X Értesülj kedvenc témáidról elsőkézből! Iratkozz fel hírlevelünkre!
https://www.helloladies.hu/ hírlevél feliratkozás

Pillants bele az anyaméhbe, hogy lásd a magzati fejlődést a 13-22-ig hétig!

A méhben fejlődő baba bemutatása képekben - 2. rész

helloladies.hu
hirdetes

A gyermek fejlődése annyira izgalmas folyamat, hogy a részleteket Neked is ismerned kell! Ezúttal megmutatjuk képekben, hogy mi történik az anyaméhben a terhesség 13. és 22. hete között.

A magzati fejlődés a 13-22. hétig.

13.hét


A külső nemi szervek már eléggé fejlettek ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, hogy fiúcska, avagy csöppnyi leányka lakik odabent. Az ultrahang felvételeken látszanak a fogcsírák. A hangszalagocskái is kifejlettek. Beszélgetni, nyelni tanul, a magzatvizet kortyolgatja, szopómozdulatokat végez a szájával. Néhány ultrahang felvételen látszik, hogy a hüvelykujját a szájába veszi, és reflexesen szopizza. A magzatvizet lenyeli, ettől néha csuklik.

 

A kismama anatómiája

 

 

 

14.hét


Kinő a szemöldöke, megjelennek az első hajszálak. Ujjai végén körmök vannak. A szem orr és száj vonala lassan eléri végleges helyét. A nyaka kezd most növekedni. Az álla egyre jobban eltávolodik a mellkasától, végül megtalálja a helyét. Az ujjak végén lassan kivehető ujjlenyomata van. Izmai egyre fejlettebbek, egyre erősebbek. Sokat mocorog, gyakorol velük, ezáltal még ügyesebbé, erősebbé válik. A csontvelője vért termel, és a vérerek már képesek a termelődött vér fogadására, szállítására. Ez a megnövekedett vérmennyiség okozza a te szíved gyorsabb zakatolását.


A baba mérete mint egy citrom.

 

 

 

15.hét


A teljes hossza 13-14 centiméter körül lehet. Súlya hozzávetőleg 50-100 gramm. Kezd barátkozni a hangok változásaival. A mama beszéde megnyugtatja. Mérete mint egy alma.

 

 

 

A magzat fejlődése: 16-18. hét

 

A teljes hossza akár a 16 centimétert is elérheti. Súlya hozzávetőleg 80-85 gramm. Selymes szőröcskék kezdenek nőni a bőrén. Ez az úgy nevezett lanugó, amely elősegíti a magzatmáz megtapadását a magzat, a baba testén, hogy a magzatvíz ne tudja feláztatni a vékonyka bőrét. Szempillája, szemöldöke, haja is növekedésnek indul.Az ujját már a szájába tudja venni, és képes szopómozdulatokat végezni.

hirdetes


Mérete akkora, mint egy avokádó.


17.hét


A teljes hossza pedig már lassan eléri akár a 18 centimétert is. Összegömbölyödve akkora, mint egy közepes sárgadinnye. Súlya hozzávetőleg 100-140 gramm, a baba már nehezebb, mint a méhlepény. Megjelenik az első zsírréteg. Ez az úgy nevezett barna zsír, mely segít a születés utáni hőszabályozásban.K örülbelül 2 és fél deciliternyi magzatvízben lubickol. Rengeteg helye van még, így vígan ficánkol, úszkál, mocorog.


Mérete összegömbölyödve egy sárgadinnyéhez hasonló.

 

 

 

18.hét


Lassan 20 centiméter a hossza. Súlya hozzávetőleg 150-200 gramm. A bőre ugyan még piros a bőrön átlátszó sok-sok vérér miatt, de lassan elkezd növekedni a bőr alatt egy vékonyka zsírréteg. Így lassan elnyeri a bőr színe a végleges, rózsaszínes árnyalatot. Most kezdenek kialakulni a szájüregben a tejfogcsírák mögött a maradandó fogak csírái is. Ebben az időszakban érdemes odafigyelni a kalciumban gazdag étkezésre.

 

 

A magzat fejlődése: 19-22. hét

 

A teljes hossza pedig 22-23 centiméter körül lehet. Súlya minimum 200 gramm. A tejfogacskák csírái már lassan készen vannak, és most az állandó fogak fogcsírái is fejlődésnek indulnak. A magzatmáz már a baba egész testét befedi, és rajta is marad a szülésig. Ez védi meg attól, hogy a vékony kis bőre felázzon.

hirdetes


20.hét


A teljes magassága bőven 20 centiméter fölött, olyan 23-25 körül lehet.Sokat rugdos, mocorog. Most már az apuka is érezheti a magzat mozgását, ha a kezét a kismama hasára teszi.
Mérete egy közepes baánhoz hasonló.

 

 

 

21.hét


Magassága 25-28 centiméter körül lehet, súlya minimum 300 gramm. Rengeteget mozog, az anyuka kezdi a napi ritmusát felismerni. Mérete egy sárgarápához hasonló.

 

 

 

22.hét


Magassága 27 centiméter körül lehet. Súlya hozzávetőleg 350-500 gramm. Gyakorolja a szopó mozdulatokat, a nyelést, ezáltal fejlődik az emésztőrendszere. A magzatvízben található anyagok emésztésével lassan mekónium, azaz magzatszurok termelődik  a bélrendszerében. A szemöldökén és a fejtetején is magzatmáz borítja a testét, így nem tud kiázni a bőr, és a mozgás közben sem tapadnak egymáshoz a testrészek. Könnyedén úszkál-csúszkál a magzatvízben.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
482 676
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 921 559
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 163

Átlagos értékelés: 5.0