notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Utálja a gyerek a fogorvost? Ezek jelenthetnek megoldást!

hirdetes

Mit tegyünk, ha a gyerek fél a fogorvostól?

helloladies.hu

A legtöbb ember általában fél a fogorvostól. Nincsenek ezzel másképpen a gyerekek sem - elég egy rossz élmény és később rettegve fognak menni hozzá. Most elmondjuk, mit kell tennetek, ha gyermeketek tart a fogorvostól.

Fél a gyerekem a fogorvostól!

Sokunknak van ellenérzése a fenti szó hallatán: fogorvos. Hiába vagyunk felnőttek, és tapasztaltuk már többször is, hogy azért túl lehet azt élni, mégis képesek vagyunk stresszelni miatta. És ha ez velünk így van, így lesz a gyerekekkel is, hiszen köztudott, hogy a kicsik megérzik a hangulatunk változását. Épp ezért először magunkban próbáljunk rendet tenni, és csak utána beszélni a témáról gyermekünkkel.

Amíg nem jár intézménybe szemünk fénye, nem igazán jut eszünkbe fogorvoshoz vinni. Az óvodai beíratás alkalmával viszont már szembesülünk ilyesmikkel, hiszen a legtöbb helyen már itt elkezdik ellenőrizni a fogukat, vagy ha mégsem, akkor az iskolás kor már logikusan hozza ezt is magával. És nem jó, ha csak ott ébredünk rá, hogy a gyereknek már három foga is szuvas, hiszen akkor valamit nagyon nem jól csináltunk eddig.

A legjobb, amit tehetünk, ha megpróbáljuk felkészíteni a kicsit, hogy milyen lesz, ha végre elmegyünk a fogorvoshoz. Tökéletes erre, ha mesekönyvből mesélünk neki, vagy ha minden másnap beszélgetünk vele kicsit, hogy mire odajutunk, hogy elmenjünk a kért időpontra, ne legyen benne a félsz az ismeretlentől.

hirdetes

hirdetes

 

Az alapos fogápolás nagyon fontos, ezt nem győzik hangsúlyozni a fogorvosok, szerencsére viszont rengeteg helyen találkozhatunk már gyerekbarát rendelővel, és olyan kialakított váróval, ahol játékos módon ismerkedhetnek az odalátogatók a rájuk váró „veszedelmekkel”. Már ez kellemesebbé varázsolhatja gyermekünk számára a várakozás perceit, ami pedig még ennél is fontosabb, az az empátia és a türelem – részünkről, és a fogorvos részéről is. Ha tehetjük, válasszunk tehát olyat, akit már többen is ajánlottak, esetleg gyerekként mi is hozzá jártunk, és így első kézből tudjuk, hogy a fentieknek maradéktalanul eleget tesz.

Elsőre amúgy is általában csak ismerkedés történik, és a vizsgálat, mely egyáltalán nem fáj. Maga a meghatározott kezelés majd a következő alkalommal kezdődik el. Ilyenkor meg szokták engedni, hogy a gyerek körbejárja a rendelőt, és szépen sorban megismerkedjen az összes - amúgy rendkívül félelmetesnek tűnő – eszközzel. Ha megmutatják neki, hogy milyen a fúró, a nyálszívó, milyen hangjuk van, ha be vannak kapcsolva, simán elképzelhető, hogy még tetszik is a kis lurkónak, és nem hogy nem fél tőlük, hanem érdeklődve várja, hogy mi történik majd, ha elkezdődik a kezelés.

Ha a gyerekre jó benyomást tesz az orvos, örömmel fog menni legközelebb, és még büszke is lesz magára, hogy ő nem sírt! Így ha a tényleges fogfúrásra vagy -tömésre kerül a sor, nagy valószínűséggel meg sem kottyan már neki maga a művelet, mi pedig fellélegezhetünk, hogy ez a fordulót is sikeresen abszolváltuk.   

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

2020-06-25

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

Az olvasás remek időtöltés, akár magától olvas valaki, akár felolvasnak neki. Ebben a cikkben gyerekeknek való könyveket gyűjtöttem össze, több korosztályban!

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz gyereket

2020-07-01

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz...

Egyre több az olyan nő, aki nem vállal gyereket. Ez lehet, hogy meglep néhány újdonsült anyukát, aki épp egy izgő-mozgó babáról gondoskodik, de a valóság az, hogy tudományos szempontból ha valaki úgy dönt, hogy nem lesz gyereke, igazából jó ötlet. Ha ezt az oldalát megértetted és áttérünk a személyes szempontra, még több értelme lesz.

8 program gyerekeknek a nyárra

2020-06-24

8 program gyerekeknek a nyárra

Ebben a cikkben olyan elfoglaltságokat gyűjtöttem össze, amelyekkel le lehet foglalni a gyerekeket, miközben nem csak szórakoztatja, fejleszti is őket.

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

2020-03-03

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Gyakori kérdés a leendő szülők körében, hogy vajon mikor is érdemes családot alapítani? Ha elmúltál 40, akkor sem kell lemondanod az anyaságról, hiszen a mai világban a gyermekvállalás egyre jobban kitolódik.

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen felnőttként!

2020-06-10

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen...

Mi az a pénzügyi tudatosság? Egy fenntartható módja, ahogy a pénzünkkel bánunk. Ha azt akarod, hogy a gyereked sikeres legyen felnőttként, akkor érdemes már korán megtanítani erre, hozzászoktatni néhány dologhoz a pénzzel kapcsolatban. Ebben a cikkben megmutatjuk, mik azok a fontos módszerek, elvek, amikre mindenképp tanítsd meg a gyerekedet!

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

2020-06-10

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

A szülés utáni depresszió az újdonsült anyákat sokkal nagyobb számban érinti, mint gondolnánk. Teljesen normális, ha szülés után te is rossz kedvű vagy, azonban ha ez hetekig elhúzódik, muszáj tenned valamit ellene. Ha gyógyszerek nélkül szeretnéd átvészelni ezt az időszakot, fordulhatsz természetes megoldásokhoz is!

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
22 787
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 489 711
Anyaság Baba Betegség Család gyerek Gyereknevelés Kisfiú Kislány Tanács