notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatjuk milyen etikett és illemszabályokat kell elsajátítaniuk a legkisebb gyerekeknek is, Illemszabályok gyerekeknek, Etikett, amit a gyerekeknek is ismerniük kell

hirdetes

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

helloladies.hu

Az etikett nagyon fontos, nem számít hány éves valaki. Szülőként a te felelősséged, hogy megtanítsd a gyerekedet a megfelelő viselkedésre. Így nem csak te kímélheted meg magad kellemetlen helyzetektől, de a gyereknek is csak előnye származik belőle. De mik azok a szabályok, amiket minden szülőnek meg kellene tanítania?

Illemszabályok, amiket a legkisebb gyerekeknek is tudniuk kell

Köszönünk és mondjuk a másik nevét


Ha nem emlékszel valaki nevére, bátran kérdezd meg, emiatt nem fog kevesebbet gondolni rólad, sőt valószínűleg örülni fog, hogy megkérdezted. Tanítsd meg a gyerekedet, hogy köszönéskor a másik nevét is mondja ki: „Csókolom, … néni!”


Illem


Ha valaki meghívja a gyerekedet enni vagy játszani, tanítsd meg, hogy ezt köszönje meg és mutassa ki a háláját. A felnőttek lehet, hogy meglepetten fogadják, hogy a gyerek tudja, hogy ezt így illik, pedig ennek természetesnek kellene lennie.


Kérek…


Ki nem hallott még egy gyereket ordítani, hogy „akarom vagy kell”? Pedig még a legfiatalabb gyerekek is képesek kimondani, hogy kérem. Szerepjátékkal például könnyen meg lehet tanítani erre.


Köszönöm

hirdetes


A hálával mutatjuk ki mások számára, hogy fontosak számunkra. Egy hálás gyerekből pedig hálás felnőtt lesz. A hálát, köszönetet pedig meg kell tanítani. A köszönöm egy olyan egyszerű szó, amit szintén nagyon könnyű megtanítani szerepjátékokkal.


Az asztalnál


hirdetes
Tanítsd meg a gyereket, hogy ahelyett, hogy átnyúlna az asztalon, kérje, amire szüksége van. Például: „Elkérhetem a sót?” Ezenkívül fontos, hogy ne álljon fel evés közben, ne mással foglalkozzon, hiszen az is illetlenség.


Köszönöm, azt nem szeretem


A gyerekek nem szeretnek mindent, amit feltálalnak nekik és nem is kell szeretniük. Ugyanakkor fontos, hogy megtanítsuk, hogyan utasítsa vissza illedelmesen. Kisebb gyerekek esetében egy egyszerű „köszönöm, nem kérek” is megteszi, de nagyobbak mondhatják, hogy „köszönöm, nem kérek, nem igazán szeretem”. Itt felvetődik a kérdés, hogy a gyerekeknek meg kell-e enniük mindent, amit a tányérjukra tesznek. Ez igazából rajtad múlik, viszont néhány falatot mindenből enniük kellene.


Félbeszakítás


A gyerekeknek sok kérdésük van, ezért meg kell tanítanod, hogyan tehetik fel őket. Még a legkisebb gyerek is megtanulhatja, hogy melléd álljon és várjon. Vagy óvatosan megérintse a karodat (ne rángasson) és amikor ránézel, azt mondja: „Bocsánat, csak…” Gyakorlást igényel és nehezebb azon gyerekek estében, akik türelmetlenek, de meg fogják tanulni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Sportol a család! – 5 tipp hogyan sportolhattok együtt a gyerekekkel

2022-05-17

Sportol a család! – 5 tipp hogyan sportolhattok együtt a gyerekekkel

Megérkezett a jó idő és hamarosan itt a nyári szünet is, így a gyerekek sokkal több időt igényelnek majd az együttlétre. Így sportoljunk együtt a gyerekekkel!

Legjobb 5 szabadtéri játékötlet, amit minden gyerek imádni fog!

2022-06-17

Legjobb 5 szabadtéri játékötlet, amit minden gyerek imádni fog!

Egyre több kütyü jelenik meg a piacon, amely elöl egy kész rémálom elrángatni a gyerekeket, azonban most összegyűjtöttünk 5 szabadtéri játékot, amit imádnak

Ezért stresszesebb a nők – csökkentsd a stresszt a tippjeinkkel!

2023-01-07

Ezért stresszesebb a nők – csökkentsd a stresszt a tippjeinkkel!

A stressz mindenki életében jelen van, ki jobban, ki rosszabbul kezeli, azonban a nőket valamiért többször éri ez az érzés: így küzdj ellene, kövesd a tippeket!

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen felnőttként!

2020-06-10

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen...

Mi az a pénzügyi tudatosság? Egy fenntartható módja, ahogy a pénzünkkel bánunk. Ha azt akarod, hogy a gyereked sikeres legyen felnőttként, akkor érdemes már korán megtanítani erre, hozzászoktatni néhány dologhoz a pénzzel kapcsolatban. Ebben a cikkben megmutatjuk, mik azok a fontos módszerek, elvek, amikre mindenképp tanítsd meg a gyerekedet!

A korai fogszabályzás 5 legnagyobb előnye- ezt minden szülőnek tudnia kellene

2021-11-22

A korai fogszabályzás 5 legnagyobb előnye- ezt minden szülőnek tudnia kellene

Sok gyerekkori probléma megoldására fiatal korban sokkal egyszerűbb és hatásosabb, így van ez a fogakkal is. Nézzük milyen előnyökkel jár a korai fogszabályzás!