notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Utálja a gyerek a fogorvost? Ezek jelenthetnek megoldást!

hirdetes

Mit tegyünk, ha a gyerek fél a fogorvostól?

helloladies.hu

A legtöbb ember általában fél a fogorvostól. Nincsenek ezzel másképpen a gyerekek sem - elég egy rossz élmény és később rettegve fognak menni hozzá. Most elmondjuk, mit kell tennetek, ha gyermeketek tart a fogorvostól.

Fél a gyerekem a fogorvostól!

Sokunknak van ellenérzése a fenti szó hallatán: fogorvos. Hiába vagyunk felnőttek, és tapasztaltuk már többször is, hogy azért túl lehet azt élni, mégis képesek vagyunk stresszelni miatta. És ha ez velünk így van, így lesz a gyerekekkel is, hiszen köztudott, hogy a kicsik megérzik a hangulatunk változását. Épp ezért először magunkban próbáljunk rendet tenni, és csak utána beszélni a témáról gyermekünkkel.

Amíg nem jár intézménybe szemünk fénye, nem igazán jut eszünkbe fogorvoshoz vinni. Az óvodai beíratás alkalmával viszont már szembesülünk ilyesmikkel, hiszen a legtöbb helyen már itt elkezdik ellenőrizni a fogukat, vagy ha mégsem, akkor az iskolás kor már logikusan hozza ezt is magával. És nem jó, ha csak ott ébredünk rá, hogy a gyereknek már három foga is szuvas, hiszen akkor valamit nagyon nem jól csináltunk eddig.

A legjobb, amit tehetünk, ha megpróbáljuk felkészíteni a kicsit, hogy milyen lesz, ha végre elmegyünk a fogorvoshoz. Tökéletes erre, ha mesekönyvből mesélünk neki, vagy ha minden másnap beszélgetünk vele kicsit, hogy mire odajutunk, hogy elmenjünk a kért időpontra, ne legyen benne a félsz az ismeretlentől.

hirdetes

hirdetes

 

Az alapos fogápolás nagyon fontos, ezt nem győzik hangsúlyozni a fogorvosok, szerencsére viszont rengeteg helyen találkozhatunk már gyerekbarát rendelővel, és olyan kialakított váróval, ahol játékos módon ismerkedhetnek az odalátogatók a rájuk váró „veszedelmekkel”. Már ez kellemesebbé varázsolhatja gyermekünk számára a várakozás perceit, ami pedig még ennél is fontosabb, az az empátia és a türelem – részünkről, és a fogorvos részéről is. Ha tehetjük, válasszunk tehát olyat, akit már többen is ajánlottak, esetleg gyerekként mi is hozzá jártunk, és így első kézből tudjuk, hogy a fentieknek maradéktalanul eleget tesz.

Elsőre amúgy is általában csak ismerkedés történik, és a vizsgálat, mely egyáltalán nem fáj. Maga a meghatározott kezelés majd a következő alkalommal kezdődik el. Ilyenkor meg szokták engedni, hogy a gyerek körbejárja a rendelőt, és szépen sorban megismerkedjen az összes - amúgy rendkívül félelmetesnek tűnő – eszközzel. Ha megmutatják neki, hogy milyen a fúró, a nyálszívó, milyen hangjuk van, ha be vannak kapcsolva, simán elképzelhető, hogy még tetszik is a kis lurkónak, és nem hogy nem fél tőlük, hanem érdeklődve várja, hogy mi történik majd, ha elkezdődik a kezelés.

Ha a gyerekre jó benyomást tesz az orvos, örömmel fog menni legközelebb, és még büszke is lesz magára, hogy ő nem sírt! Így ha a tényleges fogfúrásra vagy -tömésre kerül a sor, nagy valószínűséggel meg sem kottyan már neki maga a művelet, mi pedig fellélegezhetünk, hogy ez a fordulót is sikeresen abszolváltuk.   

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

10 érv - Ezért kéne minél előbb a lézeres szőrtelenítést választanod!

2024-06-10

10 érv - Ezért kéne minél előbb a lézeres szőrtelenítést választanod!

A lézeres szőrtelenítés a modern kor egyik legnépszerűbb és hatékony megoldása a tartós, sima bőr elérésére, amely időt és kényelmet takarít meg.

Le kell szedetnem a műszempillát, ha árpás lett a szemem?

2024-06-03

Le kell szedetnem a műszempillát, ha árpás lett a szemem?

Műszempillák és árpa: Mit kell tenned, ha fertőzést észlelsz a szemeden? Sokunkkal előfordult már, hogy árpás lett a szemünk, de mit kell tenni, ha műszempillánk van?

A klimax nem csak a nőket érinti, tudtad?

2024-05-31

A klimax nem csak a nőket érinti, tudtad?

A klimaxot gyakran a nőkkel társítják, de a férfiak is megtapasztalhatják az andropauza tüneteit. Komoly hatással lehetnek életminőségükre és egészségükre

6+1 Balaton-felvidéki kihagyhatatlan látnivaló tavasszal

2024-05-14

6+1 Balaton-felvidéki kihagyhatatlan látnivaló tavasszal

A Balaton-felvidék tavaszi szépségei és látnivalói minden évben vonzzák a látogatókat, és ez a lista összegyűjti a legkülönlegesebb helyszíneket, amelyeket érdemes felfedezni ebben az időszakban.

A túl sok alvás is okozhat problémát!

2024-05-13

A túl sok alvás is okozhat problémát!

Bár az alvás fontos szerepet tölt be az egészségünk fenntartásában, túlzott mennyisége ugyanúgy problémákat okozhat, mint annak hiánya.

5 tipp, amivel a hőségben is hűvösen tarthatod a lakást!

2024-06-18

5 tipp, amivel a hőségben is hűvösen tarthatod a lakást!

A nyári hőség elviselhetetlen lehet, de néhány egyszerű trükkel hűvösen tarthatod a lakásodat. Íme 5 tipp, amelyekkel kellemesebbé teheted otthonodat a forró napokon.