notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Újszülött babák fejlesztése egyszerűen

hirdetes

Fejlesztési lehetőségek egy hónapnál kisebb babáknál

helloladies.hu

Tudtad, hogy rengeteget számít, ha már pár hetes korban elkezded otthon fejleszteni a kisbabádat? Hogy jobbnál jobb eredményeket érj el, legyél te is tudatos szülő és szánd rá nap mint nap azt a néhány percet, hogy gyerekedből sikeres, jó döntéseket hozó boldog felnőtt váljon.

Fontos a babák fejlesztése

A legtöbb szülő számára egyértelmű, hogy valamilyen formában, de kiveszi a részét a gyereke tanításából. A kérdés inkább az, hogy nem tudja hogyan csinálja, mikor érdemes elkezdeni és miként foglalkozzon a kicsivel. Ehhez nyújt most segítséget az alábbi néhány pont, melyet pszichológusok, pedagógusok fejlesztettek ki, állítottak össze.

A legtöbb fejlesztő programot már a babák 2-3 hetes korától el lehet kezdeni. Nagyon fontos, hogy ekkorra kialakuljon már egy nagyjából fixnek mondható napi időbeosztás, ahová biztonságosan beilleszthetők a feladatok. Nyilvánvalóan a babák ébrenléti időszakára kell időzíteni a gyakorlatok végzését, tilos ezért felébreszteni a kicsiket. (A szakértők szerint a legjobb a pelenkázás idejét kiválasztani.) Előfordulhat, hogy a kicsik egy idő után másfelé terelik a játék menetét. Ilyen esetekben ne ragaszkodjunk a feladatokhoz erőszakosan, inkább legyünk partnerek az „önmegvalósításában”, hiszen ez is fejleszti fantáziáját, kibontakozását, magabiztosságát.

Már néhány hetes korban figyelni kell a babák fejlesztésére!

hirdetes

Az alábbi feladatok között nincsen semmilyen gyakorlott sorrend. Babától, anyukától, ráfordított időtől függ. Az egyik gyerek gyorsabban, a másik lassabban érik meg az „életre”. Nincs ezzel semmi probléma. A hangsúly a rendszerességen van. Ha a babának éppen rossz kedve van, akkor nem a fejlesztés az első feladat, hanem a biztonságos környezet megteremtése és a vígasz biztosítása. Az pszichológusok, védőnők szerint az első hónapban minden esetben az érzékszerveket keresztül szerzett információké a főszerep, ezért ezeket a fejlesztési területeket kell kiemelten kezelni.

Íme a feladatok, melyeket érdemes beépíteni a mindennapi rutinba, napi néhány percben:

Testérzet fejlesztése:

 • fordítsuk a babát az oldalára néhány percre
 • fordítsuk a babát a hasára néhány percre
 • ringassuk a babát finoman

Bőrérzékelés:

 • fürdetés után hagyjuk a baba testét rövid ideig szabadon (kizárólag megfelelő hőmérséklet mellett)
 • masszírozzuk gyengéden a hátát, karját, lábait
 • hirdetes
 • nyújtogassuk óvatosan a lábait, a csípőjét combjai finom széthúzásával lazítsuk (semmiképpen nem lehet erőltetni!)
 • simogassa a baba hátát, karját, lábait

Látás tökéletesítése:

 • érdemes a baba helyzetét változtatnia a kiságyban időközönként
 • változtassuk a szoba megvilágítását (félhomály, világos, sötét)

Hallás fejlesztése:

 • óvjuk a babát a hirtelen zajoktól
 • dúdolgasson és énekeljen sokat a kicsinek
 • napi negyedórán át hallgassanak halk, kellemes zenét

Kedves szülők! Legyenek mindenben rugalmasak, előremutatók és következetesek. Szakértői tapasztalat, hogy a befektetett munka, még akkor is, ha az bőven meg van fűszerezve szeretettel, csak akkor érik be igazán, ha példamutatóan beleteszi felnőtt és gyerek is a maga részét. Egy kisgyerek nem tud vitatkozni, így mindig a szülőkön a világ szeme, hogy mennyire segítik kibontakozni a gyereküket, a gyermeki kritikát.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Anya Anyaság Apa Baba Fejlesztő gyerek Kisbaba Kisfiú Kislány Tanács Tanulás