notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sokan nem tudják, de a fogakon maradt lepedék miatt könnyen kieshetnek a fogak- a foglepedék káros hatása

hirdetes

Sokan nem tudják, de a fogakon maradt lepedék miatt könnyen kieshetnek a fogak

VN

Az étkezéseket követően óhatatlanul lepedék marad a fogakon, azonban ezt a fogmosás során el kell távolítani. Azért kell naponta többször is fogat mosni, mert ez a lepedék nagyon veszélyes tud lenni, akár a fogak kieséshez is vezethet.

Foglepedék káros hatása

Mi az a lepedék a fogakon?

Volt már olyan, hogy a fogaidon valami ragacsos dolgot éreztél, ami miatt nem volt egyenletes a felszíne? Vagy ránéztél a fogselymedre, miután használtad azt, és kíváncsian nézted, hogy mi az a fehér, ragacsos folt rajta? Az első ellenőrzésre ez a folt egy kis darab kenyérnek tűnhet, deigazából jobban megvizsgálva a dolgot ez egy jóval összetettebb dolog. Valójában, amit látsz, az egy foglepedék, a fogak és az íny esküdt ellensége, amelyet a baktériumok felhalmozódása okoz. Csak a szánkban dokumentált, hogy több mint 8 milliárd baktérium található, 300 különböző fajta. Ezek a baktériumok általában harmóniában élnek egymással, korlátozva bizonyos baktériumok felhalmozódását, amelyek károsak lehetnek ránk, különösen a fogainkra és az ínyünkre. Azonban sok ilyen baktérium fogszuvasodást okozhat, és ugyanúgy terjed, mint egy fertőző betegség. 

hirdetes

Miért veszélyes a fogakon maradt lepedék?

A foglepedék ragacsos, színtelen lerakódásként kezdődik. Valójában egy „biofilm”, amely a fogfelülethez, a fogpótlásokhoz és a protézisekhez (fogsorokhoz, koronákhoz és hidakhoz) tapad. Ebben baktériumok telepednek meg. Ha nem távolítják el a lepedéket, elmeszesedik, vagyis törékeny réteggé keményedik. Ezt fogkőnek nevezik. A lepedék felhalmozódása akár ínygyulladást vagy súlyos fogágybetegséget is okozhat. Ha a lepedék fogkővé válik, a baktériumok rossz leheletet okozhatnak, és sárgává tehetik a fogakat. Az ínygyulladás a fogak gyökerére, sőt még az állkapocsra is képes átterjedni. Emiatt elkezdenek mozogni a fogak, és könnyen ki is eshetnek. Mindezt azért, mert nem távolítottad el a lepedéket!

hirdetes

Hogyan lehet megelőzni a fogak kiesését?

A lepedékek eltávolításához az egyik legfontosabb a megfelelő szájhigiénia gyakorlása. Ez nem merül ki a fogmosásban. Az alapos, minden területre kiterjedő fogmosás mellett, fogselymet is kell használni, hiszen a fogközökben maradt lepedék a fogkefe sörtéivel nem elérhető. A fogselymet naponta legalább egyszer kell használni, fogat mosni pedig minden étkezés után ajánlott lenne, hogy teljesen megállítsuk a baktériumok terjedését. Lepedék még így is képes a szájüregben maradni, és fogkővé keményedni. A fogkövet otthoni módszerekkel nem lehet eltávolítani, de van egy szakszerű fogkőeltávolítás Budapesten a Dentorho Fogászaton. A professzionális folyamatot a legmodernebb technikával hajtsák végre, így teljesen fájdalommentes, és nagyon hatékonya, az összes fogkő, és lepedék eltávolításra kerül! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Újra divat a balerina cipő! - Így hord a tavaszi szezonban!

2024-04-15

Újra divat a balerina cipő! - Így hord a tavaszi szezonban!

Kényelmesek és sokoldalúak, tökéletes választások mindennapi viselethez és elegáns megjelenésekhez egyaránt. Hajtsunk újra a klasszikusokra és fedezzük fel, hogyan hordhatjuk őket a tavaszi szezonban!

Ez a 4 vitamin sokban befolyásolja a fogyásodat

2024-04-08

Ez a 4 vitamin sokban befolyásolja a fogyásodat

A megfelelő vitaminbevitel kulcsfontosságú a fogyás és az egészséges testsúly fenntartása szempontjából, és néhány vitamin különösen fontos szerepet játszik ebben a folyamatban.

Hogyan válhat egy szálloda igazán vendégközpontúvá?

2024-04-04

Hogyan válhat egy szálloda igazán vendégközpontúvá?

A szállodaüzemeltetés már régóta a vendégközpontúság és az élmények teremtése körül forog, és mindez a vendégek igényein, a kiváló kommunikáción át terjed.

Már reggel is kimerültnek érzed magad? Az ennek a tünete lehet!

2024-04-02

Már reggel is kimerültnek érzed magad? Az ennek a tünete lehet!

A reggeli kimerültség gyakran bosszantó és akadályozó tényező lehet a mindennapi életben, ám megfelelő megértéssel és kezeléssel jelentős mértékben csökkenthető.

10 szépítő termék a tavaszi megújuláshoz: Frissítsd fel arcbőröd!

2024-03-25

10 szépítő termék a tavaszi megújuláshoz: Frissítsd fel arcbőröd!

A tavasz közeledtével sokan keresik az újításokat a szépségápolás terén, és szeretnék frissíteni bőrápolási rutinjukat. Az alábbiakban bemutatjuk a legjobb szépítő termékeket, melyek segítségével könnyedén megújulhatunk és ragyogóvá tehetjük bőrünket a tavaszi időszakra.