notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Utálja a gyerek a fogorvost? Ezek jelenthetnek megoldást!

hirdetes

Mit tegyünk, ha a gyerek fél a fogorvostól?

helloladies.hu

A legtöbb ember általában fél a fogorvostól. Nincsenek ezzel másképpen a gyerekek sem - elég egy rossz élmény és később rettegve fognak menni hozzá. Most elmondjuk, mit kell tennetek, ha gyermeketek tart a fogorvostól.

Fél a gyerekem a fogorvostól!

Sokunknak van ellenérzése a fenti szó hallatán: fogorvos. Hiába vagyunk felnőttek, és tapasztaltuk már többször is, hogy azért túl lehet azt élni, mégis képesek vagyunk stresszelni miatta. És ha ez velünk így van, így lesz a gyerekekkel is, hiszen köztudott, hogy a kicsik megérzik a hangulatunk változását. Épp ezért először magunkban próbáljunk rendet tenni, és csak utána beszélni a témáról gyermekünkkel.

Amíg nem jár intézménybe szemünk fénye, nem igazán jut eszünkbe fogorvoshoz vinni. Az óvodai beíratás alkalmával viszont már szembesülünk ilyesmikkel, hiszen a legtöbb helyen már itt elkezdik ellenőrizni a fogukat, vagy ha mégsem, akkor az iskolás kor már logikusan hozza ezt is magával. És nem jó, ha csak ott ébredünk rá, hogy a gyereknek már három foga is szuvas, hiszen akkor valamit nagyon nem jól csináltunk eddig.

A legjobb, amit tehetünk, ha megpróbáljuk felkészíteni a kicsit, hogy milyen lesz, ha végre elmegyünk a fogorvoshoz. Tökéletes erre, ha mesekönyvből mesélünk neki, vagy ha minden másnap beszélgetünk vele kicsit, hogy mire odajutunk, hogy elmenjünk a kért időpontra, ne legyen benne a félsz az ismeretlentől.

hirdetes

hirdetes

 

Az alapos fogápolás nagyon fontos, ezt nem győzik hangsúlyozni a fogorvosok, szerencsére viszont rengeteg helyen találkozhatunk már gyerekbarát rendelővel, és olyan kialakított váróval, ahol játékos módon ismerkedhetnek az odalátogatók a rájuk váró „veszedelmekkel”. Már ez kellemesebbé varázsolhatja gyermekünk számára a várakozás perceit, ami pedig még ennél is fontosabb, az az empátia és a türelem – részünkről, és a fogorvos részéről is. Ha tehetjük, válasszunk tehát olyat, akit már többen is ajánlottak, esetleg gyerekként mi is hozzá jártunk, és így első kézből tudjuk, hogy a fentieknek maradéktalanul eleget tesz.

Elsőre amúgy is általában csak ismerkedés történik, és a vizsgálat, mely egyáltalán nem fáj. Maga a meghatározott kezelés majd a következő alkalommal kezdődik el. Ilyenkor meg szokták engedni, hogy a gyerek körbejárja a rendelőt, és szépen sorban megismerkedjen az összes - amúgy rendkívül félelmetesnek tűnő – eszközzel. Ha megmutatják neki, hogy milyen a fúró, a nyálszívó, milyen hangjuk van, ha be vannak kapcsolva, simán elképzelhető, hogy még tetszik is a kis lurkónak, és nem hogy nem fél tőlük, hanem érdeklődve várja, hogy mi történik majd, ha elkezdődik a kezelés.

Ha a gyerekre jó benyomást tesz az orvos, örömmel fog menni legközelebb, és még büszke is lesz magára, hogy ő nem sírt! Így ha a tényleges fogfúrásra vagy -tömésre kerül a sor, nagy valószínűséggel meg sem kottyan már neki maga a művelet, mi pedig fellélegezhetünk, hogy ez a fordulót is sikeresen abszolváltuk.   

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

2020-03-03

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Gyakori kérdés a leendő szülők körében, hogy vajon mikor is érdemes családot alapítani? Ha elmúltál 40, akkor sem kell lemondanod az anyaságról, hiszen a mai világban a gyermekvállalás egyre jobban kitolódik.

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

2020-09-21

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

Sok ember azt gondolja, hogy az egyedüli gyerekek önzőek, elkényeztetettek és sok sztereotípia él velük kapcsolatban. Azt pedig pontosan tudják azok, akik így nőttek fel, hogy ezeket egyáltalán nem olyan könnyű megdönteni, lássuk tehát, milyen gyakori félreértések van velük kapcsolatban.

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

2020-08-03

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

Ha figyelted mostanában a híreket, lehet, hogy a kezdés után néhány hónappal változik meg a helyzet. Mint minden más esetében, itt is a felkészülés a lényeg, és az, hogy megfelelően tájékoztasd a gyerekedet is arról, hogy mire számíthat ebben az évben!

8 program gyerekeknek a nyárra

2020-06-24

8 program gyerekeknek a nyárra

Ebben a cikkben olyan elfoglaltságokat gyűjtöttem össze, amelyekkel le lehet foglalni a gyerekeket, miközben nem csak szórakoztatja, fejleszti is őket.

Fontos tippek egyedülálló szülőknek

2020-02-07

Fontos tippek egyedülálló szülőknek

Egyedülálló szülőként nem mindig könnyű az élet, azonban fontos, hogy ilyenkor se hanyagold el magad és törődj magaddal. Ehhez adunk fontos és hasznos tippeket!


Anyaság Baba Betegség Család gyerek Gyereknevelés Kisfiú Kislány Tanács