, akár magától olvas valaki, akár felolvasnak neki. Ebben a cikkben gyerekeknek való könyveket gyűjtöttem össze, több korosztályban!

Nem bír felkelni a család? Itt a segítség!

2020-09-07

Nem bír felkelni a család? Itt a segítség!

Nyáron általában megváltoznak az alvási szokásaink, ez a nyár pedig még inkább más volt. Ha ti is hozzászoktatok, hogy sokáig fent maradtok, és nyugodtan aludtatok anélkül, hogy 6 órakor szólt volna az ébresztő, most pedig nehéz hozzászokni az új menetrendhez, adunk pár hasznos tanácsot, ami segíthet!


Anya Anyaság Család Fejlesztő gyerek Gyereknevelés Gyermeklélektan Kisfiú Kislány