Vgyek a gyereknek mobiltelefont, ha már iskolás?

Hány éves kortól kapjon mobilt a gyerek?

helloladies.hu

Sarkallatos kérdés általában, mi az a kor, amikortól lehet már telefonja egy gyereknek. Iskolásként nagy valószínűséggel szüksége lesz rá, na de mégis mi az ideális?

Mobilt a gyereknek?

Előnye és hátránya is van, ez nyilvánvaló. A mai világban viszont már az előnyök vannak többségben, hiszen ki tudja, mikor jöhet az jól, hogy akár a kétéves apróság is tudja kezelni az okostelefont. Számára és számunkra is hasznos, ha megismerkednek a mobillal, a számítógéppel, és nem csak az iskolában találják szembe magukat ezekkel a ma már alapvetőnek számító eszközökkel.


A XXI. század gyermekei a digitális kultúrát nagyon hamar megszokják. Ebbe születnek bele, ez veszi őket körül, szinte a csapból is ez folyik. Alig akad olyan kisgyermek, aki ne találkozott volna laptoppal, dvd-vel, különféle számítógépes játékokkal, vagy a mobilok egyikével családon belül. Ha mégsem, akkor a szomszéd kisfiú mesélte, az idősebb testvér mutatta, vagy egyszerűen a szüleivel a városban járva kapja folyamatosan a rengeteg információt. Ilyen módon közel kerül ezekhez a lehetőségekhez, és mivel manapság sokunknak van már okostelefonja, kézen fekvő a kérdés, hogy mi is az a kor, amikor már rábízhatunk a gyerekre egy ilyet.

A legtöbben mostanában az iskolás kort részesítik előnyben. Nagy a váltás az ovi után, értelemszerűen növekszik a felelősség is, de valahol el kell kezdeni. Természetesen sok múlik a bizalmon. Célszerű először (és még jó ideig) feltöltőkártyás mobilt adni a csemete kezébe, hogy se a ló, se a telefonszámla ne nagyon szaladjon el vele. Meg kell beszélni, vagy ha szükséges, komolyan elmagyarázni neki, hogyan és milyen módon van értelme használni a telefonját, mik azok az esetek, amikor feltétlenül muszáj, és mik azok, amikor nem (pl. órák alatt kapcsolja ki, vagy legalább halkítsa le).

hirdetes

 

 


Mivel nagy felelősséget kap a nyakába akár már kisiskolásként is, ennek az előnyeit emeljük ki számára, és ne csak a tiltásokkal szembesítsük, ugyanis így hatékonyabb lesz majd a részünkről ráfordított idő és energia. Fontos, hogy megértessük vele, mi az alapvető célja annak, hogy a kezébe adunk egy amúgy nem kétfilléres tárgyat (nyilván nem is a legdrágábbal indítunk), és hogy erre bizony vigyáznia kell, mert ha esetleg megsérül, vagy eltörik, nem áll módunkban másikat venni. Bizonyára örömmel veszi majd, hogy olyan nagyfiú vagy nagylány már, hogy neki ilyenje is lehet, és ezért fogékonyabb is lesz a korlátozásokra, hiszen cserébe lesz saját mobilja.


Hiába a 21. század és a gyerekek is minél előbb szeretnének mobiltelefont, a családokban nagy gond a mobiltelefon használat, hiszen emiatt nem figyelünk úgy egymásra. Ilyenkor érdemes beiktatni egy közös családi nyaralást, hogy valóban egymásra figyeljünk, és kicsit összekovácsoljk a családot.


A mai rohanó világban a rengeteg autóval, vagy egyéb tömegközlekedési eszközzel sem feltétlenül biztonságos a mászkálás - még gyalogosan sem. Ha gyermekünk már nagyobbacska, és egyedül jár-kel, a busz viszont késik vagy dugóba kerül, kifejezetten jó, ha van nála egy mobiltelefon, amin keresztül elérhetjük őt, vagy ő minket, és így kiderül, hogy nincsen semmilyen probléma, csupán az említett esetek egyike állt fenn. Ezen kívül bármi olyan baja lehet, melyről a lehető legkorábban szeretnénk értesülni, és nem csak akkor, amikor hazaér. Vagy akár egy pozitív élményt osztana meg velünk a nap közepén, és ilyen módon együtt örülhetünk gyermekünk aktuális sikerének.


Láthatjuk tehát, hogy milyen sok előnye is van annak, ha már akkor lehetőséget biztosítunk a gyereknek egy mobilra, ha elkezdi a sulit. Őt is biztonságban tudhatjuk, és mi magunk is megnyugodhatunk, hogy ha bármi baja vagy öröme van, pillanatok alatt értesülhetünk a hírről.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Címlapon Mutatunk néhány igazán különleges, tél inspirálta körmöt!
2018.11.26. Trend és stílus
A legszebb tél inspirálta körmök, amiket imádni fogsz Legújabb cikkek Te tudod, milyen a hormontípusod? Te tudod, milyen a hormontípusod? Csodálatos pasztell körmök
2019.03.21. Trend és stílus
Csodálatos pasztell körmök 11 jel, hogy a kapcsolat a végét járja
2019.03.21. Párkapcsolat
11 jel, hogy a kapcsolat a végét járja
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 215

Átlagos értékelés: 4.9