notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Cikksorozatunkban hétről hétre bemutatjuk képekben a baba fejlődését, hogy lásd mi megy végben az anyaméhben.

hirdetes

A méhben fejlődő baba bemutatása képekben - 1. rész

helloladies.hu

Cikksorozatunkban hétről hétre bemutatjuk a baba fejlődését képekben, hogy lásd mi megy végbe az anyaméhben. Az elképesztő folyamat megismerése valódi élmény!

Cikksorozatunkban hétről hétre bemutatjuk képekben a baba fejlődését, hogy lásd mi megy végben az anyaméhben.

2. hét: A megtermékenyítés

Ha a sperma behatol egy egyszerű biológiai esemény kezdődik és egy sor egyre bonyolultabb folyamattal folytatódik egy új emberi élet kezdete, ha minden jól megy. A sperma behatolása utáni néhány napban, a megtermékenyített petesejt elkezd osztódni több cellára ahogy halad lefelé a petevezetékben, ami kb:négy nap. Majd belép a méhbe, ami felkészül a pete befogadására, az azt bélelő nyálkahártya ún. terhességi nyálkahártyává (decidua) alakul át.

 

 

3. hét: Beágyazódás


A megtermékenyített petesejt folyamatosan osztódik. A harmadik napra pedig már 32 sejtet számlál. A 32 sejtes állapotot szedercsírának (morula) nevezzük, mivel alakja egy egészséges szederhez hasonlít. A pete ebben az állapotban érkezik meg a méh üregébe, de még további két-három napig szabadon lebeg, nem ágyazódik be.

 

4. hét


Most már kis embrióról beszélhetünk. Ezt a kis embriót ezen túl a méhnyálkahártya véredényei táplálják. Amint a pete elfoglalta védett és tápláló környezetét, az embrioblasztsejtek rohamosan fejlődésnek indulnak, és a 28. nap végére henger alakú testté formálódnak: fej- és farokrész alakul ki, amelyet középen a nyél köt össze a lepénykezdeménnyel. Ez a nyél lesz a későbbi köldökzsinór. Most kezdődne az újabb menstruáció, de a termelődött hormonok leállítják a menstruációs ciklust. Ezekben a napokban már a terhességi teszt is pozitív eredményt mutathat.

hirdetes

A baba mérete egy mákszemnyi.

 

 

5. hét


A baba hasonlít egy ebihalra, és gyorsan növekszik. A keringési rendszer kezd kialakulni, és az apró szív elkezd verni ezen a héten.

A baba mérete mint egy szezámmag.

 

 

6. hét


Babánknak már van nyaka, az aránytalanul nagy fej teljesen elkülönül a testtől. Az agy fejlődése a többi szervhez képest felgyorsul, a fej mérete a test méretéhez képest ezért olyan nagy még. A fejen megjelennek a fül (amik még csak kis kopoltyúívek), szem, száj kezdeményei. A rekeszizom ekkorra már nagyrészt kifejlődik, a törzsének oldalán pedig megjelennek a mellbimbók, amik a fejlődés folyamán lassan a mellkas elején elnyerik végső helyüket.

hirdetes

A baba mérete egy lencsényi.

 

 

7. hét


A baba már megduplázódott, az előző héthez képest, de még van egy pici farka, ami hamarosan eltűnik. Mint kis lapátocskák úgy jelennek meg a fejlődő karok és lábak.

A baba mérete egy áfonya.

 

8. hét

A baba már megkezdte mozogását, de az anya még nem érez semmit. Az idegsejtek elágazó hálózata alakul ki, fejlődnek a primitív idegpályák. Kialakul a tüdő és a nyelőcső is terjeszkedik a torok felé.


A baba mérete egy babszemnyi.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szabadulj meg a terhesség alatt felszedett pluszoktól!

2020-07-29

Szabadulj meg a terhesség alatt felszedett pluszoktól!

Kisbabád született, de a szülést követően rajtad maradt egy csomó felesleg? Íme egy megoldás, amivel a baba mellett is megszabadulhatsz a plusz kilóktól!

Tippek terhesség alatti mozgáshoz, a könnyebb szülésért!

2020-09-02

Tippek terhesség alatti mozgáshoz, a könnyebb szülésért!

Ha egy baba növekszik a testedben, az nagy felelősséggel jár. Szerencsére sok dolog van, amit megtehetsz úgy, hogy biztosítod a biztonságotokat, miközben megadod azt az edzést a testednek, amire szüksége van.

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

2020-03-03

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Gyakori kérdés a leendő szülők körében, hogy vajon mikor is érdemes családot alapítani? Ha elmúltál 40, akkor sem kell lemondanod az anyaságról, hiszen a mai világban a gyermekvállalás egyre jobban kitolódik.

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

2020-06-10

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

A szülés utáni depresszió az újdonsült anyákat sokkal nagyobb számban érinti, mint gondolnánk. Teljesen normális, ha szülés után te is rossz kedvű vagy, azonban ha ez hetekig elhúzódik, muszáj tenned valamit ellene. Ha gyógyszerek nélkül szeretnéd átvészelni ezt az időszakot, fordulhatsz természetes megoldásokhoz is!

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Több nő esik teherbe 40 felett, mint korábban, de nem azért, amiért sokan hinnék

2019-07-02

Több nő esik teherbe 40 felett, mint korábban, de nem azért, amiért sokan...

A kései gyerekvállalás trendje egyre népszerűbb a nők között. Idén áprilisban az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatala (Office for National Statistics, ONS) friss fogantatási adatokat publikált, amelyeket angliai és walesi nők közreműködésével gyűjtöttek össze. Az adatok szerint a terhesség a tizenévesek köreiben 2017-ben tovább csökkent


Anya Anyaság Baba Érdekességek Kisbaba Terhesség Várandóság