notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Utálja a gyerek a fogorvost? Ezek jelenthetnek megoldást!

hirdetes

Mit tegyünk, ha a gyerek fél a fogorvostól?

helloladies.hu

A legtöbb ember általában fél a fogorvostól. Nincsenek ezzel másképpen a gyerekek sem - elég egy rossz élmény és később rettegve fognak menni hozzá. Most elmondjuk, mit kell tennetek, ha gyermeketek tart a fogorvostól.

Fél a gyerekem a fogorvostól!

Sokunknak van ellenérzése a fenti szó hallatán: fogorvos. Hiába vagyunk felnőttek, és tapasztaltuk már többször is, hogy azért túl lehet azt élni, mégis képesek vagyunk stresszelni miatta. És ha ez velünk így van, így lesz a gyerekekkel is, hiszen köztudott, hogy a kicsik megérzik a hangulatunk változását. Épp ezért először magunkban próbáljunk rendet tenni, és csak utána beszélni a témáról gyermekünkkel.

Amíg nem jár intézménybe szemünk fénye, nem igazán jut eszünkbe fogorvoshoz vinni. Az óvodai beíratás alkalmával viszont már szembesülünk ilyesmikkel, hiszen a legtöbb helyen már itt elkezdik ellenőrizni a fogukat, vagy ha mégsem, akkor az iskolás kor már logikusan hozza ezt is magával. És nem jó, ha csak ott ébredünk rá, hogy a gyereknek már három foga is szuvas, hiszen akkor valamit nagyon nem jól csináltunk eddig.

A legjobb, amit tehetünk, ha megpróbáljuk felkészíteni a kicsit, hogy milyen lesz, ha végre elmegyünk a fogorvoshoz. Tökéletes erre, ha mesekönyvből mesélünk neki, vagy ha minden másnap beszélgetünk vele kicsit, hogy mire odajutunk, hogy elmenjünk a kért időpontra, ne legyen benne a félsz az ismeretlentől.

hirdetes

hirdetes

 

Az alapos fogápolás nagyon fontos, ezt nem győzik hangsúlyozni a fogorvosok, szerencsére viszont rengeteg helyen találkozhatunk már gyerekbarát rendelővel, és olyan kialakított váróval, ahol játékos módon ismerkedhetnek az odalátogatók a rájuk váró „veszedelmekkel”. Már ez kellemesebbé varázsolhatja gyermekünk számára a várakozás perceit, ami pedig még ennél is fontosabb, az az empátia és a türelem – részünkről, és a fogorvos részéről is. Ha tehetjük, válasszunk tehát olyat, akit már többen is ajánlottak, esetleg gyerekként mi is hozzá jártunk, és így első kézből tudjuk, hogy a fentieknek maradéktalanul eleget tesz.

Elsőre amúgy is általában csak ismerkedés történik, és a vizsgálat, mely egyáltalán nem fáj. Maga a meghatározott kezelés majd a következő alkalommal kezdődik el. Ilyenkor meg szokták engedni, hogy a gyerek körbejárja a rendelőt, és szépen sorban megismerkedjen az összes - amúgy rendkívül félelmetesnek tűnő – eszközzel. Ha megmutatják neki, hogy milyen a fúró, a nyálszívó, milyen hangjuk van, ha be vannak kapcsolva, simán elképzelhető, hogy még tetszik is a kis lurkónak, és nem hogy nem fél tőlük, hanem érdeklődve várja, hogy mi történik majd, ha elkezdődik a kezelés.

Ha a gyerekre jó benyomást tesz az orvos, örömmel fog menni legközelebb, és még büszke is lesz magára, hogy ő nem sírt! Így ha a tényleges fogfúrásra vagy -tömésre kerül a sor, nagy valószínűséggel meg sem kottyan már neki maga a művelet, mi pedig fellélegezhetünk, hogy ez a fordulót is sikeresen abszolváltuk.   

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Legjobb 5 szabadtéri játékötlet, amit minden gyerek imádni fog!

2022-06-17

Legjobb 5 szabadtéri játékötlet, amit minden gyerek imádni fog!

Egyre több kütyü jelenik meg a piacon, amely elöl egy kész rémálom elrángatni a gyerekeket, azonban most összegyűjtöttünk 5 szabadtéri játékot, amit imádnak

Sportol a család! – 5 tipp hogyan sportolhattok együtt a gyerekekkel

2022-05-17

Sportol a család! – 5 tipp hogyan sportolhattok együtt a gyerekekkel

Megérkezett a jó idő és hamarosan itt a nyári szünet is, így a gyerekek sokkal több időt igényelnek majd az együttlétre. Így sportoljunk együtt a gyerekekkel!

A korai fogszabályzás 5 legnagyobb előnye- ezt minden szülőnek tudnia kellene

2021-11-22

A korai fogszabályzás 5 legnagyobb előnye- ezt minden szülőnek tudnia kellene

Sok gyerekkori probléma megoldására fiatal korban sokkal egyszerűbb és hatásosabb, így van ez a fogakkal is. Nézzük milyen előnyökkel jár a korai fogszabályzás!

Fontos tippek egyedülálló szülőknek

2020-02-07

Fontos tippek egyedülálló szülőknek

Egyedülálló szülőként nem mindig könnyű az élet, azonban fontos, hogy ilyenkor se hanyagold el magad és törődj magaddal. Ehhez adunk fontos és hasznos tippeket!

8 program gyerekeknek a nyárra

2020-06-24

8 program gyerekeknek a nyárra

Ebben a cikkben olyan elfoglaltságokat gyűjtöttem össze, amelyekkel le lehet foglalni a gyerekeket, miközben nem csak szórakoztatja, fejleszti is őket.

Ennél cukibbat már elképzelni sem lehet: Így nevet Hajdú Péter tündéri kisbabája

2022-11-29

Ennél cukibbat már elképzelni sem lehet: Így nevet Hajdú Péter tündéri...

Hajdú Péter videóját nekünk többször is meg kellett néznünk, mert ez a tündéri babkacaj szinte teljesen elvarázsolt minket! Biztosan a te napodat is feldobja!


Anyaság Baba Betegség Család gyerek Gyereknevelés Kisfiú Kislány Tanács