notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tévézés káros hatásai

hirdetes

Gyerekek a képernyő előtt

helloladies.hu

A tévézés egy olyan szokás, ami különösen a mai gyerekek számára természetes elfoglaltság, hiszen már kisbaba koruk óta megszokják a jelenlétét. Igaz, hogy a tévé lassan kezd visszaszorulni az internet javára, de még mindig jelentős azoknak a gyerekeknek a száma, akik a tévé káros hatásainak naponta több órára ki vannak téve.

Gyerek a képernyő előtt

A tévé alapvetően nem rossz


Ez a legelső, amit szeretnénk leszögezni: a tévé alapvetően nem rossz. De, mint minden elfoglaltságnak, ennek is megvannak a maga határai. A gyerekek szeretnek tévézni, meséket, sorozatokat nézni, kapcsolgatni, érdekes műsorokat keresgélni. Sok szülő ilyenkor örül, hogy legalább lefoglalja magát a gyerek, és addig neki is jut egy kis szabadidő, vagy akár közös program is lehet, amit együtt csinál a család. Ezekkel semmi probléma nincs. A gond ott kezdődik, amikor a gyerek naponta több órát kezd a tévé előtt ülni. Sok család életébe annyira belefolyt már ez az eszköz, hogy közös étkezéseknél is szól a tévé, és evés közben azt nézik, ahelyett, hogy egymással kommunikálnának. A házban nincsen meg a nyugalomhoz szükséges csend, mert a tévé azóta szól, hogy valaki hazaért, és bekapcsolta. A kikapcsolás pedig akkor történik csak meg, amikor lefekszik a család aludni. Sőt, vannak olyan elrémisztő példák is, amikor a család ki sem kapcsolja a tévét, csak időzíti, hogy majd pár óra múlva kapcsoljon csak ki, amikor már mindenki alszik.

Így derül ki, hogy mennyire függ a család a tévétől:


Ugyan ezek szélsőséges esetek, amiket példaként hoztunk fel, de tényleg létezik ilyen is. A gyerekeknél pedig szinte függőséget tud kialakítani a sok tévézés. Azért nem beszélhetünk teljes értékű függőségről, mert nincsenek rendes fizikai elvonási tünetek, de lelkileg ugyanúgy megviseli őket. Ezt akkor lehet a legjobban megfigyelni, ha valami miatt nincs adás a tévében. Általában vihar, kábelszakadás, vagy valami hasonló okból, olykor több órára nincs adás a tévében. A tévéhez szokott gyerekek, és sokszor bizony a felnőttek is nagyon nehezen viselik ezt. Zavarja őket a csend, és öt percenként bekapcsolják a tévét, hátha visszajött már az adás. Ilyenkor persze könnyű arra fogni a dolgot, hogy éppen lemaradnak egy érdekes filmről, vagy egy sorozat meghatározó részéről, esetleg egy izgalmas sportadásról, de nem erről szól a történet. A tévéhez szokott emberek idegesek lesznek ettől a helyzettől és a mindennapi tevékenységeiket sem tudják úgy végezni, ahogy tévé mellett szokták. Például azoknál a gyerekeknél megfigyelhető, akik általában tévézés közben esznek, adás hiányában kevésbé esik nekik jól az étel.

hirdetes

Ezt a tesztet minden szülőnek érdemes elvégezni, aki úgy érzi, hogy gyerekei mostanában túl sokat tévéznek. Ha pedig a gyerekek feltűnően sokat foglalkoznak avval, hogy miért nincsen adás, illetve a csöndet valamilyen más formában igyekeznek megtörni, akkor érdemes lesz velük elbeszélgetni. A TV helyett válasszunk inkább közös programot, és egy családos wellnessezés erre kiváló alkalom lehet. 

A tévézés káros hatásai


Tehát, összefoglalva az eddigieket, a tévézés, csak akkor káros, ha túlzásba visszük, akkor viszont igencsak megnehezíti a felnőttek és a gyerekek életét is. Most azokat a tényezőket vesszük sorra, ami a gyerekek fejlődését tekintve káros hatást jelent a túl sok tévézéstől:

 •  látás romlása
 •  hallás romlása
 •  hosszú távon, más fontos dolgoktól veszi el az időt
 •  sok káros tartalmat sugároz, ami a gyerekek könnyen elsajátítanak
 •  túlságosan hozzászoknak a zajhoz, és a csendet nem tudják értékelni
 • hirdetes
 •  a képzelőerőt, a fantáziát, és a kreativitást is visszaszorítja
 •  mozgásszegény életmódot eredményez
 •  tévézés közben óhatatlanul a sok reklám káros hatásainak is ki vannak téve
 •  akár véletlenül is olyan tartalomba nézhetnek bele, ami nem a korosztályuknak megfelelő
 •  a média által közvetített információkat teljes bizonyossággal elfogadhatják
 •   a családi élet, a családdal való kommunikációt is károsítja

Ezek a leggyakrabban jelentkező káros hatások, amelyek a tévé miatt következnek be. Ezek egészen az enyhe fokozattól terjedhetnek a szélsőséges esetekig. Mindez a gyerekek egyéni, személyes hozzáállásától, és attól függ, hogy a szülők mennyire hagyják, hogy a tévézés elvegye a szabadideje nagy részét.

Mit lehet tenni?

Ha észrevesszük, hogy gyerekünk túl sok időt tölt a tévé előtt, és ezen változtatni szeretnénk, akkor nem a tiltás a legjobb módszer. A problémát egyszerűen lehet kezelni egy kis türelemmel, és fokozatos leszoktatással. Egy kicsit mindig kevesebb időt hagyjuk nézni a tévét, amíg be nem áll egy elfogadható szintre. Itt fontos, még azt is megjegyezni, hogy nem csak a tévében nézhetnek filmet, sorozatot, mesét, hanem számítógépen, laptopon, interneten is, aminek ugyanazok a káros hatások lehetnek a végeredményei. Tehát nem csak arra kell odafigyelni, hogy a tévé ki legyen kapcsolva, hanem más média eszköz se legyen a közelében, amikor le akarjuk szoktatni erről a tevékenységi körről.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Csődöt mondott a párod az ágyban? Komoly betegség is állhat a háttérben!

2020-11-20

Csődöt mondott a párod az ágyban? Komoly betegség is állhat a háttérben!

Csődöt mondott a párod az ágyban? Komoly oka is lehet ennek, ezért igen is kell beszélni róla! Mutatjuk mi állhat a potenciazavar hátterében, és mi rá a megoldás.

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

2020-07-29

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

Gyönyörű az idő, de a gyerek nem akar kint játszani a jó levegőn, hanem bent poshad a szobában? Ezzel a módszerrel garantáltan alig tudod majd beparancsolni!

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

2020-09-21

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

Sok ember azt gondolja, hogy az egyedüli gyerekek önzőek, elkényeztetettek és sok sztereotípia él velük kapcsolatban. Azt pedig pontosan tudják azok, akik így nőttek fel, hogy ezeket egyáltalán nem olyan könnyű megdönteni, lássuk tehát, milyen gyakori félreértések van velük kapcsolatban.

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

2020-06-25

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

Az olvasás remek időtöltés, akár magától olvas valaki, akár felolvasnak neki. Ebben a cikkben gyerekeknek való könyveket gyűjtöttem össze, több korosztályban!

8 program gyerekeknek a nyárra

2020-06-24

8 program gyerekeknek a nyárra

Ebben a cikkben olyan elfoglaltságokat gyűjtöttem össze, amelyekkel le lehet foglalni a gyerekeket, miközben nem csak szórakoztatja, fejleszti is őket.