Cikksorozatunkban hétről hétre bemutatjuk képekben a baba fejlődését, hogy lásd mi megy végben az anyaméhben.

A méhben fejlődő baba bemutatása képekben - 1. rész

helloladies.hu

Cikksorozatunkban hétről hétre bemutatjuk a baba fejlődését képekben, hogy lásd mi megy végbe az anyaméhben. Az elképesztő folyamat megismerése valódi élmény!

Cikksorozatunkban hétről hétre bemutatjuk képekben a baba fejlődését, hogy lásd mi megy végben az anyaméhben.

2. hét: A megtermékenyítés

 

Ha a sperma behatol egy egyszerű biológiai esemény kezdődik és egy sor egyre bonyolultabb folyamattal folytatódik egy új emberi élet kezdete, ha minden jól megy. A sperma behatolása utáni néhány napban, a megtermékenyített petesejt elkezd osztódni több cellára ahogy halad lefelé a petevezetékben, ami kb:négy nap. Majd belép a méhbe, ami felkészül a pete befogadására, az azt bélelő nyálkahártya ún. terhességi nyálkahártyává (decidua) alakul át.

 

 

 

3. hét: Beágyazódás


A megtermékenyített petesejt folyamatosan osztódik. A harmadik napra pedig már 32 sejtet számlál. A 32 sejtes állapotot szedercsírának (morula) nevezzük, mivel alakja egy egészséges szederhez hasonlít. A pete ebben az állapotban érkezik meg a méh üregébe, de még további két-három napig szabadon lebeg, nem ágyazódik be.

 

 

4. hét


Most már kis embrióról beszélhetünk. Ezt a kis embriót ezen túl a méhnyálkahártya véredényei táplálják. Amint a pete elfoglalta védett és tápláló környezetét, az embrioblasztsejtek rohamosan fejlődésnek indulnak, és a 28. nap végére henger alakú testté formálódnak: fej- és farokrész alakul ki, amelyet középen a nyél köt össze a lepénykezdeménnyel. Ez a nyél lesz a későbbi köldökzsinór. Most kezdődne az újabb menstruáció, de a termelődött hormonok leállítják a menstruációs ciklust. Ezekben a napokban már a terhességi teszt is pozitív eredményt mutathat.

A baba mérete egy mákszemnyi.

 

 

 

5. hét


A baba hasonlít egy ebihalra, és gyorsan növekszik. A keringési rendszer kezd kialakulni, és az apró szív elkezd verni ezen a héten.

A baba mérete mint egy szezámmag.

 

 

 

6. hét


Babánknak már van nyaka, az aránytalanul nagy fej teljesen elkülönül a testtől. Az agy fejlődése a többi szervhez képest felgyorsul, a fej mérete a test méretéhez képest ezért olyan nagy még. A fejen megjelennek a fül (amik még csak kis kopoltyúívek), szem, száj kezdeményei. A rekeszizom ekkorra már nagyrészt kifejlődik, a törzsének oldalán pedig megjelennek a mellbimbók, amik a fejlődés folyamán lassan a mellkas elején elnyerik végső helyüket.

A baba mérete egy lencsényi.

 

 

 

7. hét


A baba már megduplázódott, az előző héthez képest, de még van egy pici farka, ami hamarosan eltűnik. Mint kis lapátocskák úgy jelennek meg a fejlődő karok és lábak.

A baba mérete egy áfonya.

 

 

8. hét

 

A baba már megkezdte mozogását, de az anya még nem érez semmit. Az idegsejtek elágazó hálózata alakul ki, fejlődnek a primitív idegpályák. Kialakul a tüdő és a nyelőcső is terjeszkedik a torok felé.


A baba mérete egy babszemnyi.

 

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Anya Anyaság Baba Érdekességek Kisbaba Terhesség Várandóság