Ha próbálunk gluténmentesen étkezni, az néha olyan érzés, mintha semmi finomat nem ehetnénk, különösen nem desszertet. A legtöbbször nemet mondtunk a csokoládéra, és a belőle készült édességekre – egészen mostanáig. Próbáld ki te is ezt a mennyien finom diétabarát csokoládétortát, ami nem csak jól néz ki, de az íze is fantasztikus, ráadásul könnyedén elkészíthető.
![Gyors és finom gluténmentes torta Gluténmentes csokitorta és ganache](/kep/730x400/2690392.jpg)
Nem számít milyen diétán vagy, te se mondj le finomságokról, egy jó csokoládétorta minden alkalomra jó választás lehet a szülinapoktól kezdve az egyszerű hétvégi süteményig.
Gluténmentes csokoládétorta
Előkészület: 5 perc
Teljes elkészítés: 45 perc
Hozzávalók:
• ½ bögre sótlan, olvasztott vaj (⅓ bögre növényi olajjal helyettesíthető)
• 1 tojás
• 1 bögre víz
• 1 evőkanál fehér ecet (bármilyen más ecet is jó)
• 1 teáskanál vanília kivonat
• 1,25 bögre gluténmentes liszt
• ¾ bögre cukrozatlan kakaópor
• 1,25 bögre kristálycukor
• 1 teáskanál só
Gluténmentes ganache csokoládékrém
• 350 gramm közép édes (gluténmentes) csokoládé (55-60%-os kakaótartalommal) darabokra törve
• 1 bögre habtejszín
1 bögre nagyjából 250 milliliternek felel meg.
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Zsírozd ki a tortaformát, majd béleld ki sütőpapírral.
- Egy nagy edénybe tedd bele az olvadt vajat, tojást, vizet, ecetet és a vaníliakivonatot. Elektromos habverővel verd addig, amíg teljesen el nem keveredik. Ezután szitáld bele a gluténmentes lisztet, kakaóport, cukrot, sót és a szódabikarbónát, és jól keverd simára a nedves hozzávalókkal.
- Öntsd bele az előkészített tortaformába, és 30-40 percig, tűpróbáig süsd.
- Legalább 10 percet várj, mielőtt kivennéd a kész tortát a formából, és egy rácson hagyd teljesen kihűlni.
Gluténmentes ganache csokoládékrém
A tejszínt egy kisebb edényben tedd fel közepes lángra, majd apránként tedd bele a csokoládédarabokat, addig keverd, amíg sima nem lesz. Ha elkészült, öntsd rá a kihűlt torta tetejére.
Tipp: Attól függően milyen fajta gluténmentes lisztet használsz, lehet, hogy nem lesz szükség annyi vízre, mint amennyi a receptben szerepel. Kezdj ¾ bögre vízzel, és ha szükséges, adj hozzá még egy-egy evőkanálnyit, amíg a vaj el nem éri a megfelelő állagot.