notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

8 ok, amiért egy apa szerepét senki sem helyettesítheti

8 ok, amiért egy apa szerepét senki sem helyettesítheti

helloladies.hu
hirdetes

XXIII. János pápa egyszer a következőt mondta: „Egyszerűbb egy apának, hogy gyermekei legyenek, mint a gyermekeknek, hogy igazi apjuk legyen”.

8 ok, amiért egy apa szerepét senki sem helyettesítheti

A pápák mondanivalója nem mindig kristálytiszta, de XXIII. János szavaiban rengeteg igazság bújik meg. Akinek volt akkora szerencséje, hogy egy olyan férfi nevelte fel, aki ténylegesen kiérdemelte a „Világ legjobb apukája” feliratú pólóját, az tudja, hogy a legjobb apukák jelen vannak, megbízhatók, figyelmesek, lazák, és jó a humoruk.

 

Egy család kettészakadásakor az esetek többségében az anyukához kerülnek a gyerekek, ami azt jelenti, hogy nagy részük csak ritkán léphetnek kapcsolatba édesapjukkal (ha egyáltalán van erre lehetőség). Természetesen egy jó anyuka mindent megtesz azért, hogy gyermekének hiánymentes nevelést biztosítson, de kétségtelen, hogy a páros nevelésnek olyan előnyei vannak, amelyet egyik szülő sem képes egyedül megadni gyermekeinek.

 

Vannak olyan esetek is, ahol a család együtt van ugyan, azonban az apuka nem ismeri fel, hogy mennyire fontos is, hogy aktívan hozzájáruljon a gyerekek hétköznapjaihoz, és atyai tanácsokkal lássa el őket.

hirdetes

 

Puszta jelenlétük is pozitív hatású lehet – a Barnardos egyik kutatása szerint például azok az a gyerekek, akik apukájuk mellett nőnek fel jobb társasági készségeket, kevesebb érzelmi és viselkedési nehézséget, és jobb iskolai teljesítményt tapasztalnak, mint azok, akiket csak anyukájuk nevel.

 

Íme néhány érdekes tény arról, hogy miért fontos az ember életében egy stabil apafigura!

 

•    Azok a gyerekek, akik 11 éves korukig rendszeres, közeli kapcsolatot ápolnak az apjukkal kevésbé valószínű, hogy bűnözőkké válnak.


•    A gyerekek jobban teljesítenek az általános iskolában, ha apjuk velük fiatal koruktól kezdve kedvesen, gondoskodóan, és szeretően bánik.


•    A gyerekek szívesebben tanulnak, ha apjuk is érdeklődést mutat a tanulás iránt.

hirdetes


•    A gyerekek a társadalom szorgalmasabb, dolgosabb tagjaivá válnak, ha apjuk is mellettük van.


•    A Floridai Egyetem egyik tanulmánya kimutatta, hogy azoknál a kisbabáknak, akikkel apjuk rendszeresen foglalkozik, kisebb az esélye a szellemi fejlődési rendellenességek kialakulásának.


•    Azok a nők és férfiak, akik egy szerető, támogató emberként emlékeznek vissza édesapjukba sokkal elégedettebbek az életükkel, és az önbizalmuk is magasabb.


•    Azok a gyerekek, akiknek az édesapja jelen volt a felnevelésük során kevesebb mentálhigiénés problémát tapasztalnak (ez különösen – de nem kizárólag – a nőkre vonatkozik).


•    Azok a gyerekek, akikkel az apjuk sokat foglalkozott fiatal korban sikeresebb karriert tapasztalnak meg felnőttként.


•    Azok a gyerekek, akik aktív kapcsolatot ápoltak édesapjukkal hajlamosabbak felnőttként aktívan kivenni a részüket a gyereknevelésből és a családalapításból.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Így javíthatod a közted és gyermekeid közötti kommunikációt

2019-06-15

Így javíthatod a közted és gyermekeid közötti kommunikációt

Habár a mai gyerekek a kommunikáció sokkal több formáját ismerik, mint az előző generációk, gyakran még így is kihívás lehet rávenni őket, hogy megnyíljanak szüleik előtt, és betekintést kínáljanak saját életükbe.

Bababiztos otthon

2019-01-15

Bababiztos otthon

Évente több mint 2 millió gyerek sérül meg a saját otthonában. A te lakásod biztonságos a kisbabád számára? Olvasd el, hogyan teheted biztonságossá otthonodat!

Elválasztás fokozatosan

2019-01-15

Elválasztás fokozatosan

Nincsenek kőbe vésett szabályok, hiszen minden baba más! De egy éves kora körül már meg kell kezdeni az elválasztást fokozatosan. Olvasd el, mit kell tudnod róla!

Az apával töltött idő hatással van az IQ-szintre

2019-01-15

Az apával töltött idő hatással van az IQ-szintre

Egy brit kutatás szerint minél több időt tölt a kicsi az apjával, az annál nagyobb hatással van az IQ-szint, az intelligencia fejlődésére. Persze ez minőségi időt jelent.

"Élete első évében nem szerettem a kislányomat" – egy apuka őszinte vallomása

2019-01-15

"Élete első évében nem szerettem a kislányomat" – egy apuka...

Az újdonsült szülők élete mindennél keményebb lehet – olyasmi, amire semmi és senki nem készítheti fel az embert. Egy férfi így élte meg ezeket a nehézségeket.

Ha egy kicsit bátortalan…

2019-01-15

Ha egy kicsit bátortalan…

A járni tanuló apróságok számtalan kihívással találkoznak naponta. Figyeljük meg, hogy hogyan viselkednek különböző helyeken és szituációkban! Ha túl bátortalannak tűnnek, helyes viselkedésünkkel segítsük őket!

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
353 483
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 003 650
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 88

Átlagos értékelés: 4.8